Jak w temacie. Z jakimi samochodami wymienne są sprężyny/amortyzatory w naszych alfach?
Printable View
Jak w temacie. Z jakimi samochodami wymienne są sprężyny/amortyzatory w naszych alfach?
145/146/155,Tipo/Tempra,Delta/Dedra,Bravo/Brava/Marea,FC.
Do wszystkich wersji czyli przed 95 i po 95?
Musisz szukać, na pewno są różne sprężyny np. pomiędzy V6 a TS czy dieslem. Posiedź trochę przed Eperem i wszystkiego się dokopiesz.
Amory przód 155 i Tempra też chyba są inne.
Fiaty mają amorki olejowe (Tipo, Tempra itd.), które są miększe. Do tego dochodzi kwestia silnika.
Generalnie zwykle kilka wersji ma wspólne amorki przednie, bo te mocno zależą od obciążenia, a tylne są praktycznie takie same do wszystkich - wybierasz tylko czy olejowe, czy gazowe.
Jakie wersje silnikowe?
Generalnie wszystkie auta oparte o tą płytę - poza Fiatem Coupe Turbo i Lancią Deltą II HF. Naturalnie pasuje fizycznie bo jak ktoś słusznie zauważył zależnie od wersji silnikowej amortyzatory i sprężyny różnią się twardością, np TD, V6 i Q4 mają inne amortyzatory niż słabsze i lżejsze wersje.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
tipo tempra:
wahacze przednie krótsze, sworzeń cieńszy, poduszki amory nie pasuja do 155 (inny kąt pochylenia koła na dłuższym wahaczu.), Dwa typu klocków przednich, jedne pasują do traczy 257. Pasują gumy sprężyn i łożysko mcphersona.
Nie wiem jakie wahacze mają wersje GT i 16v tipo, bo jeżeli dłuższe to cała reszta powinna być taka sama jak w 155.
Do 155 pasują wahacze od marei ale reszta już nie (inne mocowanie drążka staba).
Sprężyny maja inna charakterystykę.
tył jeżeli na tarczach to wszystko takie samo oprócz łożysk i czujników z abs.
Orientuje się ktoś może od którego modelu można założyć poliuretanowe simer bloki bo niestety próbowałem już chyba wszystkich standardowych i są bardzo krótkotrwałe!! Kolega założył poliuretany do BMW E30 i bardzo chwali. problem z tym że nie spotkałem nigdzie poliuretanów typowo do 145. Z góry dzięki:-))