Witam moje pytanie czy sprawdzaja sie powiedzmy zamowione na allegro zestawy znalazlem chyba za 800zl czy ktos sprawdzal cos takiego wie czy to zdaje egzamin?
Printable View
Witam moje pytanie czy sprawdzaja sie powiedzmy zamowione na allegro zestawy znalazlem chyba za 800zl czy ktos sprawdzal cos takiego wie czy to zdaje egzamin?
Ja mam dokładnie taki zestaw u siebie.. działa bez zarzutu.. :) ..tylko nie myśl, że to totalnie P&P zestaw do Twojego auta.. musiałem wyfrezować otworek w pokrywce światła.. ale poza tym bez problemów.. błędów CAM nie wyrzuca..
Jak już pisano Xenony bez poziomowania są nieprzepisowe i oślepiają innych (jeżeli kogoś to obchodzi)
Hehe.. chyba ciebie oślepiają jedynie.. Dobrze ustawione swiatła w soczewkach nie mają prawa oślepiac.. Proponuję byś sprawdzil, bo głosisz herezje.. :) Przy soczewkach masz bardzo wyraźną granicę światła.. i nie ma opcji, by swiatło ponad tą granicą kogokolwiek oślepiło.. no jedynie przez ułamek sekundy gdy podskoczysz na jakiejs nierówności.. no ale w takim przypadku każde światła przez chwilkę oślepią jadących z przeciwka..
I jak kogoś zabierzecie do tyłu lub jakiś bagaż do bagażnika to od razu idealnie wyregulujecie poziom wiązki ?
Ile to już razy mijałem takich z dobrze wyregulowanymi (przez nich) pseudoxenonami !
(ale to mało kogo obchodzi)
Termin "poziomowanie" ująłem ogólnikowo
Nie ma samopoziomowania ani poziomowania (nawet w Cinquecento )
Jest tylko automatyczna korekta wiązku światła (przy ksenonach) oraz ręczna korekta wiązki światła.
Pozdrowienia dla posiadaczy HID-ów
I ja przyłączę się do tego wątku. Całkowicie popieram kolegę bera5. Ja także nie raz byłem oślepiany przez pojazdy posiadajace pseudo ksenony , super soczewki. Oczywiście kierowcy tych aut twierdzą, ze wszystko mają OK, tylko innym wydaje się że są oślepiani. Na ten temat można pisac i pisać, przytaczać argumenty fakty - ale po co. Jest teraz moda na silne światła ( ksenony ) - tak jak parę lat temu na swiatła mijania barwy niebieskiej - i niestety żaden argument nie przekona osoby, która chce być trendy.
Ja także mam negatywną opinię na temat pseudo-ksenonów.
Jak już pisałem w jednym z wątków jeżeli chcesz mieć ksenony na pokładzie, to trzeba zainwestować w fabryczny zestaw wymontowany z jakiegoś "rozbitka" (przy czym zaznaczam - KOMPLETNY ZESTAW) wraz ze spryskiwaczami i układem samopoziomowania (czy jak go tam inaczej chcecie nazywać).
IMO to jedyna droga na profesjonalne i prawidłowe zamontowanie reflektorów ksenonowych do auta ich nieposiadających.
Hehe.. widze, że jak ktoś wyrzuci kilka tysi w salonie za xenony, to hidy go oślepiają nawet gdy są wyłączone.. bo w praktyce nie ma możliwości, by kogoś oslepiac ponad granicą światła.. Mnie także oślepiają niekiedy auta, ale zazwyczaj nie z hidami choc i takie się oczywiscie zdarzają.. ale generalizowanie, że hidy oślepiają jest bez sensu, malkontenctwo was raczej oslepia.. haha.. :)
Do niektórych argumenty nie przemawiają
Spryskiwacze to największy bezsens świata. Samopoziomowanie to też bzdura, jego celem jest wyeliminowanie wpływu idioty na bezpieczeństwo ruchu. Wiązka prosto po oczach światła HID jest bolesna w porównaniu ze standardowym źródłem światła. Więc jeśli pan kierowca wsadzi dzieci, psa i pakunki wakacyjne na pokład a nie obniży wysokości swoich zwykłych świateł robi coś niemiłego, ale gdyby miał HIDy - większość chciałaby go zabić. Stąd układ samopoziomowania. U myślącego kierowcy wystarczy regulacja ręczna poprawnie używana.
Akurat palnąłeś jak dzik w sosnę, żeby HID działał jak należy najważniejszy jest wysokiej jakości odbłyśnik i soczewka. Dlatego też jestem przeciwnikiem china-HIDów. A spryskiwacze w swoim chętnie odłączę - zwykłe marnotrawstwo płynu w dużych ilościach.
..to właśnie w 156-stce zrobiłem, bo niestety fabryka nie potrafiła zrobić tego, by działało jak należy ..spryskiwacze nie chowały się spowrotem w zderzak jak powinny ...zresztą samopoziomowanie równie mocno rozgarnięty magik wymyślił ..plastikowe ramionka czujników przy wahaczach to kompletny debilizm ..długo się nimi nie nacieszyłem ..a ramionka dostępnoe oczywiście wyłącznie z czujnikami ..wiec po pierwszej wymianie gdy się połamały, olałem sprawe i ustawiłem ręcznie ..niestety ręcznej regulacji wysokości już nie miałem, więc tu już hidy byłyby lepsze :(
W 159 nie ma strasznego cisnienia na zapinanie hidów, bo seria swieci zadawalająco.. choc oczywiscie słabiej.. ale niech wejdzie któryś z mądrali przeciwnych hidom na forum Fiata Coupe.. którekolwiek na świecie ..i napisze, że hidy są fee.. to ludzie z politowaniem postukają się w głowę i uznają takiego osobnika za dziwaka.. Niestety seryjne swiatła w niektórych autach bywają tragiczne, jak jest właśnie w coupe szczególnie po tylu latach, gdzie odblask juz nie jest pierwszej jakości.. i hidy są ratunkiem, by bezpiecznie poruszać się po drogach.. Jestem przekonany, że ponad 50% fiatów coue w klubach ma hidy na pokładzie.. Oczywiscie seryjne zestawy są najlepsze, w coupe niestety takowych nie było.. a w autach jak 159 zamontowanie całego zestawu moze byc szalenie kłopotliwe jeśli boty komputer widzi urządzenia systemu xenonów czy spryskiwaczy..
fajny zestaw ale nie ma co przepłacać bo taki sam możesz mieć za 250 zł z elektronicznymi przetwornicami slim. Działał świetnie.Ale o tym już było...
Z dołożeniem ksenonów fabrycznych nie ma problemu bo "samopoziomowanie" nie jest związane z bodykomputerem. Układ ma swoje komputery przy każdej z lamp.
A co do fiata coupe: (cyt:Mariusz AutoDS)(...) i hidy są ratunkiem, by bezpiecznie poruszać się po drogach (...) ALE DLA KOGO BEZPIECZNIE, bo na pewno nie dla jadących z przeciwka (takiego coupe)
Bera5 ile miałeś aut z hidami ? ..ile razy jechałeś Fiatem coupe bez hidów i z hidami ? Jeśli na oba pytania odpowiedz brzmi "zero" to nie wiem po co zaśmiecasz temat swoimi wypocinami opartymi na przypuszczeniach.. gdybaniach.. wyobrażeniach.. bo nie wcisniesz mi, że absolutnie każde auto z hidami oslepia jadących z przeciwka.. troche obiektywizmu.. Nikt przeca nie powiedział, że jesteś frajeram płacąc kupe kasy w salonie za xenony, bo to na pewno najlepsze rozwiazanie, więc nie wiem co się tak strasznie zawzinasz.. ;)
Nie miałem żadnego auta z hidami (bo nie stosuję elementów niezgodnych z homologacją) ale spotkałem na drodze wielu z pseudoksenonami jadących z przeciwka. Od czasu do czasu jeżdżę Fiatem Coupe na tradycyjnych czyli homlogowanych reflektorach. Owszem światła marne ale w celu bezpiecznego poruszania się po drogach nie zakładam chińskich wynalazków (dla własnej wygody jak to robią niektórzy nie myśląc o innych). Kiedyś nawet zawróciłem za takim coupe który "walił" po oczach swoimi światłami i co się okazało w rozmowie miał założone (pseudo)ksenony.
Madrzejsi od Ciebie zaprojekowali system świateł z lampami wyładowwczymi i mając na uwadze duża różnicę w natężeniu światła zastosowali system automatycznej regulacji położenia wiązki światła. Więć nie wyjeżdzaj mi tu z twoim obiektywizmem w stylu: dla własnego bezpieczeństwa zakładam najmocniejsze żródło światła do swoich reflektorów , a ci z przeciwka (niech się martwią sami) najlepiej niech zjeżdzają mi z drogi (czasem trzeba też pomyśleć o innych).
Marne ? Kilka razy w deszczu mało nie trafilem kogoś na poboczu.. więc myśląc o INNYCH warto, a nawet należy zapiąć hidy w coupe.. :P
Madrzejsi ode mnie zaprojekowali system świateł z lampami wyładowwczymi.. pewnie masz rację.. także mądrzejsi od ciebie wymyślili hidy jak sądzę.. więc takie argumenty sobie w buty wsadz.. :P
Nie odpowiedziałeś na najważniejsze pytanie.. czy wszystkie auta z hidami cie oslepiają.. ?? Nie..? ..więc po co zaśmiecasz temat dyrdymałami.. każdy wie, że fabryczne xenony są najlepsze.. a hidy muszą byc obowiazkowo dobrze ustawione i tyle.. ehh..
Kolego Mariusz AutoDS -odpuść sobie, bo te Twoje wywody zaczynaja również i mnie denerwować. Myślę sobie że jesteś niedowartościowany i potrzebujesz czegoś co będzie Ciebie wyrózniać z tłumu a tym czymś są super światła. Jeżeli ta chińska zabawka sprawia Tobie radosc to tak trzymaj. Przecież to Ty masz być zadowolonu a inni ? No fakt inni też moga sobie kupic.
Wiec z zamontowaniem orginalnych ksenonow z rozbitka nie powinno byc problemow tak? wjesli powiedzmy kupie takie na allegro moge smialo w swoja alfe wlozyc i powinno wszystko byc bez komplikacji z tego co sie doczytalem a wstawienie hid jest kwestia ewentualnie na halogeny no dosc sporo za i przeciw wiadomo ze orginal jest lepszy lecz za uzykwi trzeba dac mniej wiecej 1700 zl no a hid kazdy wie... Mariusz AutoDS dzieki za podpowiedzi jeszcze sie zastanowie czy lepiej zainwestowac w xeno czy tak jak ty poprostu zalozyc hid i ustawic aby nie przeszkadzaly innym uzytkownikom...
daro1906, czemu mnie obrażasz..?? Wypraszam sobie, by jakiś nieznany mi koleś personalnie mnie obrażał.. trochę kultury człowieku.. i zakładam się, że masz seryjne xenony i nigdy nie posiadałeś hidów.. typowy syndrom psa ogrodnika.. hehe.. :)
Dla mnie montaż hid to tak samo jak bym miał zrezygnować z markowej opony na oponę bieżnikowaną.
Oj Panie Mariuszu AutoDS- moim celem nie było Ciebie obrazic - jeżeli tak sie poczułes to przepraszam. ( a po Twoich słowach to ja ja poczułem sie obrazony ) Wiesz, z racji wykonywanego zawodu, posiadam dosyć wysokie kwalifikacje, uprawnienia dotyczą bezpieczeństwa ruchu drogowego, dopuszczania pojazdów do ruchu itp. Wiedza moja oparta jest nie tylko na wiedzy teoretycznej ale także na praktycznej. Ja w tym momencie kończę dialog z Tobą bo to nie ma sensu. Jezeli uważasz, że to co robisz jest słuszne to rób tak dalej - jednak uszanuj prawo głosu i wolnośc wypowiedzi innych oraz zaakceptuj, że inni mogą mieć odmienne zdanie a przy tym MOGĄ MIEĆ RACJĘ.
ja nie czaje o co te klotnie
1. istnieją samochody posiadajace FABRYCZNE xenony bez samopoziomowania i co? sa niebezpieczne.. ba nawet istnieją takie bez soczewek i z xenonami ;) o dziwo dopuszczone do ruchu.
Ja nie rozumiem czym sie rozni zarnik wsadzony do soczewki kupiony na allegro od takiego kupionego w salonie. chyba cena bo swieca tak samo.
To samopoziomowanie to sobie mozna rozbic o kant d** bo na dziurach to i tak nie nadaze, a hidy mozna sobie obnizyc recznie jak zaladujemy tyl.
Mam znajomych z soczewkami i dokladanymi hidami i nie oslepiaja ;) (sprawdzone)
Ja Cię popieram mam hidy w swojej 164, ostatnio jak zapraowadzałem belle do tapicera pokonałem prawie 200km w nocy za moim kuzynem, który sam stwierdził że moje hidy go nie oślepiają i nie oślepiły ani razu.
W poprzednim aucie ( czyt. Leganza ) też miałem Hidy, jak one świeciały można zobaczyć jak wejdziecie w temat nasze belle, link jest u mnie w stopce, są tam zdjęcie zapalonego reflektora.
Oczywiście oryginalne xenony są lepsze ale hidy nie są złe, ponadto są auta, które xenonów oryginalnych nigdy nie miały a mają socczewki jak np 164 czy Leganza.
Głupim pomysłem jak dla mnie jest zakładanie hidów do zwykłych reflektorów z żarówkami H4 bo te faktycznie oślepiają, sam natomiast nigdy nie zostałem oślepiony przez auto z xenonami w soczewkach nie ważne czy oryginalnymi czy hidami bo mijając się z autem tego nie wiesz.
Jeszcze jedna sprawa skoro tak was oślepiają samochody, jak się z nimi mijacie to skąd pewność, że oślepia Was hid a nie np oryginalny uszkodzony reflektor xenonowy ?
piotr9008
Podaj markę tych bez samopoziomowania z homologacją europejską
---------- Post dodany o godzinie 22:12 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:33 ----------
Sz.P obrażalski
Mariusz AutoDS
Apelujesz o kulturę a sam masz z nią w swoich wypowiedziach kłopoty
Mało nie trafiłeś kogoś na poboczu ? ZWOLNIJ jak nie widzisz , i dostosuj prędkość do warunków na drodze, a nie stosuj niedopuszczalnych prawem rozwiązań
Hidy to podróba więc co do tych (ich mądrości) co to niby je wymyslili (skopiowali) mam poważne wątpliwości
(Czy poza: Hehe... , HaHa..., ehh... drydymały..., sobie w buty wsadz..., zaśmiecasz... itp masz coś merytorycznego do powiedzenia)
[QUOTE=bera5;488056]piotr9008
Podaj markę tych bez samopoziomowania z homologacją europejską
Niektóre omegi.. na przykład... i bodajże kalibry
Jeśli chodzi o dostosowanie prędkości do warunków na drodze to na większości z nich nie można by poruszać się pieszo...
A i tzw. HIDY to nie podróby... bo czym się różni palnik Philipsa z oryginalnej lampy z soczewką od zestawu HID w tej samej lampie za 5 razy mniejszą cenę???
A samopoziomowanie to można między bajki włożyć na naszych autobanah;)
Kłótnia o to czy HIDy są ok czy nie to jak kłótnia o instalacje gazowe z samochodzie. Zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy.
Co do HIDów to nie mam o nich wyrobionego zdania, ale myślę, że jak robione jest to z głową to chyba nie jest tak tragicznie jak niektórzy z was piszą. Sam bym ich nie zamontował, ale tylko dlatego, że lubie fabrycznie - tak samo nie zamontuję niefabrycznego wydechu czy innych części. Oślepiać mogą nie tylko HIDy, ale też zwykłe żarówki, jak są źle ustawione, a w dodatku właściciel zamontował wydajniejsze żarówki.
Niejednokrotnie zwykłe ksenony też mnie oślepiały i to nie samochodów typu Golf 3, tylko z wysokiej klasy autek, które mają na pewno mają fabryczne ksenony z całym dobrodziejstwem inwentarza (spryski, automatyczne poziomowanie). Twierdzenie, że fabryczne ksenony "nie mają prawa oślepiać" jest ignorancją.
Wszystko ma swoje plusy i minusy i kłótnia między osobami, które zwracają uwagę na oślepianie, skuteczność itd jest bezsensowna. Lepiej zwalczać tych Golfiarzy i Calibrarzy, którzy wstawiają jakąś chińszczyznę, która nie dość, że świeci wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba, to jeszcze oślepia wszystkich, włącznie z okolicznymi mieszkańcami.
Odgrzewając temat (jeśli admin uzna, że nadaje się to na nowy temat to niech mi napisze)
W swojej 159 nie mam ksenonów, ale akurat jestem posiadaczem nówek nie śmiganych soczewek bi ksenonowych mini d2s, jak trzeba wstawię foto.
I teraz pytanie, czy jak kupię jakiś zestaw z przetwornicami (jaki?) to da się bez problemu wyciągnąć odbłyśnik zwykłej żarówki i wstawić tam biksenona, średnica soczewki w bi jest chyba 3cale. Co do autopoziomowania to mam to gdzieś, zostanie poziomowanie zwykłe takie jakie mam (póki co, może z czasem dołożę czujniki) Jak ktoś ma gdzieś taś tamat odnośnie rozbierania przednich lamp to poproszę linka :)
Poszukaj bo było o tym. Można wstawić i są soczewki które pasują zamiennie idealnie za halogenowe.
Z tego co wiem to nawet przy mini projektorach dekielki nie pasują, i trzeba przedłużać. Dodatkowo nie masz poziomowania (głównie kłaniania się na dzień dobry), co łatwo ogarnięty policjant może sprawdzić, a wtedy pewnie zabierze dowód i jak będzie upierdliwy może nie pozwolić jechać dalej tylko załatwić Ci lawetę.
Ja byłem w takiej samej sytuacji, zdecydowałem się zmienić na oryginalne lampy xenonowe, dołożyć czujniki poziomowania i okazało sie też że musiałem robić całą instalację, więcej tu gdyby Cie to interesowało: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...yskiwaczy.html
Zdaje się, że każda lampa posiada homologację na konkretny rodzaj żarówki, w Twoim wypadku halogenowej, a to ktoś może skontrolować i zakwestionować.
Nie chce zakładać nowego tematu więc tutaj napiszę. Jest możliwość przerobienia zwykłej lampy na xenon czy jedyna opcja to zakup nowej lampy z xenonem? Zakładając, że mamy spryskiwacze, instalację i czujniki jak wygląda kwestia np. samo poziomowania, czy da radę taką zwykłą lampę wyposażyć w samo poziomowanie? Jak tak to w jaki sposób?
H7 można przerobić częściowo, ale nigdy to nie będzie legalne i poziomowania automatycznego nie zrobisz raczej. Same lampy bardzo się różnią od siebie (choćby jak głęboko jest umiejscowiona soczewka, inne też mechanizmy poziomowania). Można niby dołożyć np zestaw z hidretrofit, trzeba dać inne dekielki z tyłu lamp bo się nie mieszczą. Nie zrobisz jednak poziomowania - w xenonach jest to totalnie inny mechanizm - bardzo szybki, a w H7 to taki powolny jakiś mini silniczek. Dochodzą jeszcze koszty zakupu czujników poziomowania przód i tył, a jak nie masz wiązek pod xenony (w poliftach nie ma jeśli było H7, w przedliftach z reguły są), to jeszcze kupa roboty żeby to dołożyć. ja dokładałem ori lampy xenon, dorabiałem wiązki, w razie czego polecam mój manual z działu zrób to sam z dokładania xenonów do auta poliftowego. kupa roboty, ale po założeniu czystych xenonów jeszcze z dobrymi palnikami d1s (jakieś najbardziej wypaśne osram-y po 350zł/szt) jest rewelka.
Potwierdzam słowa Epsonixa, sam dokładałem fabryczny Xenon - Bi-Xenon. Plus żarniki Osram Night Braker. Nie ma moim zdaniem lepszego oświetlenia w 159. Do tego satysfakcja montażu - bezcenna.
Masz gdzieś czy załadujesz do bagażnika full krawężników, zawsze światła będą na odpowiednim poziomie.
U mnie wszystko jest bo kiedyś były xenony a potem ktoś coś nakombinował ze światłami (pewnie po kolizji albo chciał przyoszczędzić i wsadził zwykłe) tylko teraz nie wiem czy stare lampy xenony zostały przerobione na zwykłe (o ile jest to możliwe) czy ktoś wymienił całe lampy na zwykłe. Nie wiem czy da radę to sprawdzić bez ściągania lampy. Jakie są rodzaje xenonów i kiedy był montowane? Czy jest tak, że były Bixenony(mijania i drogowe) oraz Xenon, który drogowe miał jako H1?
W 159 oryginalnie były bixenony. W światłach drogowych była wtedy żarówka h1, w standardowym reflektorze zarówno mijania jak drogowe są na H7. Spokojnie bez zdejmowania lamp zobaczysz jakie masz reflektory. Pooglądaj na Allegro sobie reflektory zwykłe i xenonowe. Te drugie mają jedną dodatkową podłużną wtyczkę .