-
Uszkodzony kluczyk
Posiadam do swojej belli 2 kluczyki (obydwa z trzema guzikami od bagażnika i drzwi), niestety w jednym od nowości nie działał guzik bagażnika, a teraz w drugim coś lata i też nie działa bagażnik. Znalazłem opis tutaj jak go rozebrać, lecz powiedzcie mi czy jak całe rozbieranie i naprawa potrwa te np. 2 godziny to czy będę musiał je na nowo programować ?
Nie posiadam niestety karty kodu do kluczyka. Czy można to samemu naprawić/zaprogramować ? ew. jak.
A może lepszym wyjściem jest zakup takiego czegoś jak to:
http://allegro.pl/sterownik-zamka-al...720400751.html
Tylko czy po montażu takiego zestawu będzie to wszystko działało ?
Alfa to 147 1.6 TS 2001 a jeżeli to ważne to z kluczyka otwieram auto zdalnie i fizycznie.
-
Prawdopodobnie uszkodzone masz mikro-przełączniki, które zwyczajnie trzeba wymienić. Kosztują około 3zł/szt więc do drogich nie należą - kwestia tylko precyzyjnego wylutowania starych i wlutowania nowych. Rozebranie kluczyka to dosłownie kilka minut. Jesli nie masz karty kodowej to zasadniczo sam nic z tym nie zrobisz. W przypadku konieczności programowania musiałbyś kod uzyskać z ASO za 200zł lub taniej od firmy zajmującej się programowaniem kluczyków.
-
czyli zanim się za to zabiorę, muszę najpierw załatwić w ASO kody. A czy jak naprawię kluczyk i się rozprogramuje to czy będę mógł odpalić auto ? Pytam ponieważ do najbliższego ASO mam kawałek więc musiał bym naprawić kluczyk i podjechać na programowanie.
-
Jeśli będziesz chciał się zabrać za programowanie pilota to tak jak napisałem będziesz musiał mieć kartę kodów z ASO czy z firmy zajmującej się programowaniem kluczyków. Natomiast jeśli chodzi o rozbieranie kluczyka i lutowanie to nie jest Ci do tego karta potrzeba bo może nie będzie konieczności kodowania pilota po naprawie (wlutowaniu przełączników). Auto będziesz mógł spokojnie odpalić gdyż elektronika pilota nie bierze w tym udziału. W przypadku odpalania ważna jest pastylka immo którą nie będziesz się zajmował. Elektronika pilota odpowaida tylko za zdalne otwieranie drzwi i bagażnika. Nawet jeśli płytkę z pilota wyjmiesz to wciąż możesz otworzyć drzwi i odpalić auto kluczykiem.
-