-
2 załącznik(i)
Problem ze wzmacniaczem
Witam. Ostatnio zakupiłem wzmacniacz (Raveland XCA 200) na aukcji, po podłączeniu zgodnie z instrukcją , subwoofer nie gra tak jak powinien. Tzn. mebrana głośnika strasznie się wychyla, ale dźwięku w ogóle nie ma. Dzieje się tak , nawet gdy muzyka nie leci i radio jest wyciszone. Czy to oznaka zepsutego wzmacniacza ? Czy moze coś źle podłączyłem lub źle ustawiłem. Proszę o podpowiedzi co mam zrobić. Zamieszczam foto wzmacniacza :Załącznik 79184
-
Lepiej byś pokazał zdjęcie, jak podłączyłeś. Wychodzi na to, że głośnik ma stały sygnał i to nie ze źródła dźwięku.
-
5 załącznik(i)
-
Qrcze trochę mało widać z tych zdjęć. Ale wygląda mi, że to inny model niż ze zdjęć w 1 poście. Sprawdź czy kabel idący do głośnika nie styka się gdzieś z masą i zmniejsz częstotliwość z 250 na około połowę choć to nie powinno być przyczyną. Ogólnie pobaw się filtrami LPF i ich ustawieniem. Albo mi się wydaje albo świeci się dioda czerwona...? Jeśli tak jest to masz gdzieś spięcie/przeciążenie.
-
Dioda czerwona się nie świeci. Próbowałem już wszystkich konfiguracji, filtrami tez się bawiłem i nic z tego. Jutro składam reklamacje i odeśle wzmacniacz.
-
No i od razu proponuje ci wymienic te "nitki" na pozadne kable zasilajace:)
Wysłane siłą umysłu.
-
Nabyłem już nowy wzmacniacz i wszystko hula jak trzeba. Tylko został jeden problem, mianowicie po wyciszeniu radia, lub ustawieniu na bardzo cicho, słychać tak jakby sprzężenie. Jaka może być tego przyczyna ?
Problem usunięty. Winowajcą okazało się być radio.