-
Blokują się hamulce
Witam Koledzy,
Zanim pojadę do serwisu to chciałbym poznać Waszą opinie i doświadczenia w nowej przypadłości mojej AR159 :) Otóż od pewnego czasu po wymianie tarcz i klocków z przodu, jak samochód stoi na wzniesieniu na zaciśniętych hamulcach, hamulce jakby się zapowietrzały. Mianowicie pedał przy pierwszym naciśnięciu jest dość miękki (ale nie tak zupełnie miękki jak niektórzy to opisują....) a przy kolejnym wciskaniu pedału robi się twardy. Ponadto jak puszczę pedał hamulca to zacisk reaguje dopiero po 3-4 sekundach. Czyli puszczam pedał hamulca, a hamulce trzymają się jeszcze przez kilka sekund i dopiero puszczają.
Przypominam że dzieje się to tylko gdy samochód stoi na wzniesieniu - im większe tym większy efekt :)
Co może być tego przyczyną? Płyn hamulcowy?
-
Raczej zapowietrzony układ. Siłą hamowania ok?
-
Siła hamowania raczej ok - przynajmniej ja nie zauważam różnicy... Pytanie dlaczego blokują się tylko na wzniesieniu? Miałem już nie raz zapowietrzony układ i zawsze nie było różnicy na jakim terenie samochód stoi.
-
u mnie hamulec chodzi prawidłowo ale jak stoję pod górkę i po puszczeniu hamulce trzymają jakieś 3-5sek tak jakby asystent ruszania u was też tak jest?
-
jeśli masz hill holder to moze on głupieje;)
-
Tak u mnie jest tak samo :) ale to raczej nie jest asystent ruszania :) a pedał robi się twardy ?
-
Zdecydowanie hillholder, z tym że on powinien działać około sekundę a nie kilka.
-
a jaki ma sie robić ja ciśnienie w układzie wzrasta chyba raczej nie miękki. Tak działa Hill Holder
-
Pytanie dlaczego przed wymianą klocków i tarcz hill holder nie działał :) Czy wszystkie 159 są wyposażone w system Hill Holder?
-
potwierdzam, to na pewno hill holder, ale u mnie on trzyma około 1 sek a nie 3....