Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 176

Temat: DPF (filtr cząstek stałych) w JTDm - przy przygazówce potrafi zakopcić na czarno

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Czy mogę prosić o info gdzie można odkodować z vinu jaką normę spełnia konkretny model Alfy?
    Nie, bo to moja implikacja. Auto z 2005 z dwoma katami i sonda lambda musi miec norme E4.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Paweł24
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Krajcok Zobacz post
    Twoje auto przyszlo na swiat w lutym 2005. I ma czarna skore, wersja Distinctive

Nie masz DPF'a. Zwykle Euro 4, tzn. 2 katalizatory i tlumik koncowy.

No i elegancko Cieszę się bardzo Dzięki za pomoc

VirusTI
    Gość

Domyślnie Problem z mocą, check engine

Podepnę się do tematu bo mam problem miesiąc po zakupie używanej 159 SW 1.9 JTDM 16V. Auto ma przebieg 145 000, przyjechało z Włoch. Zrobiłem nim niecałe 3000 km. Objawy, które zaobserwowałem były takie:
    - czasami nie chciał odpalać za pierwszym razem, jak wyciągałem kluczyk i wsadzałem jeszcze raz to pomagało, czasem pomagało przygazowanie
    - od ok. 3 tygodni coraz częstsze problemy z mocą, wskazówka doładowania nie chciała się wychylać powyżej 0,6-0,8 bara. Na początku zdarzało się to sporadycznie. Czasami ustępowało i nagle dostawał kopa, np. po zgaszeniu i odpoczynku. Ostatnie dni prawie cały czas już był słaby.
    - rura wydechowa u mnie jest czarna a nie srebrna jak u niektórych kolegów
    - no i w końcu wczoraj jechałem z częstochowy, auto zamulało chciałem go przegazować i obudzić, no i stało się - przy ok 4 tys obrotów samochód stracił moc i zapaliła się kontrolka "have engine checked" od tego czasu więcej niż 3 tys obrotów i 120 km/h nie pójdzie.

Dodam, że auto jest z czerwca 2006 i nie mam pojęcia czy miało wymieniany kolektor.

Proszę o pomoc kolegów, którzy mieli podobny problem. Prześledziłem tematy z forum i obawiam się, że to zapchany DPF, lub coś z kolektorem albo zaworem EGR. Jutro wybieram się do ASO. Czekam na porady
    Ostatnio edytowane przez VirusTI ; 28-03-2010 o 20:12

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa 159 2,4 JTDM / Cinsoft

Domyślnie

Witam jestem z Zabrza i mam kabel mogę odczytać co wyświetla komputer mam też alfę 159 2,4 Pozdrawiam Michał

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał VirusTI Zobacz post

Prześledziłem tematy z forum i obawiam się, że to zapchany DPF, lub coś z kolektorem albo zaworem EGR. Jutro wybieram się do ASO. Czekam na porady
    A na jakiej zasadzie ASO w Szczecinie sprawdziło EGR?
    Bo ja strzelam że to z nim może być problem.

VirusTI
    Gość

Domyślnie

Krzyśku jakby Twoj "strzał" się potwierdził to byłaby najtańsza opcja. Mam jakieś wydruki z kompa z ASO ze Szczecina, to potem zajrze i dam znać co i jak sprawdzali

rbt2005
    Gość

Domyślnie

Podepnę się do tematu bo mam problem miesiąc po zakupie używanej 159 SW 1.9 JTDM 16V. Auto ma przebieg 145 000, przyjechało z Włoch. Zrobiłem nim niecałe 3000 km. Objawy, które zaobserwowałem były takie:
    - czasami nie chciał odpalać za pierwszym razem, jak wyciągałem kluczyk i wsadzałem jeszcze raz to pomagało, czasem pomagało przygazowanie
    - od ok. 3 tygodni coraz częstsze problemy z mocą, wskazówka doładowania nie chciała się wychylać powyżej 0,6-0,8 bara. Na początku zdarzało się to sporadycznie. Czasami ustępowało i nagle dostawał kopa, np. po zgaszeniu i odpoczynku. Ostatnie dni prawie cały czas już był słaby.
    - rura wydechowa u mnie jest czarna a nie srebrna jak u niektórych kolegów
    - no i w końcu wczoraj jechałem z częstochowy, auto zamulało chciałem go przegazować i obudzić, no i stało się - przy ok 4 tys obrotów samochód stracił moc i zapaliła się kontrolka "have engine checked" od tego czasu więcej niż 3 tys obrotów i 120 km/h nie pójdzie.

Dodam, że auto jest z czerwca 2006 i nie mam pojęcia czy miało wymieniany kolektor.

Proszę o pomoc kolegów, którzy mieli podobny problem. Prześledziłem tematy z forum i obawiam się, że to zapchany DPF, lub coś z kolektorem albo zaworem EGR. Jutro wybieram się do ASO. Czekam na porady
    Ja bym powiedział że brudny EGR (przy tym przebiegu) albo tak jak u mnie problem z kolektorem a w zasadzie zblokowany zaworek w srodku kolektora. niech ci to wyczyszczą i powinno być ok

VirusTI
    Gość

Domyślnie

Jestem po wizycie w ASO. Powodem moich problemów było uszkodzenie przewodu sterującego doładowaniem turbiny. Coś tam kierownik serwisu wspominał o zaworze overboost. Wymienili przewód i za całość zapłaciłem 100 zł. Jeżeli nic nowego się nie pojawi to jestem bardzo zadowolony, że tak to się skończyło, bo nieźle się wystraszyłem czytając o tych kolektorach, dpfach, egrach i kosztach z nimi związanych.Na przyszłość najpierw pojadę na examiner a potem się będę martwił. Dzięki wszystkim za zainteresowanie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Witam, ja miałem podobne objawy, ale walnięty miałem EGR, wyczyściłem go i nic nie pomogło, okazało się że sterowanie elektroniczne EGR padło tak więc wymieniłem cały EGR na nowy. Koszt EGR nie jest znów taki straszny... Ja zapłaciłem 450pln z tym, że stary do zwrotu a wymieniłem sobie sam, kasowanie błędów w ASO miałem już za free.
    Też obawiałem się, że to kolektor lub dpf, ale całe szczęście to egr i znów wszystko działa jak należy

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Na przyszłość najpierw pojadę na examiner a potem się będę martwił.
    Na przyszłość, to można kupić kabelek do diagnostyki i obsługiwać Bellę za pomocą odpowiedniego programiku we własnym zakresie