-
[156] Problem z nawiewem
Witam,
To mój pierwszy temat i niestety zgłaszam się z prośbą o pomoc w awarii Belli :( Otóż mam problem z nawiewem. Mianowicie nie działa regulacja. Wieje cały czas na twarz i mogę użyć opcji maxymalnego nawiewu na szybę (program chyba tylko odmrażanie, bo wieje na maxa ciepłe powietrze i włącza się klima) . Nic innego nie działa. Moja alfa ma jakieś dziwne objawy- prędzej działało tylko na nogi i szybę, potem działało tylko na ciało i nogi, dziś znowu na szybę i nogi.
Zrobiłem reset klimy tj. 1 bieg, aku odłączone na jakieś 15 min. Po podłączeniu właśnie zaczęło wiać tylko na ciało i opcja odmrażania. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
Przy okazji zapytam o zawieszenie- uzywał ktoś części marki master sport? Bella wymaga remontu i chciałem właśnie go zrobić na podzespołach MS.
PS. Alfa 156 1.9JTD 105KM 98 rok + klima.
-
Co do tego nawiewu to może być padnięty panel sterowania klimą bądź któryś z silniczków sterujących klapami w nagrzewnicy.
-
Miałem podobnie, na 99% silniczek regulacji. Wymontuj i pokręć pokrętłem, zobaczysz czy działa. Jak nie to do wymiany i musi śmigać :cool:
-
Czyli trzeba wyjąć schowek, tak? Który to będzie silniczek?
-
Witam jeśli mogę wtroić jak już zdejmiesz schowek to po lewej stronie będą dwa ten od dołu reguluje tem. a ten nad nim od góry jest od sterowania strumieniem powietrza Możesz go poobserwować przełączaj w jedną i w drugą stronę i zobaczysz co się będzie działo.
-
Zawsze jak nie będzie działał możesz jeszcze spróbować styki przeczyścić, mogło coś zaśniedzieć.
-
Każdy z tych silniczków można spokojnie po zdemontowaniu rozebrać przeczyścić koła zębate oraz sprawdzić czy silniczek w ogóle działą. Ostatnio przerabiałem ten od temperatury nawiewu bo zaciął się na ciepłym i walił tylko ciepłe powietrze do środka.
-
Dzięki chłopacy. Jak znajdę czas to zastosuję się do Waszych rad.
-
Odświeżę temat ,a mianowicie problem z nawiewem; na nogi w ogóle nie wieje wymieniłem panel sterowania koleś podmienił jakieś cudo;-) które było przykręcone dwoma śrubkami(wyglądało na silniczek) i dalej nic. Cóz to może być?.DZIĘKUJE
-
Jak wyżej było napisane ja bym szukał winy w silniczku otwierającym klapy nawiewów na nogi lub możliwe, że problem jest w kablach do silniczka. Trzeba rozebrać i posprawdzać ;)