Rozrusznik nie kręci - immobilizer?
Panowie, moja bella już po wymianie nagrzewnicy, wszystko pięknie, tylko miewam problemy z odpaleniem auta. Może to z powodu obecności paru litrów borygo w kabinie i związanej z tym wilgoci (chwilę zajmie zanim to wszystko dosuszę).
Objaw jest taki, że co jakiś czas przekręcam kluczyk i nie dzieje się kompletnie nic. Załącza się ics, dmuchawy, ale rozrusznik ani drgnie. Pytanko czy to fabryczny immobilizer blokuje? Jakie byłyby objawy wskazujące że to immo? Kręci wtedy rozrusznik czy nie?
Z reguły przydarza mi się to na stacji benzynowej, straszny obciach bo próbuję odpalić przez 2-3 minuty bez skutku, spycham auto spod dystrybutora, wsiadam a ono odpala od pierwszego zakręcenia...
W aucie mam też zamontowany dodatkowy immo, taki z klawiaturką do wpisania kodu. Jak kupiłem auto 5 lat temu to sprzedający powiedział, że ten immo jest odłączony i że go nie używa. Co jakiś czas zdarzało mi się że nie chce odpalić, teraz to się nasila. Jest szansa, że ten dodatkowy immobilizer jakoś "zmartwychwstał", ale chciałem najpierw wykluczyć wpływ tego standardowego.