-
sprężarka klimatyzacji
ostatnio jakimś cudem spadł pasek z urządzeń pomocniczych i przy okazji po sprawdzałem wszytko
koło pasowe od klimy ma luz na boki zapewne łożysko
do tego po załączeniu klimy autko jet wyraźnie przymulone i na biegu jałowy czuć i słychać że ma dość ciężko silnik
2 pytania czy tak duże obciążenie może być spowodowane tym łożyskiem
a drugie pytanie wymienić łożysko (ponoć dość drogi interes lub kupa nie łatwej roboty ) czy kupić używkę na aledrogo za około 100-150 zł
-
IMHO jeżeli w twojej sprężarce tylko łożysko poszło to bym wolał oddać do naprawy lub samemu zrobić jak bym miał i wiedział jak niż kupować coś NIEPEWNEGO z alledrogo, może się okazać że więcej wtopisz. Co do pierwszego pytania to może przy braku właściwego łożyskowania ;)
-
Łożysko to jedna sprawa każdy lepszy warsztat je wymieni,ale opisane obciążenie może być wywolane uszkodzeniem samego kompresora który się zaciera a to już poważna sprawa.
-
to pytanie nr 3 :)
jak sprawdzić czy sprężarka umiera??
-
podłączyć pod manometry zobaczyć czy równo daje i równo odcina, jaka jest sprawna, jak chcesz zobaczyć czy cięzko chodzi zdejmi pasek i pokręć ręką z tego co pamiętam w alfie na wyłaczonym ac sprzegiełko rozłącza kułko od spręzarki i wtedy jesli bedzie cieżko to łożysko jak lekko to znaczy że gdzieś dalej w sprężarce jest problem.
-
Tylko że ciężko to może samo łożysko chodzić...
-
wtedy trzeba naprawiać ;D mysle że spręzarkę zregenerują za 80-100zł :)
-
ja też mam teraz mały dylemat , bo moja bardzo głośno pracuje (metaliczne stuki). Czy kupić używkę z alldrogo czy zdemontować sprężarkę i oddać do regeneracji ? niby na te z alledrogo dają gwarancje półroczną ale to jednak używka
-
w końcu była chwila zwaliłem pasek
i luz jest lekki jak był na sprzęgiełku
po załączeniu klimy sprężarka nie daje jakiegoś dużego oporu
co dziwne mimo braku paska po włączeniu klimy silnik automatycznie wskakuje na wyższe obroty mimo że bez paska obciążenia nie ma
czyż by automatycznie zwiększał dawkę paliwa po załączeniu klimy ??
-
to Ciekawe :D możliwe że silnik dostaje wyższe obroty bo tak działa komputer bylo by to dość logiczne i rozsądne bo nie trzeba czekać na to co wymyśli np lambda :D
jak auto długo ma zostać u Ciebie to regeneracja, jak bedzie sprzedane w miare szybko to używka.