-
Felgi zimowe 2 pytanka
Panowie,
pytanie z serii głupich jednak wolę się upewnić, czy do GT 1,9 JTDm wejdą 16` aluminiowe np. oryginalne telefony ze 156?
Druga kwestia, czy jeździł z ktoś z Was w zimie na 18` felgach i oponkach 225? Dostałem z autem właśnie takie oponki w bardzo przyzwoitym stanie, jednak ten rozmiar mnie trochę przeraża i zastawiam się nad zamianą na 16` z oponkami 205/55/16.
Co sądzicie o tym?
Pozdr
-
to zależy jaki masz silnik jeśli inny niż 3,2 to wejdą tylko et felgi od 156 jest większe i felgi bedą schowane w nadkolu
-
Silniczek jak pisałem 1,9 JTDm, a że będą schowane trochę do środka to nic, ważne tylko aby nigdzie nie obcierały ;)
A jeździł ktoś może zimą na 18` w rozmiarze 225/40 oczywiście oponki zimowe ;)
-
bez problemu 16" alusy będą pasowały do GT, idealne koła na zimę...co do 18" nie jeździłem ale jak myślę zimą łatwo zaczepić felgą o jakąś nierówność pod śniegiem czy krawężnik a przy profilu 40 rant felgi jest mocno narażony...chyba trochę szkoda ładnych kół:)
-
Wejdą bez problemu, ja mam na zime 15" 195/65 i pieknie siedzą. Wygląda troche dziwnie ale wygoda pierwsza klasa.
-
2 załącznik(i)
Moim zdaniem do GT jak najbardziej na zimę 16 pasują - pewnie że na 18 calach wygląd będzie lepszy, no ale mieszkamy w Polsce, więc po pierwsze mamy skandalicznie dziurawe drogi a po drugię zdarza się zimą, że jedziemy po skutej lodem i ubitym śniegiem drodze - czyli podziurawionej, gdzie na 18 cali będziemy wyzywać na czym świat stoi.
U mnie jest tak:
na lato oryginały 17cali
Załącznik 39727
a na zimę 16 cali alusy - teraz nowe kupiłem jakieś RacingLine - jak narazie jest OK, za te pieniądze myślę, że na zimę jest w porządku. Opona 205/55/16 znacząco poprawia komfort jazdy w stosunku do 17 cali. Nie wiem jak Wam się podobają, ale moim zdaniem na zimę jest OK
Załącznik 39726
-
Dzięki serdecznie za wszystkie opinie. Mandus dzięki ślicznie za porównanie, właśnie czegoś takiego szukałem wczoraj pół nocy w necie ;)
-
Na lato 17", na zimę 16" telefony ze 156, opona 205/55/16 (zdjęcia w połowie tematu). Przy 16" komfort jazdy zdecydowanie się poprawia. No i za nieduże pieniądze można kupić felgi ze 156.
Moja GT -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...t_1_9_jtd.html