[164] problem z obrotami ..
Witam, mam problem w mojej niuni z obrotami ..
a mianowicie : ..
GAZ:
jadąc, wciskam sprzęgło, wrzucam na "luz" i obroty zamiast spaść do tych swoich ok ~900 to zatrzymują się tak około 1200 - 1100 - 1000 (zależy.. mogą np. spaść do 1500 i tak trzymać).. gdy sie zatrzymam (caly czas na luzie) to gdy auto stanie po chwili obroty spadają do około ~950 - gdy jade nie spadną tak nisko tylko będą się trzymać tak jak pisałem.. auto może się toczyć bardzo powoli a obroty i tak będą wysokie.. TYLKO jak zatrzymam się to spadną nieznacznie (jak już zresztą pisałem)..
BENZYNA:
tutaj nie ma problemu z tym, że wolne obroty są za wysokie tylko - falują :/ .. gdy stojąc wcisne gaz i puszcze obroty spadają tak jak powinny ale gdy wskazówka powinna się zatrzymać na 900 kilka (lub -naście) razy zafaluje tak od około 700 - 1000 i po kilku takich zafalowaniach sie uspokaja - tak za każdym razem gdy wcisne gaz.. nieważne czy jade czy stoje w miejscu - nie ma różnicy..
Jak rano odpale i jade na benzynie zanim się nie nagrzeje to czasem się dusi przy wciskaniu gazu tak jak by zbyt bogatą mięszankę dostawał.. Czuć benzyne w spalinach ..
Wszystko zaczęło się dziać niedawno. Dzisiaj wymieniłem przepływomierz, wyczyściłem przepustnice, uszczelniłem dolot, sprawdziłem krokowy (czysty).. dalej jestem w kropce .. co robić? .. z gazem podjade do gazownika ale wypadało by, żeby na benzynie było dobrze bo powie mi, że to nie jego wina i żebym przyjechał jak na benzynie będzie OK..
Z tego co wiem to sonda lambda jest do wymiany ale to już jest zepsuta odkąd to auto kupiłem.. poza tym - bella ma "kopa" jak należy, przyspiesza równo i jak na te 140kilka koni odpowiednio..
pomocy :roll: