Jak w temacie. Z jakimi samochodami wymienne są sprężyny/amortyzatory w naszych alfach?
Jak w temacie. Z jakimi samochodami wymienne są sprężyny/amortyzatory w naszych alfach?
145/146/155,Tipo/Tempra,Delta/Dedra,Bravo/Brava/Marea,FC.
Do wszystkich wersji czyli przed 95 i po 95?
Musisz szukać, na pewno są różne sprężyny np. pomiędzy V6 a TS czy dieslem. Posiedź trochę przed Eperem i wszystkiego się dokopiesz.
Amory przód 155 i Tempra też chyba są inne.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Fiaty mają amorki olejowe (Tipo, Tempra itd.), które są miększe. Do tego dochodzi kwestia silnika.
Generalnie zwykle kilka wersji ma wspólne amorki przednie, bo te mocno zależą od obciążenia, a tylne są praktycznie takie same do wszystkich - wybierasz tylko czy olejowe, czy gazowe.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Jakie wersje silnikowe?
Generalnie wszystkie auta oparte o tą płytę - poza Fiatem Coupe Turbo i Lancią Deltą II HF. Naturalnie pasuje fizycznie bo jak ktoś słusznie zauważył zależnie od wersji silnikowej amortyzatory i sprężyny różnią się twardością, np TD, V6 i Q4 mają inne amortyzatory niż słabsze i lżejsze wersje.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
tipo tempra:
wahacze przednie krótsze, sworzeń cieńszy, poduszki amory nie pasuja do 155 (inny kąt pochylenia koła na dłuższym wahaczu.), Dwa typu klocków przednich, jedne pasują do traczy 257. Pasują gumy sprężyn i łożysko mcphersona.
Nie wiem jakie wahacze mają wersje GT i 16v tipo, bo jeżeli dłuższe to cała reszta powinna być taka sama jak w 155.
Do 155 pasują wahacze od marei ale reszta już nie (inne mocowanie drążka staba).
Sprężyny maja inna charakterystykę.
tył jeżeli na tarczach to wszystko takie samo oprócz łożysk i czujników z abs.
Ostatnio edytowane przez rafal_155 ; 16-04-2013 o 22:32
Orientuje się ktoś może od którego modelu można założyć poliuretanowe simer bloki bo niestety próbowałem już chyba wszystkich standardowych i są bardzo krótkotrwałe!! Kolega założył poliuretany do BMW E30 i bardzo chwali. problem z tym że nie spotkałem nigdzie poliuretanów typowo do 145. Z góry dzięki:-))