-
Gubi prąd na postoju
Panowie spotkał mnie właśnie taki problem, Alfa rozładowuje akumulator ( nowiutki ) gdy za długo postoi. Kilka dni nie jezdżona nie odpalila mi i tylko kable zostaly, alternator mam juz slaby dosyc, ale to raczej nie jego wina, gdyz jakby nie ladowal to bym chyba za daleko nie zajechal, po odpaleniu kablami, a jeżdze normalnie i po jezdzie odpala normalnie, pradu jej pod dostatkiem. Ma ktos jakis pomysl jakim cudem moze gubic prad sama z siebie? ( nowy aku i klemy )
-
Regulator na alternatorze? Jakiś alarm, szyby, radio? Wepnij na postoju szeregowo z klemą masową miernik ustawiony na pomiar natężenia i przy pozamykanych drzwiach, alarmie czy co tam masz zobacz ile pobiera. Potem drogą elminacji odpinasz kolejne bezpieczniki i patrzysz ile spada.
Może jakiś system audio coś zjada też? Albo nowy akumulator jest padaka, zdarza się.
-
Podjedź do jakiegoś warsztatu niech sprawdzą Ci prąd ładowania. Powinien być na poziomie 13,9 - 14,5V i powinno się utrzymywać na tym poziomie nawet przy włączonych światłach, dmuchawie wnętrza i włączonym ogrzewaniu tylnej szyby. W praktyce jak jest poniżej 13,6 V to może nie doładowywać i z tąd problem akumulatora. Przy zbyt niskim prądzie ładowania regulator napięcia alternatora lub słaby styk na masie silnik-akumulator lub kablu + od alternatora do akumulatora.
Pozdrawiam
WIKAR - części do twojego samochodu
www.wikar.com.pl
-
Jakiś odbiornik żyje swoim życiem- Radio ? nie kombinowałeś z nim coś
-
Jesteś w stanie właczyć radio bez kluczyka? Jeśli tak to masz jednego podejrzanego - o ile masz niefabryczne to ktoś nie zamienił czerwonego z żółtym kablem w kostce iso i radio nie odcina prądu po wyłaczeniu kluczykiem.
-
Ojoj, ile ja nerwów straciłem przez ten problem ;)
1. Jeśli kombinowałeś coś ostatnio przy radiu - sprawdź poprawność podłączenia.
2. Jeśli nie, spróbuj metodą "wyciągania bezpieczników i pomiaru poboru" namierzyć który obieg pobiera Ci prąd na postoju.
3. Jeśli okaże się że to oświetlenie (m.in. żarzące się swiatło postojowe) poczytaj poniższy temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...a_postoju.html
Obym znów nie wykrakał ;(