Zgadza się, dlatego metoda interwał fabryczny minus 20-30% jest ok bo daje taki margines bezpieczeństwa oraz jest metodą uniwersalną dla każdego pojazdu :)
Patrząc na ceny rozrządu do 2.0 zestaw ori jest ciekawą cenowo propozycją.
Zgadza się, dlatego metoda interwał fabryczny minus 20-30% jest ok bo daje taki margines bezpieczeństwa oraz jest metodą uniwersalną dla każdego pojazdu :)
Patrząc na ceny rozrządu do 2.0 zestaw ori jest ciekawą cenowo propozycją.
A Ty swoje.Nie rozumiesz o czy mówię!Nic nie bedę dawał ,napisalem że ogolnie czesci kupowane wytrzymują mniej od fabrycznych.A czy Ty odejmujesz od przebiegu 5 czy 50 procent to mnie nie obchodzi.
- - - Updated - - -
Zdaje sie ze Dayco idą na pierwszy montaż.Ina pasków nie produkuje,najwyższej sygnuje swoją marką.Do Busso zakladalem caly komplet z paskiem SKF a wiadomo ze ani pasek ani pompa nie powstaly w SKF. DO 159 też mam taki komplet.Z naciagiem paska jest jak piszesz.To jedna z najważniejszych rzeczy i najczestrza przyczyna awrri.
Czyli już wiemy, że najprawdopodobniej nie masz, żadnego dowodu na poparcie tego stanowiska ;)
Nie wiem czy wiesz, ale nawet prowadząc warsztat i wypuszczając 5-10 samochodów dziennie NIE JESTEŚ W STANIE STWIERDZIĆ czy części danego producenta wytrzymają tyle, co te użyte na pierwszy montaż.
Wynika to z prostej przyczyny NIE JESTEŚ W STANIE zapewnić identycznych warunków eksploatacji.
Części kupione w ASO mają taką trwałość aby bezproblemowo przejeździć przeznaczony dla nich interwał wymiany.
Jeśli kupujemy części aftermarketowe to polecam stosowanie prostej i skutecznej metody dobierania trwałych części zamiennych - jak zepsuł się zawór pierburg-a to kupuję pierburg-a, jak padła przepływka boscha to kupuję boscha.
Metoda ta nie jest najtańsza, ale dająca najdłuższy czas pracy między awariami.
Zbliża mi się termin wymiany napędu rozrządu - sprzedawca w aso proponuje zestaw oryginał classic line za 630 zł ...warto brać? czy to jest to samo co oryginały,, czy jakiś gorsze komponenty?
Jak nie ma jak jest :cool: co prawda zaproponowana cena jest śmiesznie wysoka :)
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/03/20.jpg
Sprawdź sklep Jata ze Świdnicy, za ori w zeszlym roku płaciłem 465 zł z przesyłką, Sklep sprawdzony z bardzo dobrą obsługą zarówno przed i po sprzedażową.