Słuchajcie, jedzie do mnie klucz dynamometryczny, zamierzam wymieniać napinacz paska wieloklinowego- związku z tym czy dysponujecie jakąś księgą tak, abym mógł spojrzeć na momenty dokręcania koła pasowego i samego napinacza do bloku?
Printable View
Słuchajcie, jedzie do mnie klucz dynamometryczny, zamierzam wymieniać napinacz paska wieloklinowego- związku z tym czy dysponujecie jakąś księgą tak, abym mógł spojrzeć na momenty dokręcania koła pasowego i samego napinacza do bloku?
ja osobiscie dokrecalem na wyczucie plus posmarowalem gwint tzw. klejem do srob a co do momentu dokrecania to preferowal bym zakres 30-40Nm i pamietaj ze aluminium to wredny material
niestety, nie mam wyczucia :) najlepiej jakbym miał czarno na białym, klej posiadam, smarowanie obowiązkowo tak dla pewności.
Ja również radzę Ci dokręcić z wyczuciem , bo jak przekręcisz gwint w łapie silnika to trzeba będzie się troszke napracować zeby ten napinacz spowrotem założyć i odtworzyć gwint... Mialem u siebie zerwany gwint od sruby napinacza który odtwarzałem ostatnio i troszke musiałem rzezbic ale jest teraz ok i jak cos to Ci poradze w razie czegoś. Dobra rada: wkrecaj sruby recznie i dopiero na koncu dociagnij je kluczem , ale z wyczuciem bo tak jak andrzej pisze bardzo łątwo zerwac te gwinty bo ta cala łapa to jakiś stop aluminiowy...
po to są właśnie mi te momenty, szukałem, ale nigdzie nie znalazłem..
Jak to nie..... Ehhhh ciężko Wam idzie szukanie........ Znajdujesz w necie momenty dokręcania śrub. Większość śrub w naszych autach to śruby klasy 8.8 (powinna być cecha wybita). Ustawiasz klucz i kręcisz aż zacznie strzelać/klikać klucz.
Np tu
http://www.luktom.pl/pobierz/optymal...dokrecania.pdf
- - - Updated - - -
Zajęło mi to 10s
chyba nie do końca o to koledze chodziło, nie ma tu nic o materiale w jaki jest wkręcana śruba a tylko wytrzymałość samych śrub a na pewno jest różnica bo jeżeli któraś śruba ma podawany moment to jest to brane z uwagi na materiał, długość gwintu oraz skok, tyle pamiętam ze szkoły
Napinacz w V6 18-20Nm, kolo pasowe 200-247Nm. Nie wiem jak sie to odnosi do JTD ale masz jakis punkt zaczepienia.
Oczywiście że to zależy od materiału w jaki wkręcamy. To jest tabela nie wytrzymałości ale momentów dokręcania dla tego samego materiału śruby i nakrętki. Ale jak mamy się tak rozdrabniać to doktorat tu wypiszę :) Jeżeli wkręcamy śrubę stal w stal to można śmiało korzystać z tabel w klasie 5-8. Jeżeli jednak wkręcamy się w aluminium, cienką blaszkę to sytuacja ma się już trochę inaczej. I bez instrukcji serwisowej pogrążymy się w dłuuugich obliczeniach. Tak więc wszystkie nakrętki na śrubach, śruby kół, zawieszenia, mocowania silnika (stal-stal) spokojnie z tabel.
Najlepiej ściągnąć sobie instrukcję serwisową i tam zobaczyć. Ponieważ momentu dokręcania np śrubek poniżej M12 w blok aluminiowy to nie wyliczymy ani nie znajdziemy nigdzie indziej jak w instrukcji. Jednak takich malutkich śrubek nie przykręci kolega kluczem dynamometrycznym bo prawdopodobnie nie złapie tak małego zakresu momentów (poniżej kilkunastu Nm).
- - - Updated - - -
O, kolega już znalazł :P