1 załącznik(i)
Hamulce - wada materiałowa?
Witam,
Ostatnio miałem kłopot z zaciskiem hamulcowym. Podczas podróży coś zaczęło mocno stukać z przodu po lewej stronie. Zjechałem do pierwszego lepszego warsztatu, gdzie okazało się, że hamulec jest zaciśnięty i tłoczki nie chcą wrócić. Nie będę opisywał wszystkich perypetii (laweta, wizyty w kilku warsztatach, etc.), ale w końcu dzięki wizycie u Twardowskiego (ASO w Wawie - wielkie brawa!) poznałem przyczynę. Okazało się, że powierzchnia tłoczków uległa jakby utlenieniu. Zeszła wierzchnia warstwa tworząc zadziory, które blokowały ruch tłoczka. W efekcie można powiedzie, że jeździłem z zaciśniętym hamulcem. Dodatkowym objawem było też większe grzanie się lewego koła. Z powodu braku dostępności odpowiednich części skończyło się na wymianie całego zacisku. Kupiłem używany, bo nowy to wydatek ok 2tys za szt.! (używane to 300-400 zł). Problem oczywiście ustąpił. Opisuję tę przygodę jako przestrogę, ponieważ wygląda mi to na jakąś wadę materiałową. Samochód jest bezwypadkowy i w zasadzie nic nie tłumaczy takiego zjawiska. Dlatego też przy wymianie tarcz/klocków kontrolujcie również stan zacisków ze szczególnym uwzględnieniem tłoczków. Załączam zdjęcie jednego z nich.
Załącznik 62488
Pozdr
K