-
Woda w filtrze paliwa
Witam. Od kilku dni zapalała mi się żółta kontrolka, jak wyczytałem teraz jest to kontrolka wskazująca na obecność wody w filtrze paliwa. Czy wymiana filtra wystarczy aby problem znikł, dodam iż filtra jeszcze nie wymieniałem. A mam auto od 10 miesięcy. A jak się go wymienia by nie zapowietrzyć układu?
-
a zobacz czy u dołu filtra jest taka plastikowa śrubka jezeli jest to służy ona do spuszczania wody :)
a filtr tak czy inaczej możesz wymienic nie jest to mega wydatek
-
chyba nie trzeba. ja zmieniałem sam kilka razy i nigdy nie odpowietrzałem. Zawsze tylko wlewałem do niego ropy przed przykręceniem. Raz źle podłączyłem wężyki paliwowei i próbowałem go odpalić z 10x i nic. Zamieniłem wężyki i odpalił za 1 razem. Więc chyba nie ma odpowietrzania.
-
u dołu jest plastikowa nakrętka od której odchodzi jakiś czujnik, od góry z boku bliżej aku odchodzą 2 czujniki. Są jeszcze 2 wężyki na wcisk i jeden przykręcany od góry. jadę chyba do sklepu po filtr;)
-
wymiana łatwa, możesz kilka razy przekręcić kluczyk bez odpalania to pompka napompuje
-
instrukcja obsługi - dostępna w dziale
tyle
-
kolego zalej do baku xeramic ON do common rail`a dostepny na stacji Orlen, zalej bak do polowy ON dojedz do rezerwy i zmien filtr paliwa. Polecone przez mechanika i sprawdzone. Sama wymiana filtra moze nie pomoc jezeli masz ON + woda w baku ( oczywiscie sladowe ilosci ktore zbieraja sie w filtrze i po jakims czasie masz alarm )