5 załącznik(i)
Alfa 166 system audio by tomaz STEP 2
Witam,
Po dosyć długiej przerwie w temacie audio, podczas której cieszyłem się tym, co mam ;) postanowiłem zmodyfikować nieco system. Zmiana jest niewielka, ale jednak dość znacząca. Mój obecny system opisany jest tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/car_...miast_ics.html
W skrócie przed zmianami:
- radio Pionner (budżetowe) w schowku
- sygnał z ICS podpięty na wejście w Pioneer
- głośniki przód DEGO, tył ori - wszystkie podpięte pod Pioneer
- sterowanie radiem z pilota na podczerwień (tylko taki był dostępny) - podciągnięty kabelek do schowka z diodą na końcu
- z radia wyciągnięty sygnał na suba pociągnięty do bagażnika
- w bagażniku wzmacniacz mono Eyebrid + sub JL Audio 30cm (obudowa zamknięta)
Czemu w ogóle ruszałem sprzęt?
Otóż:
- denerwował mnie mały bagażnik (bo sub całkiem spory jest)
- dźwięk z suba w bagażniku dobiega z lekkim opóźnieniem (przynajmniej takie jest wrażenie) i jest nieco stłumiony
Dlatego też pozbyłem się suba, a jego miejsce zajął głośnik RE Audio 20cm umieszczony pomiędzy siedzeniami na tylnej kanapie (za podłokietnikiem). Załatwia to dwie sprawy: głośnik gra bezpośrednio do kabiny + nie zajmuje miejsca w bagażniku (przynajmniej nie tyle co sub).
Początkowo zakładałem skonstruowanie obudowy otwartej (bass-reflex) z otworem na kabinę, ale po pierwszych odsłuchach chyba pozostanę przy gołym głośniku :)
Montaż nie był trudny: odpowiednio docięty MDF (18mm), podfrezowany pod głośnik, naklejony filc (z braku cienkiej gąbki), na to tzw. skóra ekologiczna (czyt. skaj), wmontowany głośnik, przyciśnięte to wszystko maskownicą. Efekt widoczny na zdjęciach :)
Całości nie trzeba mocować, bo wchodzi mocno na wcisk w swoje miejsce. Podłokietnik można złożyć - wystaje nieznacznie, spokojnie można na tym miejscu siedzieć :)
Z efektu jestem bardzo zadowolony - dźwięk jest bezpośredni (w sensie: gra tu i teraz, a nie gdzieś taaaam, daleko), basu jest sporo i jest całkiem głęboki. Głośnik gra miękko, czysto, nie buczy, nie słyszę podbarwień. Mogę z czystym sumieniem polecić (model RE-8S4). Koszt modyfikacji: niecałe 300zł. Biorąc pod uwagę to, że sprzedałem suba, to jestem nawet do przodu ;)
Generalnie system jest jeszcze przed strojeniem, ale już mi się podoba. Gdybym miał teraz robić to od zera, to na pewno wybrałbym taką konfigurację :)