Witam. Koledzy mam pytanie związane z wymianą rozrządu przy mojej alfie 156 ponieważ posiadam ją od niedawna. Mam przy moim cacku 2.0 silnik ( rok prod. 1998) Słyszałem ze są tam dwa paski rozrządu i dwie rolki napinacza - czy to prawda??
Printable View
Witam. Koledzy mam pytanie związane z wymianą rozrządu przy mojej alfie 156 ponieważ posiadam ją od niedawna. Mam przy moim cacku 2.0 silnik ( rok prod. 1998) Słyszałem ze są tam dwa paski rozrządu i dwie rolki napinacza - czy to prawda??
Pasek rozrządu jest jeden+napinacz i rolka.
Drugi pasek z napinaczem służy do napędu wałków wyrównoważających silnika - tzw. balans.
Jeśli będziesz robił rozrząd to radzę od razu wymienić pasek i napinacz balansu.
Dodatkowo radzę też wymienić pompę płynu chłodzącego, która jest napędzana od paska rozrządu.
No to teraz rozumiem a masz może kolego jakieś schematy ustawienia wałków wyrównoważających i wałków rozrządu??
Wszystko znajdziesz w dziale "zrób to sam".
Tylko, że do ustawienia rozrządu w TS potrzebne są narzędzia specjalistyczne (blokady, czujnik zegarowy, klucze specjalne), wiec jeśli nie masz czym oraz 0 doświadczenia to lepiej sobie odpuść i jedź do warsztatu, ale tylko takiego, gdzie znają się na alfach.
Unikaj zwykłych mechaników, którzy będą opowiadać głupoty, że zrobią sobie znaki farbą lub mazakiem i ustawią rozrząd w twoim TS.
W takim razie dziękuję za informacje i pozdrawiam:)
Tu masz wszystko co dusza zapragnie...
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...v_t_spark.html
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...d_1_8_t_s.html
- a wariator zostawiamy do następnego przeglądu ?
- chyba że juz diesel sie odzywa.
Hej kolego co do wariatora to jeszcze bym go zostawił ponieważ oddzywa sie ale tylko na 2 sek w czasie uruchamiania silnika kiedy jest zimny a później już go nie słychać a samochód mocy nie traci ani parametrów silnika. a czytałem na forum ze jeśli wariator oddzywa sie tylko na ok 2 sek na zimny silniku to tzn ze jest awaria ale nie przestaje działać tylko spełnia swoje normalne zadanie. Co innego gdyby był klekot diesla na zimnym i ciepłym silniku cały czas to wtedy już trzeba wymienić. Co ty na to mógłbyś mi napisać?? zostawić jeszcze czy już wymienić??
Rozrząd wymienia się kpl tj: rolki, paski, wariator i pompa wody. Chyba że masz za dużo kasy i lubisz płacić 2x za tą samą usługę w warsztacie. Przy okazji, wiesz o tym że do wymiany rozrządu powinny być stosowane blokady wałków? Znaki na kole są do synchronizacji czujników a nie ustawiania rozrządu
A skąd w jakim będzie stanie za 10 tys. km? Co zrobisz jak "wariat" umrze za 3-4 miesiące? Będziesz jeździł przez 50 tys. km z niesprawnym wariatorem bo tyle będzie Ci brakowało do wymiany rozrządu czy będziesz zmieniał rozrząd grubo przed czasem?
Jak już teraz się odzywa to nie zastanawiaj się tylko zmieniaj.