Witam ponownie. Mam małe pytanie.
Czy ktoś z Was Panowie, wie gdzie i jak założyć sobie spryskiwacze do świateł, ponieważ mam xenony i chciałbym żeby moja bella miała spryskiwacze do świateł :) szukam kogoś z Łodzi bądź okolic.
Printable View
Witam ponownie. Mam małe pytanie.
Czy ktoś z Was Panowie, wie gdzie i jak założyć sobie spryskiwacze do świateł, ponieważ mam xenony i chciałbym żeby moja bella miała spryskiwacze do świateł :) szukam kogoś z Łodzi bądź okolic.
Jeśli chodzi o to gdzie to zobacz u mnie.Zbiornik na płyn musi mieć dziurę na drugi silniczek.No i instalacja do tego.Z ori trzeba się trochę pobawić bo jest podłączona pod światła.Pytanie jeszcze skąd weźmiesz ori spryskiwacze.Jeden jest na Allegro za 75 zł.
ale gdy pytałem gdzie to nie chodzi mi o miejsce zamontowania tylko gdzie w sensie u jakiego mechanika moglbym to zrobic by zalatwil czesci i zamontowal
Więc znaleźć musisz elektryka ale graty sam musisz załatwić bo wątpię by ktoś się tego podjął ale....
czyli potrzebuje wiekszy zbiornik na płyn, dysze do spryskiwaczy i co jeszcze ?
Zależy co chcesz wysuwane czy montowane na zderzak. Z wysuwanymi jest torchę rzeźby bo trzeba dobrze wymierzyć i dokładnie wyciąć do tego dochodzi fakt zaślepek czy chcesz na równo ze zderzakiem czy mogą być takie "kapturki" sam montaż drugiej pompki jest banalnie prosty kupujesz obojętne jaką pompkę wysokociśnieniowa ( 12 zł z jakiegoś audi nowa) dobierasz sie do zbiornika z płynem i zazyczaj jest gdzies jakies miejce gdzie można wywiercić dziurę i go tam zamocować ( robiłem tak kumplowi w mondeo - dokładał zderzak z RSa plus dayligty i ksenon + wysuwane spryski) Samąpompkę podłączasz za pomocą przełącznika zwłocznego http://allegro.pl/przekaznik-czasowy...867493413.html
tzn przewód który szedł do pompki spryskiwaczy przedniej szyby rozdwajasz ( robisz z niego dwa + i dwa - ) i jeden komplecik podłączasz bezpośrednio do pompki na szybę a drugi do przełącznika zwłocznego a z przełącznika wyprowadzasz przewody na pompkę na lampy. W praktyce to wygląda tak że włączasz spryskiwacze i najpierw leci na szybę a jak wystarczająco długo przytrzymasz ( zależny jak ustawisz ja mam 4 sek) to załącza sie druga pompka na lampy dzięki czemu oszczędzasz płyn :)
No tu widzę lepsze rozwiązanie z tym przekaźnikiem czasowym bo w oryginale jest tak że obydwie pompki dają jednocześnie (na szybę i na lampy) przez co masakrycznie szybko pozbywamy się płynu.
Nie wiem czy ten zbiornik jest większy.Ma tylko drugi otwór na pompkę.
Zbiorniczek w 155 posiada drugi otwór na pompkę, ale ja zrobił bym to inaczej, spróbował z pompką z fiata tipo która posiada dwa wyjścia na tył i na przód, i pokombinować z manetką z tipo, alfa145/146 która chodzi w obie strony, może akurat zadziała
manetki od tipo nie nadaja sie bo mają inne odsadzenie od koła kierownicy - nie sięgał byś palcami
A ja powiem tak moze zobacz czy nie masz instalacji juz pod spryski ja u sibie mam.... wystrarczy przekaźnik i oczywiscie reszte w zderzaku uzupełnić dziurka w zbiorniczku i działa :)