-
alfa 147 kilka pytań
Witam,
Na wstepie prosze wybaczyc ze tutaj post ale w poradach przed zakupem jakos nie widac mojego postu a czas nagli...
jakdobrze pójdzie jutro stanę sie właścicielem AR 147 00r 1.6 105KMben+LPG Progression
Alemam kilka pytań odnośnie spraw martwiących.
Wiectak Alfa ma wszystkie szyby AR ale na 3 jest jeden nr a napozostałych dwóch jest inny nr ale taki sam na obu... Czy tooznacza że AR miała je wymieniane czy tak się po prostu zdarza walfie?
Alfaprzy pracy na silniku i powolnym wkręceniu na obroty po odkręceniukorka oleju dmucha mniej więcej takim samym strumieniem powietrza itroszkę chlapie olejem - czy to jest normalne czy im wyżej wchodzina obroty tym powinna mniej dmuchać?
Alfageneralnie jest w gazie i z tego co sprzedający mówi trochę olejubierze ale to od wymiany do wymiany może z litr .. z tym że jaktwierdzi alfy po prostu tak mają ... na ile mu wierzyć? Autoteoretycznie ma przejechane 158 tys km. W dokumentach teoretyczniejest ciągłość do momentu jak 2,5 roku temu była sprowadzona zwłoch ... i przebieg się skończył tam na 97tys..
Samochódw środku jest zadbany nie jest zniszczony, zawieszenie wydaje siębyć w nie najgorszym stanie ... jutro planowo po 17 podjechać isprawdzić autko w Fiacie.. może ktoś jest w stanie coś polecic zKrakowa?
Jestjeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia .. Auto w manetce nie mazmiany opcji z komputera .. natomiast jak się wejdzie przez meny zdeski teoretycznie jak widziałem można ustawiać opcje typuspalanie dystans i coś w rodzaju komputera? Czy to oznacza że pozmianie manetek można mieć pełny komputer z tempomatem czy jakośinaczej się to steruje... Chwilowo wyświetla jedynie datę...
Podajenr VIN (ZAR9370003006255)
gdyby ktoś był w stanie powiedzieć więcej niż na stronieeper.fiatklubpolska.pl to byłoby super...
-
Kod:
Podajenr VIN ZAR9370003006255?
- vin ma miec 17 znaków.
- przebieg można sprawdzić programem FES, MES., jako parametr hodometr.
- po otwarciu korka od oleju zawsze będzie walić olejem ponieważ to są "przedmuchy" od klawiatury rozrzadu.
- ile pije oleju na 1000 km a nie ile od przeglądu do przeglądu.
- moja od przegladu do przegladu nie pije ani ml, piją 156 TS a nie silniki 105CV.
- sprawdzić kompresję cylindrów.
- kiedy był robiony rozrząd i czy są faktury na niego.
- oczytac bledy z ECU, stan katalizatora, sond lambda, TRa, FRA , parametry adaptacyjne Long, short, kolego pracy na 2-3 goddziny.
- sa tematy co sprawdzić, czego szukać i o co pytać w odpowiednich działach.
-
Dziękuję za odpowiedź
Poprawiam nr VIN: ZAR93700003006255,
A jak sytuacja z tymi szybami? Powinny mieć takie same nr?
Jak to jest z komputerem w alfie? Może mógłbym się ktoś wypowiedzieć?
Jak powinna być kompresja dla tego silnika? Alfa ma taki dosc lekki wyciek mozliwe ze stad te braki od wymiany do wymiany ...
-
4 załącznik(i)
kompresja od 12 do 14 atm, ważne aby między cylindrami nie było duzych róznic, max. 0.5 atm..... ponizej masz swój VIN, wszędzie chcą pieniedzy.....
-
A który z tych serwisów przekaże najwięcej wiadomości o aucie?
Jestem w stanie zapłącić tylko za coś więcej niż na 1 zdjęciu ...
-
będziesz miał to samo za 200 zł co da ci ePER... no oprócz tego że pojazd nie jest skradziony i bez zastawu.....
-
-
Dziękuję bardzo...
A co w sprawie tych szyb? Jak to wygląda? I jak z wyposażeniem i z tym komputerem?
Może ktoś mógłby mi udzielić jeszcze jakiś informacji?
-
jak koleś mówi że bierze trochę oleju bo jest w gazie to jest to gówno prawda i jest to około litr od wymiany do wymiany czyli książkowo raz na 20k kilometrów to brzmi to przynajmniej dziwnie :D
-
Jak to będzie z olejem to zobaczymy ...
Puki co KUPIŁEM ...
Na przeglądzie nie wyszła tragedia .. jak to w alfie zawieszenie, silnik się poci spod dekli zaworów, rozrząd i lekko przytarta z jednej strony nic więcej nie wyszło tylko wpisy bardzo ubogie....
Jest to ta alfa:
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-14...966095176.html
Jak zrobię rozrząd zmienię podstawowe rzeczy typu oleje etc to porobię fotki i dam znać jak się spisuje ...