-
Alfa 156 mały problemik
Witam wszystkich mam mały problemik ostatnio jak jechałem migneła mi przy ostrzejczym ruszaniu albo przy ostrzejszym wejsciu w zakręt kontrolka ręcznego czyli poziom minimalny płynu hamulcowego oczywiscie płyn kupiłem i dolałem jednak po przejechaniu kilkunastu kilometrów bo nie było po drodze stacji i..... tu zaczyna sie pytanie a mianowicie:
- czy płyn hamulcowy jest tez w pompie sprzęgła?
- jak odpowietrza się pompe sprzegła
Problem jest tez taki że zauważyłem mały luz na pedale sprzegła choć sprzęgło zabiera od połowy oporu nie ślizga jednak zastanawia mnie ten mały luz na pedale czy do normalne??? czy moze zapowietrzyło mi się lekko sprzegło?
Pozdro
-
A ubywa ci dalej płynu?, ile dolałeś? Miałeś jeszcze płyn w zbiorniczku, czy już nie? Lekki luz na sprzęgle to raczej normalne, żeby ci się sprzęgło zapowietrzyło, to musiałbyś stracić większość płynu. Płyn hamulcowy jest też w pompie sprzęgła.
-
Zawór odpowietrzania jest na wysprzęgliku. Jeden ludek pompuje pedałem, co jakiś czas wciska do dechy, a drugi ludek w tym czasie odkręca zaworek wypuszcza powietrze/płyn, zakręca i pierwszy znowu pompuje...
-
Dolałem 100ml płynu teraz obserwuje ale nie ubywa sprzęgło zabiera normalnie,biegi też wchodzą bez problemów