-
Abs nadgorliwy ...
Witam wszystkich
W ALFIE mojej nowej 156 mam taki dziwny objaw a mianowicie ABS jest przewrażliwiony i działa nadgorliwie czy to sucho czy mokro czy to 60km/h czy raptem 20km/h jak nacisnę hamulec nawet lekko to zaczyna działać ABS i tryta pedał. - wydłuża to drogę hamowania ogromnie;/
Byłem u kol. podłączył mi maszynę do kompa i tam wszystko O.K. Wszystkie czujniki jak i sam ABS jest sprawny. Kol. podpowiedział mi abym sprawdził amortyzatory i siłę hamowania więdz dziś byłem na szarpakach -sprawdziłem amortyzatory i siłę hamowania i tu znowu wszystko O.K.
wyczyściłem słoneczka od czujnikow ABS w tylnim zawieszeniu ( w przednim niestety nie jeszcze. ) ale rezultatów to nie dało żadnych.
Może ktoś z was już przerabiał podobny problem lub wie ewentualnie gdzie podjechać aby to zdiagnozować na 100%
Pozdrawiam i proszę o radę co zrobic.
-
A jak z oponami >? Może to one są winowajcą.
-
oponki sa wszystkie taki same na osiach nowki sztuki. sottozero
-
Wyczysc przednie zębatki, wczyść czujniki same bo tam się osadzają opiłki, wyczyść wtyczki czujników. To błąd jakiegoś czujnika ABS.
-
kamien007 zamiast szuka dziury w całym trza było się przejechać i zmierzy podawane prędkości i byś wiedział który czujnik szwankuje
-
ABS opanowany wyczyszczenie słoneczka naftą w prawym przednim kole, w drugim czysto, syfu było co nie miara. Ledwo udało mi się go usunąć.
-
1 załącznik(i)
dla ciekawskich foto jak wyglądało słoneczko w przednim prawym kole, w drugim czyściutkie., ciężko to było wyczyścić ale wyczyszczone Naftą i abs działa tak jak powinien.
-
Ja kiedyś miałem skrzywioną felgę tak, że darła oponę od zewnątrz. Wtedy też ABS albo nie włączał mi się godzinami albo przy parkowaniu po najlżejszym wciśnięciu hamulca