-
Awaria Spężarki
Witam
Posiadam Alfe Romeo 147 1.9 jtd 2001r i otóż mam problem ze spreżarka klimatyzacji. Po włączeniu spręzarki (płatek sniegu) spręzarka nie działa , nie czuć zimnego powietrza i podejrzewam ze nie chce mi sie ona wlaczyc ponieważ mam zepsuty czujnik powietrza ktory pokazuje mi ujemna temperature. Czy to moze być przyczyną ?
-
Z tego co wiem to sprężarka od klimy w alfach nie chce się włączyć poniżej 5 st. Jeśli Twój czujnik pokazuje minus to pewnie jest to powód tej awarii. Ale dobrze by było żeby to ktoś potwierdził kto ma 147 bo może tu jest inaczej niż w mojej. Oprócz czujnika powodem może być brak gazu w układzie albo nawet sama sprężarka. Ale sprawdź najpierw ten trop związany z czujnikiem.
-
Może nie chce się włączyć, gdyż nie ma ciśnienia w układzie? No chyba, że klimatyzacja nabita i sprawdzałeś czy czynnik Ci nie "znikł"
-
jedz do majstra od klimy to Ci to zrobi. Przygotuj tylko ze 200 pln.,
-
Jeżeli czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje Ci ujemną temperaturę to zapewne to jest powodem tego, że sprężarka nie chce się załączyć. Nawet jeśli wszystko inne masz sprawne i w układzie jest odpowiednia ilość czynnika to i tak się nie załączy. Tak jak już ktoś wcześniej wspomniał, poniżej 3-5 st, różne źródła różnie podają, sprężarka się nie włączy. Także wymień ten czujnik temperatury, i jeśli wszystko inne jest sprawne, będziesz się cieszył chłodnym powiewem w upalne dni :D
-
Zacznij od wymiany czujnika. Nigdy Ci kompresor nie wstanie jak rejestruje "-" na dworze. Potem jak nie zadziała sprawdź czynnik.