-
Przepływomierz
Witam,
Mam pytanie. Czy ktoś z tutaj obecnych forumowiczów wyciągał kiedykolwiek przepływke z AR 155 2.0 16V? Ostatnio to zrobiłem w celu wyczyszczenia i trochę się zdziwiłem. Jest cała w plastikowej obudowie i tylko kawałek ( listek ) czegoś z niej wystaje. Moje pytanie czy ktoś to rozbierał? Bo jest rozbieralne. Dodam że objawy które chciałem wyeliminować czyszczeniem nie znikły. Być może trzeba tą obudowę rozebrać. Jakieś sugestie? Oprócz kupowania nowej przepływki, to w ostateczności.
-
Odnośnie czyszczenia przepływki:
- jeżeli uszkodzisz mechanicznie ten listek - zdechnie,
- jeżeli pozostanie osad po środku czyszczącym - zdechnie,
- czyści się ją alkoholem izopropylowym i tylko tym i żadnego dotykania! Tylko polać tym "wkład" czyli płytkę pomiarową.
A objawy pasują do czegoś stąd? http://lkar.pl/forum/viewthread.php?thread_id=2153
-
Wszystko to wiem, wcześniej poczytałem. Według mnie zrobiłem to poprawnie. Co do objawów to są co najmniej dziwne.Wszystko jest ok oprócz okolicy obrotów 1800 - 2100. Tak jakby była jakaś turbo dziura. Na luzie jak delikatnie dodaje gazu to właśnie w tym przedziale się muli, zawieszają się obroty.Jak jadę i trzymam obroty w tych granicach to zaczyna rzucać całym autem.Irytujące. Kable wymienione, świece wymienione, sonda wymieniona, filtr wymieniony olej wymieniony, zrobiona płukanka silnika przy wymianie oleju. Dlatego szukam przyczyny w przepływce. Jeszcze chodzi mi po głowie czujnik położenia przepustnicy.
-
Problemy z przepustnicą i krokowym, wyczyść te dwa, zrób adaptację i wtedy myśl dalej ^^
-
Tak przy okazji zapytam:P
czy ustawienie rozrządu ma wpływ na TRA?? oraz na kg/h ???
-
Przepustnica była czyszczona. Zapomniałem dodać że tak się dzieje na rozgrzanym silniku. Może to jednak sonda bo komputer z niej zczytuje dopiero od jakiejś temperatury? Przy zimnym z czujnika temperatury płynu.