Czujnik położenia wału korbowego
Witam.
Uporałem się z kolektorem ssącym, ale mam kolejny problem z którym z pewnością sobię poradzę lecz mam pytanie:
W którym miejscu znajduje się czujnik wału korbowego. Wiem, że brązowa wtyczka biegnie od góry w dół. Czy bez kanału się obejdzie czy kanał bęzie konieczny przy tej operacji?
No i zasadnicze pytanie: gdzie dostanę nowy taki czujnik lub sprawdzony używany. Czy ten będzie pasował do mojej Belli? http://moto.allegro.pl/czujnik-poloz...598433015.html
Padło na czujnik ponieważ Alfa po chwili przyśpieszenia ma odcięcie tak jak bym wyłączył zapłon i po chwili silnik zaczyna pracować choć nie zawsze. Zresztą FES pokazuje ten błąd stąd wniosek, że czas przyszedł na wymianę. Tak się zastanawiam, czy wybuch kolektora nie był spowodowany przez awarię owego czujnika.
Znalezione w sieci i chyba trafiłem.
Cytat:
Dzisiejszy samochód osobowy jest wręcz naszpikowany wszelkiego rodzaju czujnikami pomiarowymi. Mierzone są takie parametry, o których właściciel zazwyczaj nie ma nawet świadomości ich istnienia. Jeden z czujników jest jednak stosowany już od bardzo dawna i bez niego praca silnika byłaby niemożliwa. Mowa o czujniku położenia wału korbowego.
Jest on jednym z najważniejszych czujników sterujących pracą silnika. Na podstawie wysyłanego sygnału kątowego położenia wału korbowego obliczana jest jego prędkość obrotowa. Dzięki sygnałom z tego czujnika komputer uzyskuje dane na podstawie których steruje kątem zapłonu czy też wtryskiem paliwa. Sygnał prędkości obrotowej wykorzystywany jest do stabilizacji pracy silnika na biegu jałowym, usuwania par paliwa ze zbiornika, sterowania działaniem kolektora dolotowego o zmiennej długości, określania pracy zmiennych faz rozrządu i wielu wielu innych czynności zależnych od położenia wału korbowego.