-
Wspomaganie padło .
Dziś po wymianie filtra pow , i uszczelki pokrywy zaworów postanowiłem się bujnąć , zjeżdżając z chodnika poczułem opór kierownicy i zarzuciło mi kierownicę, na desce zapaliła się kontrolka od aku , po przejechaniu 2 km licznik przestał działać , wydawało mi się ostatnio że na większych obrotach silnik głośniej wył .Na forum coś tam czytałem ale chciałbym wiedzieć co robić w moim przypadku:D
Nie chce jechać do mechanika w ciemno nie wiedząc jak i co a ten może mi zaśpiewa nie wiadomo ile za jakiś badziew , dlatego chce się trochę obeznać z tym tematem i liczę na Waszą pomoc:D
Aż tak źle się nie jeździ ale i zaczęło skrzypieć zawieszenie trochę w przodzie .
Jazda bez wspomagania , to tylko w komforcie może przeszkadzać? bo tak to chyba nic nie szkodzi?
-
Moze poprostu pekł Ci pasek osprzetu skoro zaswieciła sie kontrolka aku...
-
zajrzyj do paska wielorowkowego bo pewnie juz go nie ma... jazda bez wspomagania w koncu rozwali maglownice.
-
3 załącznik(i)
A ten pasek ma związek z linką prędkościomierza?
Hm wczoraj przy wymianie uszczelki sprawdzałem napięcie tego paska i było ok, teraz zdjąłem go bez problemu;/ jest na nim smar i chyba olej czyli kutwa gdzieś w pobliżu jego jest wyciek;/ co tam się znajduje? chyba tylko z pokrywy może cieknąć tam zgadza się? jeżeli ten pasek naciągnę to problemy moje znikną?;p \
Załącznik 102176Załącznik 102175
-
Na moje to do widzenia powiedział napinacz paska osprzętu. Paska się nie napina ręcznie, ma automatyczny napinacz ze sprężyną w środku. Jak zdjąłeś go bez problemu to albo właśnie napinacz pad albo jakaś rolka prowadząca się urwała. Nie ma innej opcji.
Nie ma linki prędkościomierza, licznik bierze sygnał z centralki ABS czyli bezpośrednio z czujników przy kołach.
-
Jak kolega wyżej pisał. Napinacz albo rolka prowadząca się posypała. U mnie najpierw padła rolka a dzień później zerwało na nowo pasek bo okazało się że skrzywiony napinacz był.
-
Nic wspólnego nie ma to że może olej kapnął na niego?:)
Okey koledzy dzięki za pomoc:) zajrzę czy czasem jakiejś rolki nie brak;]
Czyli jak mam przywrócić prędkościomierz do roboty?:D
-
Jak pasek jest zabrudzony olejem to może być coś poważniejszego.
Sprawdź wszystko dokładnie, skąd cieknie.
Może masz wyciek spod pokrywy zaworów, jeśli nieostrożnie ją zakładałeś, a może zupełnie gdzie indziej cieknie, np. z układu wspomagania.
-
Mógł po prostu się zsunąć z powodu znajdującego się na nim oleju?
Powierzchownie nie widzę wycieku , gdzie zajrzeć? co rozkręcić?:)
- - - Updated - - -
I jeszcze jedno pytanie mogę sam jakby co wziąć się za wymianę bo myślę że z Wami mógłbym coś zdziałać xD ? Czy musi to być mechanik?
-
Możesz spokojnie wszystko zrobić sam.
Ale olej na pasku nie wziął się sam z siebie. Musiała być jakaś przyczyna. I tę przyczynę trzeba ustalić.