Witam
Przeskoczył mi pasek rozrzadu, po zalozeniu nowego wszystko jest ok z tym ze podczas przyspieszania autko wpada w duze wibracje.
Czy ktos ma pomysl dlaczego?
Printable View
Witam
Przeskoczył mi pasek rozrzadu, po zalozeniu nowego wszystko jest ok z tym ze podczas przyspieszania autko wpada w duze wibracje.
Czy ktos ma pomysl dlaczego?
Może warto sprawdzić kompresje na cylindrach.
kompresja jest, to nie to
kiedy ją sprawdzałeś?
Po przeskoczeniu paska czy jakiś czas temu?
Ja miałem wibracje w okolicach 2,5-3 tys jak by sprzęgło fiksowało ale sprawcą były zatarte wtryski
A tylko pasek założyłeś i liczysz że wszystko ok - dźwigienki zaworów pokrzywione
Skoro owe wibrajce pojawiły się PO zerwaniu paska, to skup się tylko na tym obszarze. Zmierz dokładnie kompresje i jak wyżej kolega napisał, obejrzyj dźwigienki.
tak "prawie zawsze" - ale jeśli to 20V
ale jeśli 10V i doszło do kolizji to głowica do roboty.
Witam. Możliwe, że to nie pasek przeskoczył, a pękł klin na którymś kole zębatym w wyniku czego koło przekręciło się o kilka stopni ( na pierwszy rzut oka wygląda to jakby pasek przeskoczył). W silniku TS czy JTS w takiej sytuacji przy ustawianiu rozrządu na znaki, z blokadami i czujnikiem zegarowym tłok nr 1 nie będzie w GMP. Nie wiem jak dokładnie ustawia się rozrząd w JTD i jak to dokładnie jest rozwiązane konstrukcyjnie, bo takiego silnika nie mam (czy tak samo jak w TS i JTS jest potrzebny czujnik zegarowy), a ustawiłeś go tylko na znaki i blokady (bez używania czujnika) to możesz mieć właśnie taką sytuację. Na co wskazywałaby nierównomierna praca silnika po zmianie paska. Jazda w takim stanie grozi tym, że koło z pękniętym klinem przy większym obciążeniu silnika całkowicie się zerwie. Napisz jeżeli możesz co okazało się winowajcą.
i sprawa rozwiazana, dzwigienki zaworow,
dzieki za podpowiedzi;)