-
Rury puchną
Panowie, wydaje mi się że alfa nie zbiera się jak powinna, skoda fabia 1,9tdi 100 Km,którą miałem okazję ostatnio jechać w długą trasę dużo żywiej reaguje na gaz i się zbiera. Wg FES parametry w miarę w porządku, przepływce nawet zdarzyło się wypluć 1190 na oczekiwane 1200, a tak to w granicy 950, turbo pompuje ok 2,0- 2,1 bara. Zauważyłem natomiast że jak dodaję gazu to puchną rury a szczególnie ta od IC i w tym upatruje te spore opóźnienie w reakcji silnika i ogólnie słabą dynamikę. Co dalej, szukać nowych, czy szukać czegoś z kwasówki, ew dorabiać? Widział ktoś gotowy zestaw rur do cf2 z kwasówki ?
-
Gotowe mogą być w firmie Samco.. ale to będą silikonowe z oplotem.. więc prędzej czy później też spuchną.. Myślę że jak nie planujesz chipów i innych tuningów to wymień na nową plastikową rurę..(czy tam gumową, niewiem z czego oryginał) .. ew. tą Samco ale będzie droższa.. ale i lepsza.. a jak planujesz chipa czy coś to możesz pobawić się w kwasówkę i przy okazji nawet FMIC zrobić to wtedy już chip będzie na bardzo bezpiecznych warunkach..
-
U siebie przed wymianą przewodów na "puchnącą" rurę co 1 cm. zamontowałem stalowe opaski zaciskowe i przestała się "nadymać".
-
A wie ktoś jakie są ceny za dorobienie lub ew gotowe zestawy z kwasówki, aluminium?
-
Albo Powertape ją owinąć, choć wolałbym taką kwasówkę zakupić. Gdzieś kiedyś czytałem o pewnym forumowiczu, którego kolega kilka sztuk takich zrobił.
-
EGR ma w 100% sprawny ?
To, że rury puchną to jest normalne więc nie ma się czym przejmować.
z kwasówki idzie takie rzeczy zrobić.. w sumie jakbyś odstawił na 2 dni auto do garażu.. ściągnął górą i dolną rurę i oddał do spawacza to pewnie Ci to zrobi.. koszty rur nie są jakieś wysokie tylko trzeba szukać na hurtowniach a nie allegro bo tu są ceny z kosmosu.
U mnie cały dolot wraz z IC kosztował jakoś 600zł + 50 zł za spawacza więc cena śmieszna..
Duży koszt to potem ewentualnie soft.
Myślę, że same rury to okolice 200zł. Przy czym koszt nowej rury turbo-intercooler w ASO to okolice 250zł
oficjalnie gotowe zestawy nie są jeszcze przez żadną markę oferowane.
Pozdrawiam
-
Ja mam rurę turbo IC z nierdzewki na sprzedaż tyle, że do 2.4 CF2. Nie wiem czy będzie pasować? Nie widziałem 1.9 pod spodem, ale myślę że jest podobnie.
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...=asc&start=255 Taką jak tutaj.
-
Cytat:
Napisał
omen
EGR ma w 100% sprawny ?
Raczej tak,nie było żadnych problemów z EGR, jest zaślepiony, więc FES jakiś tam błąd wyrzuca, ale wydaje mi się że po zaślepce to normalne. Poza tym to że rury się nadymają chyba nie do końca jest OK bo jednak zanim wytworzy się ciśnienie w takiej rurze ( skoro się rozszerza) to następuje to 1-2 sekundowe opóźnienie. Właśnie myślę żeby jednak wyjąć je i dać komuś do pomierzenia i wyspawania, do tego trzeba by kupić + kupić dobre łączniki.
-
Skoda może mieć gifta nawet 10KM, więc tym bym się nie sugerował. Czas zmienić na coś mocniejszego :P
-
Jeśli chodzi o parametry, to ostatnio zalogowałem FES i zrobiłem małą przejażdżkę. Jak to wygląda?
Należy otworzyć plik worda.