witam wszystkich! mam maly problem ! po otwarciu klapy bagaznika powinna zapalic sie kontrolka otwarcia bagaznika a nie pali sie ! gdzi szukac usterki ? moze ktos mi podpowie !
Printable View
witam wszystkich! mam maly problem ! po otwarciu klapy bagaznika powinna zapalic sie kontrolka otwarcia bagaznika a nie pali sie ! gdzi szukac usterki ? moze ktos mi podpowie !
No mam taka kontrolkę - ale nigdy nie zwróciłem uwagi, że tylna klapa się sie świeci....sądziłem, że tylko dotyczy to drzwi (choć w sumie klapa to piate drzwi i powinno być)
W takim razie - zapewne u mnie jak i u autora postu, problem dotyczy albo żaróweczki albo krańcówki - choć takiej nie widziałem u siebie w tylnej klapie.....
Sprawdziłem ten patent u siebie - i faktycznie, powinna się świecić kontrolka a się nie świeci.....
zerknąłem też do zamka jak pisze kolega, (który nie ma jaj :) - patrz nick :P) i śmiem stwierdzić, że:
1) Albo w zamku nie ma krańcówki ani niczego podobnego działajacego na tej zasadzie
2) Albo mam nieoryginalny zamek, bo w jego skład wchodzi: plastik, gdzie mocuje się linkę, mechanizm zamykania (przegubik) oraz sprężyna i nic wiecej....
Będę dziś w ASO i jak będą mieli zamek do 146 na miejscu, to porównam go z moim.....
p.s.
Zaświtało mi w głowie teraz - mam problemy z niedomykaniem tylnej klapy, tzn zamyka się, ale mam wrażenie, że jest niedomknięta, bo pracuje podczas jazdy. To może być spowodowane właśnie nieoryginalnym zamkiem, bo zamyka ale nie dociąga jak należy :)
wszystko się dzisiaj wyjaśni :) - sorry za OT
Dociągnięcie klapy da się regulować :)
Aż poszukałem trochę, by nie zostać gołosłownym :D
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...bagaznika.html
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...na_panelu.html
Te linki rozjaśnią sytuację. Najważniejsze rzeczy jakie nam się nasuwają:
1. Mikrostyki mają to do siebie, że szwankują po jakimś czasie (tak jest np. w pilotach od tv). Tylko wtedy byłoby jak w podanych przeze mnie linkach, że lampka by cały czas się świeciła. Bo nie spotkałem jeszcze mikrostyku, który padłby w pozycji zwartej (choć może i mało widziałem).
2. Niedociągające klapa też by sprawiała, że by diodka świeciła. Bo jeżeli to taki mikrostyk, jaki w elektronice się stosuje, a zapewne podobny, to skok tam jest 2mm, więc malutki (przyznam, że na żywo nigdy nie widziałem, nie rozkręcałem i opieram się w 100% na wiadomościach z forum).
I najważniejsze, gdyby mikrostyk nie działał to by lampka w bagażniku, albo się paliła cały czas, albo wcale. Sprawdź czy lampka w bagażniku się pali, jak nie to sprawdź czy dochodzi do niej 12V i się po prostu nie przepaliła. Jak nie idzie tam napięcie, to patrz pkt.3.
3. W konsoli za lampki drzwi odpowiedzialne są diody led, one też się przepalają ;)
witam witam wszystkich! dzieki za odpowiedzi a jesli chodzi o kontrolke otwartego bagaznika to jest ona na panelu nad popielniczka taki rysuneczek samochodu, i wlasnie nie pali sie ta kontrolka otwartego bagaznika pozostale czyli otwartych drzwi pala sie i jeszcze nie pali mi sie swiatlo oswietlenia bagaznika nie wiem co jest ! pozdrawiam wszystkich!!!!