-
Bład C1340
Cześć od pewnego czasu wyskakuje mi ten błąd, komputer zaczyna pikać - błąd ABS, ASR
Czasem jest wszystko ok, jeżdżę cały dzień i nic nie pika. Dziś podłączyłem FESa i pokazało błąd C1340 Switch pedała hamulca...
co to oznacza, gdzie szukać przyczyny. Jakaś kostka, elektronika, przewody ???
pzdr
-
Przy pedale hamulca masz włącznik świateł stop - w nim jest problem. Na początek sprawdź styki.
-
włącznik świateł stop dawałby takie objawy, że ABS i ASR nie działa - czy tylko tak to jest skonstruowane że komunikat awarii jest przeznaczony również dla tej usterki ?
-
Odepnij wtyczkę od włącznika i wtedy daj zapłon i podłącz kompa - jak wyjdzie to samo to już jesteś 100% pewien.
-
tak właśnie zrobiłem - odpiąłem wtyczkę przekręciłem kluczyk a Alfa zaczęła pikać lambadę... przetarłem styki, psiknąłem "kontaktem" i jutro w trasie do pracy się zobaczy. Kurcze mam Alfę ponad 3 lata i nadal mnie zaskakuje... nie styka włącznik a ta mi mówi że błąd ABS i ASR - hehe , weź zrozum te kobiety. Tak czy siak raz jeszcze wielkie dzięki.
pozdrawiam!
-
Kod:
nie styka włącznik a ta mi mówi że błąd ABS i ASR
- bo ten wyłacznik jest dwuobwodowy, jeden dla hamulca drugi dla ASR.
- w celu lepszej diagnostyki tego elementu zastosowano jeden wyłącznik zwierny, drugi rozwierny.(łączny / rozłączny).
-
potwierdzam usunięcie usterki - nic nie pika, wszystko działa