-
Problem z radiem
Witam!
Podczas odtwarzania muzyki z płyt CD coraz częściej płyta jakby się zacina i przeskakuje kilka sekund do przodu lub do tyłu czasem nawet zmienia utwór i to mimo, że jadę po równej nawierzchni np. autostradzie.Zastanawiam się czy to nie wina lasera. Czy da się jakoś "wyczyścić" laser w radiu? Albo czy można gdzieś naprawić lub go wymienić?
-
Na temat febrycznego radia i problemów z nim związanych była już masa tematów wystarczy użyć wyszukiwarki...
-
Laser można wyczyścić. Dokładny sposób jest opisany w dziale "zrob to sam". Trzeba wyjąć radio przy pomocy czterech gwoździ, drutów itp, zdjąć górną pokrywę (jest mocowana na zatrzaski) i przy pomocy patyczka do uszu zwilżonego spirytusem przetrzeć soczewkę lasera. Potem wszystko poskładać i ma grać. Tylko nie przesadź z tym spirytusem. Wacik ma być tylko lekko zwilżony. Jeśli sam nagrywasz płyty to ustawiaj jak najniższą prędkość nagrywania (najlepiej X4). A co do wymiany to chyba lepiej się opłaca wymiana całego radia.
-
A mam takie pytanie. Czy mogę ten laser przeczyścić benzyną ekstrakcyjna czy musi to być spirytus?
-
Spirytus paruje bez pozostawienia osadów na soczewce. Benzyna też nie powinna takowych pozostawić, ale ponieważ jej nie testowałem to nie dam głowy że jej użycie da pożądany efekt. Sam używałem spirytusu i po czyszczeniu radio odtwarza płyty oryginalne i nagrywane bez zacięć i przeskoków, dlatego ten sposób polecam.