-
Problem z ABS
Witam mam problem z abs po zapaleniu samochodu kontrolka gaśnie i gdy nie przekraczam 10-15 km/h to abs działa ale po przekroczeniu tej prędkości zapala się kontrolka i przestaje działać dzisiaj próbowałem się połączyć z ABS ale nie udało mi się wyskakuje mi taki komunikat
http://images37.fotosik.pl/1930/74c45f5ac2a6578bm.jpg
FIAT ECU SCAN 3.5
-
do ok. 15km/h ABS nie działa i nie zrobi samodiagnozy, stąd kontrolka się potem pojawia
jeśli jest brak komunikacji, to może być uszkodzony sterownik, albo wiązka ugniła, trzeba sprawdzić
podjedź do kogoś z FESem i sprawdź na innym kablu/programie
jeśli byłaby to wina któregoś czujnika lub instalacji do czujników, to komunikacja by chyba była, musisz wszystko pooglądać
-
dokładnie tak jak kudłaty piszę, ja stawiam na czujnik ABS przy którymś kole, ale to trzeba zdiagnozować bo wymieniać na czuja nie ma sensu.
Ja też mam problemy z podłączeniem mojej do kompa, wszystkie dotychczasowe próby kończą się niepowodzeniem, jedynie we Fiacie i lepszych warsztatach nie mają z tym problemu
-
viruskill, ja się podpiąłem do mojego ABSu (i nie miałem żadnych błędów), może przyjedziesz na diagnostykę do Bytomia? :P
-
Ale czemu znajduje sterownik i pisze że nie może obsłużyć? gdzie z tyłu są złącza do czujników? Ale dodam że przy tych 15 km/h jak przychamuje mocno na sniegu to abs działa ok !. Jakim innym programem jeszcze można się podłączyć pod abs?
Pamiętam że w lanci integrale chyba tym kwp71 się łączyłem wtedy z abs.
-
a kabel masz z przełącznikiem na diagnoze abs`u? i czy przełączyłeś go na tą włąsnie funkcje
-
złącza do czujników ABSu są w bagażniku w części z akumulatorem, ale ja bym nie stawiał na czujnik, bo nie rozpoznaje rodzaju sterownika, a to może świadczyć o jego uszkodzeniu, o innym sterowniku (z innego auta niż wybrany w FESie) lub źle wybranym samochodzie z listy programu ;)
przełącznik jest do poduszek i na jego ustawieniu można robić inne rzeczy, ale może faktycznie coś nie działać, ja poduszki odczytywałem w 156 bez przełączania na 'air bag'
-
ja z kabelka kkl mam wyprowadzone zasialnie i L,K i tym sie podłączam w gtv mojej nie ma gniazda obd2 tylko 1 3 pin od ecu, drugie pod maska od abs i 3 pod tylnym fotelem od airbag, jak by sterownik był uszkodzony to przy małych prędkościach nie działały by abs a on do 20 km/h hamuje wporządku, W fes wybierałem prawidłowy sterownik próbowałem również inne wybrać ale bez skutku to samo za każdym razem tak jak na przedstawionej powyżej fotce.
-
dziwna sprawa
wiem, że masz 3-pinowe złącza do każdego z osobna, bo też tak mam
przyznam, że nie paętam od kogo kupiłem kabel :P chyba od Viakena i wszystko się jak na razie łączy
-
A czy poza abs nie świeci tez kontrolka od ręcznego hamulca oraz przestaje działać prędkościomierz ?
U mnie poza kontrolka ABS są jeszcze takie objawy...