Spaliła mi się żarówka świateł mijania,ale kontrolka sygnalizująca uszkodzenie się nie zapaliła choć po przekręceniu stacyjki świeci i gaśnie wraz z innymi kontrolkami.Co może być przyczyną :?:
Printable View
Spaliła mi się żarówka świateł mijania,ale kontrolka sygnalizująca uszkodzenie się nie zapaliła choć po przekręceniu stacyjki świeci i gaśnie wraz z innymi kontrolkami.Co może być przyczyną :?:
złe założenia projektantów :D innymi słowy wszystko ok :)
O.k. :?: -a gdzie sygnalizacja o usterce :|?:Cytat:
Napisał marekm
Z tą kontrolką, to ja myślę jest tak: konstruktorzy nie przewidzieli (i wcale im się nie dziwię), że w Polsce kiedyś trzeba będzie całymi dniami jeździć z włączonymi światłami, bo w nocy jak Ci się przepali żarówka od mijania, to od razu zauważysz, więc w nocy kontrolka jest nieprzydatna dla tej żarówki.
Ot, takie moje wytłumaczenie ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
No tak,to ma sens :roll:
Witam serdecznie,
Kilka dni temu kupiłem pierwsze w życiu autko i jest to właśnie Alfa 156. Przejdę od razu do rzeczy, pewnie zahaczę o inne tematy, ale jedna z bolączek dotyczy właśnie kontrolki przepalonych żarówek.
Problem u mnie jest taki, że po zakupie auta już się świeciła, odnalazłem przepaloną żarówkę oświetlenia tablicy rej, ale po wymianie kontrolka nadal nei gaśnie :) Co może być przyczyną?
Druga sprawa w kwestii kontrolek otwartych drzwi. Domyślam się że każdy symbol drzwi oświetla inna żarówka, jedna z nich świeci baaardzo slabiuteńka, w dzien jej nie widac. Wiecie jak dostac sie do tego środkowego panela żeby tam pomajsterkować i nic nie uszkodzic?
CO do tej kontrolki, to może ktoś zamiast którejś żarówki np. postojowej wstawił Diody LED, wówczas kontrolka będzie świeciła, bo dioda LED ma za mały opór...Cytat:
Napisał Kipila
Pozdrawiam.
- Rafał
Panowie jako że niedawno tez mialem do czynienia z kontrolka przepalonej zarowki siegnałem do instrukcji i okazało sie że kontrolka zasygnalizuje przepalone takie zarówki jak : pozycyjne, stop, podswietlenie tablicy rejestracyjnej oraz tylnych przeciwmgielnych a o mijania czy drogowych nic nei pisze czyli jak sie zjara to kontrolka sie nie zaswieci
Tak wlasnie ma byc. A sa auta, ze kontrola tyczy jedynie stopu.... wiec sie nie dziw.Cytat:
Napisał zari
problem rozwiązał się oczywiście w magiczny sposób - samoistnie ;) Kontrolka żarówek zgasła w kilka dni po wymianie przepalonej żarówki tablicy rej. Ale widzę ze w alfie jak jedno się naprawi to drugie pada, zresztą autko jest dla mnie świeże i codziennie odkrywam jakieś kwiatki po poprzednikach :roll: