Jak pasuje w Alfie GTB1756 na fabryczny kolektor i wydech? Ktoś ma sprawdzone info?
Printable View
Jak pasuje w Alfie GTB1756 na fabryczny kolektor i wydech? Ktoś ma sprawdzone info?
Zamysł turbo jest bardzo dobry.Ze spasowaniem jest gorzej ,sama flansza nie wystarczy.Z jakiego modelu to GTB ? Dp będzie musiało byc zrobione.Najwiekszy problem to zmiana sterowania turbem z elektronicznego na podciśnieniowe i potem zapewnienie odpowiedniej regulacji sztangi.Przerobienie smarowania również będzie problematyczne.
Bardziej miałem na myśli samo spasowanie flansz - kolektora i wydechu. Przeróbka z elektryki na podciśnienie nie będzie problemem(będzie to robić jak już osoba, która kilka GTB na podciśnieniu wysterowała), poza tym zawsze można je sterować elektronicznie :)
Tak czy siak, lepszym pomysłem byłoby GTB2260, bo w okolice 300PS wydoli, no ale w ośce to nie ma sensu...
Zapewne nikt na to pytanie nie odpowie bo i nikt takowej przeróbki nie robił
Szkoda, myślałem, że na przykład Ty będziesz wiedział co i jak. No cóż, wychodzi na to, że jedyną w miare alternatywą będzie turbo z ARLa :P A najprościej chyba zostać przy serii.
PS. Jaka jest granica mocowa dla zdrowego układu wtryskowego w tym silniku? Dla przypomnienia - 1.9 JTD 16V 140PS, auto z 2003r(jeśli ma to znaczenie).
Turbo ARL to ty już masz u siebie :) ( gt1749 to nic innego jak właśnie legendarne ARL).
Jesli masz na mysli przerabianie turba w firmie CTR,to może i zamysł nie najgorszy,ale oni ci JTD-ka na innej mechanice dobrze nie wystroją.Cinek albo Rogal,tylko oni mają o tym największe pojęcie w Polsce.
Granica układu leży tak naprawdę w jego sprawności i kondycji.Na seryjnym układzie i niezmęczonych wtryskach,przy duzym turbo 210-215km zrobisz.Po zmianie szyny 220-230 i to już będzie max maxów wtryskiwaczy,tyle,ze jest wtedy kilka spraw do ogarnięcia w limiterach,tak by to było na ileś bezpieczne,ale to już know how powyższych tunerów i tylko ich.
GTB2260 to jest majstersztyk,ale zrobić dobry dół na nim,cóż nie ma u nas tyle paliwa.1756 to ciekawe turbo,tak samo jak gtb2056v i jesli chcez kombinować ,to tylko z nimi,ewentualnie hybryda,ale to loteria.
Nie jest ARL, VW miało GT1749VB, z większymi wirnikami i praktycznie neregenerowalne. Poza tym skąd wziąłeś CTR? Po co szukać tunera kupe KM od domu jeśli na miejscu mam zaufanego?
Kolego nasze turba (1,9 16v 140/150) to właśnie gt1749vb i uwierz mi ,vw nie ma tam nic większego czy mniejszego.Tyle ,że są inaczej podwieszone na kolektorze.
Napisałem CTR,bo o nich osatnio głośno jesli chodzi o GTB.Zatem któż to zaufany jesli wolno spytać ?
Po to by mieć dobrze zrobioną robotę.Warto zapukać do najlepszych jesli już wchodzimy w takie mody.
Aha, czyli jeśli ktoś na miejscu jest w ostanie ogarnąć przerobienie GTB2260 na podciśnienie i to działa to i tak mam jechać do CTR albo Rogala, tak? Powodzenia w takim razie ;)
Sluchaj ty mozesz jechac do kogo chcesz, Rybak ci tylko pisze kto jest ze tak powiem mocny w temacie Modów i wiedzy odnosnie silników JTD. A jesli chodzi o turbo to tak jak rybak napisal jest 1749vb. A 1749va jest w wersi 8v czyli 115km, mialem taki silnik w poprzedniej alfie. Pozdrawiam i szerokosci.