Nie, bo to moja implikacja. Auto z 2005 z dwoma katami i sonda lambda musi miec norme E4.
Podepnę się do tematu bo mam problem miesiąc po zakupie używanej 159 SW 1.9 JTDM 16V. Auto ma przebieg 145 000, przyjechało z Włoch. Zrobiłem nim niecałe 3000 km. Objawy, które zaobserwowałem były takie:
- czasami nie chciał odpalać za pierwszym razem, jak wyciągałem kluczyk i wsadzałem jeszcze raz to pomagało, czasem pomagało przygazowanie
- od ok. 3 tygodni coraz częstsze problemy z mocą, wskazówka doładowania nie chciała się wychylać powyżej 0,6-0,8 bara. Na początku zdarzało się to sporadycznie. Czasami ustępowało i nagle dostawał kopa, np. po zgaszeniu i odpoczynku. Ostatnie dni prawie cały czas już był słaby.
- rura wydechowa u mnie jest czarna a nie srebrna jak u niektórych kolegów
- no i w końcu wczoraj jechałem z częstochowy, auto zamulało chciałem go przegazować i obudzić, no i stało się - przy ok 4 tys obrotów samochód stracił moc i zapaliła się kontrolka "have engine checked" od tego czasu więcej niż 3 tys obrotów i 120 km/h nie pójdzie.
Dodam, że auto jest z czerwca 2006 i nie mam pojęcia czy miało wymieniany kolektor.
Proszę o pomoc kolegów, którzy mieli podobny problem. Prześledziłem tematy z forum i obawiam się, że to zapchany DPF, lub coś z kolektorem albo zaworem EGR. Jutro wybieram się do ASO. Czekam na porady
Witam jestem z Zabrza i mam kabel mogę odczytać co wyświetla komputer mam też alfę 159 2,4 Pozdrawiam Michał
Krzyśku jakby Twoj "strzał" się potwierdził to byłaby najtańsza opcja. Mam jakieś wydruki z kompa z ASO ze Szczecina, to potem zajrze i dam znać co i jak sprawdzali:)
Jestem po wizycie w ASO. Powodem moich problemów było uszkodzenie przewodu sterującego doładowaniem turbiny. Coś tam kierownik serwisu wspominał o zaworze overboost. Wymienili przewód i za całość zapłaciłem 100 zł. Jeżeli nic nowego się nie pojawi to jestem bardzo zadowolony, że tak to się skończyło, bo nieźle się wystraszyłem czytając o tych kolektorach, dpfach, egrach i kosztach z nimi związanych.Na przyszłość najpierw pojadę na examiner a potem się będę martwił. Dzięki wszystkim za zainteresowanie
Witam, ja miałem podobne objawy, ale walnięty miałem EGR, wyczyściłem go i nic nie pomogło, okazało się że sterowanie elektroniczne EGR padło tak więc wymieniłem cały EGR na nowy. Koszt EGR nie jest znów taki straszny... Ja zapłaciłem 450pln z tym, że stary do zwrotu a wymieniłem sobie sam, kasowanie błędów w ASO miałem już za free.
Też obawiałem się, że to kolektor lub dpf, ale całe szczęście to egr i znów wszystko działa jak należy:)