Alfa Romeo 156. Dobra dla mnie?
Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum i na początku z góry bardzo przepraszam jeżeli będziecie czytać po raz kolejny podobnie pytania.
Przeglądałem forum, ale chciałbym żebyście podeszli do mnie indywidualnie. Liczę na wyrozumiałość.
Więc... Mam zamiar kupić Alfę 156 ale nie wiem czy to dobry wybór. Nasłuchałem się tyle o awaryjności i o innych pierdołach ( pewnie też nie prawdziwych), że sam już nie wiem. Serce mówi żeby kupić, bo się w niej po prostu zakochałem! , a rozum żeby najpierw się czegoś dowiedzieć, szczególnie od doświadczonych posiadaczy tego modelu, dlatego jestem na forum.
Do rzeczy. Mam do dyspozycji jakieś 6000-7000 i wiem, że to niezbyt dużo. Czy można kupić w tym przedziale zadbaną Alfę czy lepiej wybrać inną markę?
Jeśli kupić to jaki silnik? Dobrego 1.9 Diesla chyba ciężko znaleźć w tym przedziale? Czy jest sens kupowania Alfy z silnikiem benzynowym 1.6? Jaki silnik pod względem jakości i ekonomiczności w tym przedziale cenowym będzie najlepszy?
Czy są jakieś ewidentne oznaki jeśli chodzi o silnik, zawieszenie, że Alfa jest bardzo zajechana? Jak to rozpoznać?
Nawet jeśli to auto jest bardziej awaryjne to może to trochę głupie ale tłumaczę sobie to tak:
Mam teraz Honde Civic 1,3 93r. Przez 3 lata zrobiłem nią tylko 21 tys km. Mało jeżdżę ale chcę jeździć czymś nowszym, bardziej komfortowym, autem z duszą jakim na pewno jest Alfa Romeo 156. Więc jeśli tak mało jeżdżę to przy kupnie w miare zadbanej Alfy, o którą będę się starał dbać jak najlepiej chyba nie powinienem ponieść jakiś wielkich kosztów( chyba,że będę miał wyjątkowego pecha ;D) jak myślicie?
Wiem, że dla wielu z Was te pytania mogą być smieszne i głupie, ale bardzo liczę na Waszą pomoc...
Pozdrawiam!