-
EBD ,VDC, ABS błedy
Witam Was wszystkich od dzisiaj moją Bellę zaatakował wirus. Podczas jazdy najpierw wyskakuje błąd EBD system failure i kontrolka ham. ręcznego w kolejności VDC i ABS. Kontrolka ręcznego znika pozostałe pozostają i systemy ABS i VDC są nie działające. Na odcinku kilku kilometrów EBD krzyczy do mnie kilkanaście razy. Po ponownym odpaleniu i przejechaniu czasem 1 km lub 5 błędy znowu się pojawiają. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem.
Aku sprawdzone - jak nowy.
Proszę o doradę ;)
-
-
rozmiary opon identyczne na obu osiach?
-
pewnie któryś z czujników ABSu padł.
-
no tak mie sie to widzi
albo tylko brak satyku
u mnie tak było
brak styku
jakaś lepsza przeszkoda lub tory itp
wywalało abs itd itp
po zgaszeniu i odpaleniu błędu brak
-
jak nic nie znajdziesz - pod fotelem kierowcy pod wykładziną jest tzw koncentrator mas - metalowa blaszka obudowana w plastik
do której wchodzi nawet około 20 cienkich przewodów (wszystkie te przewody to masa) - przyjrzyj się temu elementowi
jest w idiotycznym miejscu bo zawilgocenie podłogi powoduje utlenianie - blaszka zielenieje, przewody się kruszą a systemy wywalają błąd
jeśli to to - wycinasz blaszkę, oczyszczasz końcówki przewodów, lutujesz je razem, na końcu dolutowujesz oczko pod śrubę i porządnie
łączysz z masą karoserii
fotel do wyjęcia, wygładzina do odchylenia
-
Dziękuję wszystkim za pomoc a co się okazało: przewód abs-u przy przednim prawym kole był delikatnie przecięty i elektronik stwierdził ,że podczas jazdy na stalowej feldze może wytwarzać się pole magnetyczne i przetarty przewód wyłapał impuls, który spowodował błąd. Przewód zaizolowano błąd EBD przestał wyskakiwać.
Niestety dalej pozostaje problem od początku od kiedy posiadam Bellę przy jeździe na wysokim biegu i niskich obrotach czasami wyskakuje błąd VDC i ABS czyżby czujnik ABS-u ?????
-
podlacz pompa wejdz do body kompa, skasuj zapamietane błedy, potem przejedz sie, gdy wyskoczy bład podłacz sie i przeczytaj czego dotyczy wyskakujacy bład,inaczej mozemy se tak gdybac do smierci...