Spaliła mi się żarówka świateł mijania,ale kontrolka sygnalizująca uszkodzenie się nie zapaliła choć po przekręceniu stacyjki świeci i gaśnie wraz z innymi kontrolkami.Co może być przyczyną :?:
Spaliła mi się żarówka świateł mijania,ale kontrolka sygnalizująca uszkodzenie się nie zapaliła choć po przekręceniu stacyjki świeci i gaśnie wraz z innymi kontrolkami.Co może być przyczyną :?:
O.k. :?: -a gdzie sygnalizacja o usterce :|?:Napisał marekm
Z tą kontrolką, to ja myślę jest tak: konstruktorzy nie przewidzieli (i wcale im się nie dziwię), że w Polsce kiedyś trzeba będzie całymi dniami jeździć z włączonymi światłami, bo w nocy jak Ci się przepali żarówka od mijania, to od razu zauważysz, więc w nocy kontrolka jest nieprzydatna dla tej żarówki.
Ot, takie moje wytłumaczenie
Pozdrawiam.
- Rafał
No tak,to ma sens :roll:
Witam serdecznie,
Kilka dni temu kupiłem pierwsze w życiu autko i jest to właśnie Alfa 156. Przejdę od razu do rzeczy, pewnie zahaczę o inne tematy, ale jedna z bolączek dotyczy właśnie kontrolki przepalonych żarówek.
Problem u mnie jest taki, że po zakupie auta już się świeciła, odnalazłem przepaloną żarówkę oświetlenia tablicy rej, ale po wymianie kontrolka nadal nei gaśnieCo może być przyczyną?
Druga sprawa w kwestii kontrolek otwartych drzwi. Domyślam się że każdy symbol drzwi oświetla inna żarówka, jedna z nich świeci baaardzo slabiuteńka, w dzien jej nie widac. Wiecie jak dostac sie do tego środkowego panela żeby tam pomajsterkować i nic nie uszkodzic?
CO do tej kontrolki, to może ktoś zamiast którejś żarówki np. postojowej wstawił Diody LED, wówczas kontrolka będzie świeciła, bo dioda LED ma za mały opór...Napisał Kipila
Pozdrawiam.
- Rafał
Panowie jako że niedawno tez mialem do czynienia z kontrolka przepalonej zarowki siegnałem do instrukcji i okazało sie że kontrolka zasygnalizuje przepalone takie zarówki jak : pozycyjne, stop, podswietlenie tablicy rejestracyjnej oraz tylnych przeciwmgielnych a o mijania czy drogowych nic nei pisze czyli jak sie zjara to kontrolka sie nie zaswieci
Tak wlasnie ma byc. A sa auta, ze kontrola tyczy jedynie stopu.... wiec sie nie dziw.Napisał zari
problem rozwiązał się oczywiście w magiczny sposób - samoistnieKontrolka żarówek zgasła w kilka dni po wymianie przepalonej żarówki tablicy rej. Ale widzę ze w alfie jak jedno się naprawi to drugie pada, zresztą autko jest dla mnie świeże i codziennie odkrywam jakieś kwiatki po poprzednikach :roll: