Przeglądałem forum ale nie mogłem znaleźc nic na ten temat. Czy ktoś już próbował coś takiego połączyc? Weźmy np kompresor od mercedesa i podpiac do silniczka. Co sądzicie na ten temat?
Printable View
Przeglądałem forum ale nie mogłem znaleźc nic na ten temat. Czy ktoś już próbował coś takiego połączyc? Weźmy np kompresor od mercedesa i podpiac do silniczka. Co sądzicie na ten temat?
Ogólnie to nie ma rzeczy niemożliwych. Czasem są tylko nieopłacalne. I moim zdaniem to jest taki właśnie przypadek. Argumentów jest na tyle dużo, że nie bardzo mam czas, żeby je wymieniać.
Nieopłacalne?? Nawet nie wiesz do czego to ma służyc. I wydaje mi się, że bardziej opłacalne niż turbo. Nie zależy mi na dużym przyroście mocy tylko na poprawieniu elastyczności wiec moim zdaniem opłacalne
Skoro kolega tak wszystko wie w tym temacie, to po co pyta? Jak już poczytasz trochę na temat i pobrudzisz ręce przy próbie zrobienia tego patentu to udziel nam wtedy lekcji po co to jest i jak łatwo się to montuje...
Pytam bo chcialbym wiedziec czy ktos cos takiego juz robil i moze ma jakies rady, np jaki kompresor lepiej zastosowac, czy zmieniac intercooler czy sam stozek mu wystarczyl, przeplywke przeprogramowac czy lepiej zalozyc z innego modelu wydajniejsza. No i jak samochod sue zachowuje po takich zmianach, czy silnik przyjmie taki zaszczep czy tez odrzuci go:)
Tematy o kompresorach już były i akurat przeszczep z MB nie jest trafnym wyborem. Inna sprawa, że to dużo zachodu bo w silniku też by pasowało parę rzeczy zmodyfikować. Jak Ty chcesz przepływkę przeprogramować? Poza tym porównanie stożka do intercoolera też nie jest byt trafione. Tutaj masz trochę do poczytania. http://www.forum.alfaholicy.org/tran...win_spark.html
A ja polecam turbo..
http://polskajazda.pl/Samochody/Alfa-Romeo/156/16439
http://polskajazda.pl/Galerie/Hall-of-fame/1086
Pzdr
A ja jeszcze dorzucę do tematu
http://www.alfaowner.com/Forum/engin...onversion.html
Kolektor wydechowy z jtd pasuje P&P :)
Mój kolega zrobił tak w Toyocie 1.6/1.8 (głowica od jednego, blok od drugiego silnika :P), wsadził jakiegoś Eatona od Mercedesa (M500 chyba?). Na razie ma to jeszcze niewysterowane i kompresor jest odłączony od dolotu, więc można powiedzieć tyle, że ładnie ten odkurzacz brzmi :P Ale rzeźba jest konkretna, ledwo całość upchał pod maską.
Wykonalne jest wszystko, nie da to się parasola w tyłku otworzyć chociaż plotki mówią ze i na to patent jest :). Wracając do tematu to widziałeś jak mało miejsca jest od strony rozrządu w 156 TS ?? Najwygodniej było by zrezygnować z klimy tylko czy w aucie którym się codziennie poruszasz to dobre rozwiązanie?? Ogólnie mówi się żę TSy lepiej znoszą kompresory jak turbo z 2 strony znaleść jakiegoś workbloga konkretnego nie można. Pare wzmaniek pare fotek i tyle. http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...r-project.html sam temat drążyłem ale bez budżetu bliskiemu 10tyś zależnie od wkładu własnej roboty i dostępu do maszyn nie ma co nawet zaczynać . Mi się podoba koncepcja kompresora w TSie i to że przyrosty byłby od samego dołu, fakt że kompresor mocno też ogranicza możliwości dalszej przebudowy, bo kółka nie można w nieskończoność zmniejszać. Można było by też się pokusić o montaż kompresora bezpośrednio na kolektorze ssącym ( nie wiem jak tam z miejscem) za przepustnicą wyeliminujesz IC i BOV tylko czy jesteś w stanie wyspawać w aluminium taką konstrukcje (na wzór Jakscon racing w hondach)?? Co do samej przypływki to musiałbyś zrobić konwersje MAF- MAP na jakiejś śwince to umożliwiające(np DET3) i wtedy nie ma problemu z wydajnością przepływki. Ogólnie temat wymagający bardzo dużo wiedzy na temat takich modyfikacji i może się okazać ze w twojej okolicy jesteś osamotniony w temacie modyfikacji elektroniki czy dorabianiu potrzebnych elementów i cały plan legnie w gruzach, a już szczególnie że diagności (przynajmniej w mojej okolicy) mają alergię na Alfy a TS to dla nich czarna magia, nie mówiąc już o jakichś głębszych przeróbkach.
http://importcarpartsplus.com/jsr_charger.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=a3EFZ...el_video_title
można śmiało zrobić, problem zawsze tylko w czasie i kosztach, i zależy od przeznaczenia pojazdu, silnik benzynowy b. ładnie współpracuje z kompresorem i dobrze się stroi, potencjał i sprawność mniejsza jak turbo, ale i mniej komplikacji, novitec czy kilka firm robiła kity do 1,8 czy 2,0 ts16v, koszty spore.
mogę coś takiego wykreować. info na pw lub tel. 508088523
Wszytko piękne ładne;) tylko pytanie po co:) moim zdaniem tuning taki to jedynie jeśli komuś przyjemność sprawia grzebanie i posiadanie czegoś unikalnego. Bo dużo bardziej opłaca się przecież sprzedać to co jest i kupić ładne GTA:) a GTA potem mozna sprzedać, czegoś takiego się już niestety nie sprzeda;)
moje zdanie jest takie nie lepiej poszukac silnika od lanci 2.0 turbo albo fiata i przeszczepic z cala elektornika mniej problemow i mniejsze koszta a wydajnosc odpowiednia i mozliwosci ! w ts zeby go uturbic idzie cala mechanika klute tłoki, natryski, i wiele wiecej moim zdaniem nieoplacalna zabawa.
Powiem szczerze że na samym poczatku myślałem o małym turbo, ale kolega mechanik odradził mi tę opcję, powiedział że to za dużo "pier......" z tym. Zasugerował kompresor gdyż jest łatwiejsze w robocie. Chłopak młody ale widziałem kilka fur które zrobił i moge szczrze powiedziec ze jezdza bezproblemowo. Jego dziewczyna ma Alfę, co prawda kaszlaka ale Alfa:)
---------- Post added at 18:06 ---------- Previous post was at 17:59 ----------
Nie szukajcie sensu w czymś co go nie musi miec, miłosc nie ma sensu, jest droga i czesto zawodzi a jednak kochamy i za cholere nikt nie wie dlaczego tak jest.
GTA będzie nastepny w kolekcji jeśli nie uda mi sie zakupic 4C, oczywiście 156 i tylko w kombi:) - a 1,8 na kompresorze to eksperyment, wiec naprawde nie musi byc oplacalne, moze byc glupie - rzecz polega na tym by sprobowac i raczej watpie zeby trzeba bylo wszystko kuc, kompresor nie da takiej mocy wiec temperatura nie bedzie az tak wysoka, bo i cisnienie niewiele zmienie. W miescie byl kolo ktory zaturbil lanosa, spokojnie bez kucia mu jezdzilo do 0,7 bara. Potem zakul i podkrecil do 2.0, kucie splynelo:P
Jeżeli chcesz jakieś porządną sprężarkę od mercedesa to tylko i wyłącznie w grę wchodzie wyrzucenie klimy, jest za mało miejsca i nic nie poradzisz.
Powiem Ci tak, mam znajomego który robi takie rzeczy, 0,5 bara nawet się nie opłaca, wzrost mocy będzie, ale ze te koszty które w to włożysz nie będzie opłacalny, choć wiadomo, odczuwalny. Jeżeli chcesz się tak bawić to jedyna sensowna opcja to 1,5 bara, a z tym się wiążą kute tłoki.
Dając 1,5 bara (tyle właśnie podają dobre sprężarki do merców) ze 150 koni wyciągniesz nawet 250+ . Ale żeby spokojnie móc jeździć same kute tłoki Ci nie wystarczą, musisz mieć inną głowicą, standardowa nie wytrzyma tego sprężania.
http://www.alfaowner.com/Forum/engin...onversion.html
tu wychodzilo by na to ze wystarczy zalozyc wydech z 1.9 i mozna zakladac turbo, kanaly olejowe niby sa:P nie wiem zobcze
Tego linka wrzuciłem na początku tematu :) Sam chyba pogadam o tym z moim mechanikiem..
Pytanie czy turbo i kolektor z diesla wytrzymają benzynkę? Inne obroty, inne temperatury.
A i kto mówi, że 0.5bara nie ma sensu:
http://polskajazda.pl/Samochody/Alfa...6/16439/216740
+50KM
0,5 bara daje duzo i wcale nie trzeba kuc, niestety turbo ma ten tylko mankament ze trzeba rozgrzac, z kompresorem jest latwiej:P
Po za tym wiecie jak to jest z turbo jak juz jest to zawsze malo hehe. Ale ja nie jestem wybredny i nie wymagam nie wiadomo czego. To pol bara w zupelnosci by mi starczylo (na jakis rok:P) do pojawienia sie 4C - od razu jade do Niemiec i kupuje:)
nie ze jestem upierdliwy ale jak czytam "To pol bara w zupelnosci by mi starczylo (na jakis rok:P) do pojawienia sie 4C - od razu jade do Niemiec i kupuje" to wiem ze z tym kompresorem to tylko takie gadanie nio ale mimo wszystko życze powodzenia
zakup eatona ok 1000zł używka
zawsze ktos musi byc pierwszy kto to zrobi :)
Oprócz tego, że to totalnie bez sensu, bo biorąc pod uwagę koszta takiej modyfikacji i cenę choćby 156 v6, albo GTA to chyba nie do końca wiesz co piszesz. Chcesz zakładać kompresor do 1.8 TS, zmieniać przełożenia w skrzyni na pierwszych dwóch biegach, żeby mniej palił w trasie. Nie do końca wiesz na co się porywasz.
Ja bym chciał zauważyć, że silnik uturbiony a silnik wolnossący o tej samej mocy mają ok 30-40% różnicy masy własnej (ofc turbo ma mniejszą). To IMO ważny fakt :)
Za cala pewnoscia odpowiadam - ta przerobka z filmu SIE NIE UDALA
ogarnalem temat kompresorow dosc szeroko - przerabialem model silnika z corrado g60 na eatona m45..
halas wiertarki to oznaka "ze cos poszlo nie tak" - tzn ze przeszczep jest spierdzielony
kolesie cos tam zrobili, ale niestety.. bez wiedz na bank w temacie dolotu powietrza - KOMPRESORY NIE WYJA - wyja te co maja nie taki dolot i wylot :)
ps. tez mysle i zbieram wiedze co zrobic, aby zlozyc kompresorek.. nie ma decyzji na 100% bo auto jeszcze nie stoi na podnosniku ;) ale zobaczymy.. ;)
Eatony z zwykłym dolotem będą wyły bo takie już są. W mercedesach probelm ten rozwiązano specjlanym dolotem który miał wyciszyć kompresor, ale brak takiego dolotu nie jest błędem.
Chyba, że masz jakąs lepszą teorię na temat źródła tego dźwięku Jaktob77?
http://www.youtube.com/watch?v=vBE13w4N4RE
czyli tak wyć nie powinien ?
Dolot o którym pisałem to kompromis między wyciem a wydajnością. Wyjący dolot nie oznacza złego dolotu.
W Eatonach są nawet otwory które zmniejszają wydajność sprężarki wyciszając ją lekko. Popularnym modem na amerykańskich forach jest zaślepienie tych otwórów, wtedy dopiero robi się głośno :D
Tego nie wiem, piszę na podstawie czystej praktyki co do działania kompresora - dobrze zrobiona instalka nie ma prawa wyć.
A nie rozumiesz, że to wynika z budowy takiego kompresora?
Wyja i beda wyly ;] pozatym film z ta alfa to skrzynia klowa bym obstawial wyje, chyba ze sie myle.
http://www.youtube.com/watch?v=9-tUObAs28M
i mala kompilacja turbo + kompresory w ktorej wszystkie musza byc zle skoro wyja ;)
http://www.youtube.com/watch?v=pgfhGEw03k8
Obejrzyj auta które mają go seryjnie, np Mini.
Przecież o tym pisałem na poprzedniej stronie - seryjne auta mają dolot projektowany tak, żeby wyciszyć kompresor. Na czym tracą odrobinę mocy.
To, że kompresor w danym aucie jest głośny nie oznacza jeszcze, że dolot w nim jest źle zaprojektowany, bo nikt w tuningowych wozach nie potrzebuje cichej pracy kompresora :)
Ale ciągle w alfie z filmiku wyje skrzynia kołowa (czytaj - sportowa) a nie kompresor. A nawet jak wyje, to go skrzynia zagłusza.
Skrzynia kołowa sportowa? Nikt nie powiedział, że skrzynia wyje, bo te dźwięki akurat się nakładają.
PS. W Mini akurat kompresor wyje. Cicho, ale wyje.
Ok, ja pisałem o tych wyjcach które najpierw słychać, później widać:) Bo niewielkie wycie jest normalne, tego nie neguję, ale nie takie jakby ktoś świniaka zarzynał.
tak, chodzi o dolot i wylot powietrza z kompresora
wiekszosc tuningowcow podchodzi w ten sposob, ze znajduja miejsce na kompresor - jest wolne - bedzie tutaj - pozycja idealna pod paski itd - a rurki "to sie dorobi".. i sie dorabia.. co slychac na filmikach
z filmie z nissanem rowniez - pieknie dorobiony :)
nie mowie, ze on nie laduje - laduje, tylko chodzi o dzwiek.. na ile dzwiek wplywa na prace samego kompresora? tzn na ile jest tego powietrza za malo/za duzo/nie pod tym cisnieniem itp - TEGO NIE WIEM
zadna fabryczna instalacja nie wyje - ciuchutenko slychac kompresor po otwarciu maski - dzwiek porownywalnego natezenia co zwykle turbo - tylko oczywiscie barwa inna
pamietajmy rowniez, ze ilosc obrotow kompresora jest scisle okreslona przez producenta danego modelu - wszelkiego rodzaju mody pt. "mniejsze kolko", a co za tym idzie szybsze obroty jego pracy
tez dalece skracaja zywotnosc calego elementu.. i sa rowniez powodem efektow (defektow raczej) dzwiekowych.. srednica rur doprowadzajacych powietrze, ich wylot tez jest wyliczona do danych dlugosci rur i przepustowosci powietrza jaka maja przerzucic.. wyzsze obroty? znow sie wszystko rozjezdza..
wlozcie sobie kawalek papierka do rury przy chodzacym odkurzaczu - macie komprosor ze zlym dolotem.. pieknie brzmi? jego skutecznosc jest taka sama jak z wolnym dolotem? :)
Czy ktokolwiek czyta moje posty?
Możesz mieć poprawny dolot który wyje, ale nie jest restrykcją dla Eatona.
Możesz mieć poprawny dolot który DODATKOWO został zaprojektowany tak, żeby nie wył
Tak samo jak pisanie o obrotach kompresora - słyszałes człowieku o czymś takim jak mapa kompresora? Masz tam kilka wartości i o ile mieścisz się w mapie, wszystko jest OK.
Widzę kolega pozjadał wszelkie mózgi świata tuningowego...
To tak samo jak z układem wydechowym. Tłumaczenie, że poprawnie zaprojektowany wydech jest cichy bo tak jest w seryjnych autach wydaje się trochę nie na miejscu.
Tak samo jest z dolotem do kompresora, wyciszenie to tylko OPCJA.
Kolego - przeczytaj ze zrozumieniem mojego posta
Tak samo z wydechem - cichy to nie tylko opcja, ale tez wlasciwe odprowadzanie spalin W OPCJI NA CICHO, lub na podniesienie osiagow czyli na glosno..
ale strojenie wydechu, wlasciwe szybkie oprozanianie spalin nie polega tylko na dolozeniu rury przelotowej lub "sportowego" czyli pustego tlumika
Kompresor w "opcji" na wyjca - nie zartuj, ze ktos go dolotem modelowal do osiagow - to EFEKT UBOCZNY nieumiejetnego montazu i nic wiecej
W takim razie prosze wytłumacz mi - krok po kroku, jak mam zaprojektować prawidłowy dolot do kompresora?
Nie bardzo rozumiem to zdanie. Czyli głośne rajdówki nie odprowadzają spalin poprawnie?Cytat:
Tak samo z wydechem - cichy to nie tylko opcja, ale tez wlasciwe odprowadzanie spalin W OPCJI NA CICHO, lub na podniesienie osiagow czyli na glosno..
p.s. Roli długości/pojemności wydechu do osiągów, tak samo jak i zjawisk falowych w nim występujących mi tłumaczyć nie musisz. Ale nadal nie wiem jak się ma jego głośność do mocy samochodu.