-
Byc może będąc pedantycznym, można się i doszukac nastu "problemów" (braków), tyle, ze dokładnie to samo można wyszukać w innych markach. Potęzne trzeszczenia i niespasowanie bywa w niektóych modelach BMW czy Merca (zwłaszcza tych do 300 tys.). Poza tym wkurzające jest te pierdolenie, że takiej jakości można spodziewac sie po aucie za 100 tys. a nie za 250. Przecież za 100 tys. to już praktycznie cena kompaktów, a kompaktowe SUVy to ok 130-150 tys. zł - tam w tych cenach jest dużo gorzej, a o drewnie i skórach można wtedy zapomnieć, za to jest masa najtańszych plastików. Nie wiem, czy ten koleś myśli, że auta za 200-250 tys. mają wnętrza z bajek?
Można powiedzieć inaczej, że rywale Stelvio jeśli są lepiej czy bogaciej wyposażeni, to dlatego, że mają na to 70 tys. zł więcej. Coś za coś.
https://www.youtube.com/watch?v=rtu5X2xDOyw
-
Dla chcącego nic trudnego, zawsze coś się znajdzie. Ja nie widzę w AR Stelvio jakiś większych wtop, ale uchwyt na gaśnicę to mogli jakoś zaprojektować i nie tak jak w Jaguarze F-Pace gdzie umieścili ją w schowku przed pasażerem :edziahaha:
Ale co tam inne marki...
Wydaje mi się, że jakość poprawiają na bieżąco w produkcji - wersje FE były niestety trochę eksperymentalne :mad:
-
Po prostu ciekaw jestem Waszych opinii, czy te pierdoły (poza dwoma, które potwierdzam, że faktycznie mogłoby być lepiej, ale wcale nie jest tragicznie - grzanie foteli i audio) - czy mają potwierdzenie w szerszym gronie użytkowników. Ja z żoną jestem mega zadowolony z samochodu i na pewno nie żałuję wyboru.
Jest jedna drobna rzecz in minus, na którą zwróciłem uwagę - kontrolki kierunkowskazów słabo są dla mnie czytelne - w innych samochodach jak nie wyłączę migacza, to od razu to rzuca mi się w oczy, a tutaj nie :)
I jedna rzecz in plus (żeby nie było minorowo :) ) - teraz jak zbliżamy się do przebiegu 2tyś km - zauważyłem znacznie większą dynamikę motoru - teraz samochód nabrał spontaniczności i ma wyraźnie lepszego kopa. Wreszcie chodzi jak bym sobie życzył. Fakt - te pierwsze 1000km to raczej go nie forsowaliśmy i pewnie trochę go przymuliliśmy - czas nadrobić zaległości :edziahaha:
-
Ja jeżdżę jeszcze volvo xc60 i czekam na swoją AR jeszcze dwa tygodnie. Ale powiem wam ze chyba czepiacie się. Opowiem Wam o „bezusterkowym” volvo i serwisie.
Samochód: świetny wóz i teraz dostanie go żona, ale jak Wy tak o Alfie to ja o volvo
1. Lakier. Odlazi płatami ze zderzaka. Dodatkowo elementy cynkowane w drzwiach już zerdzewialy. Samochód z 2013 roku!
2. Odstające rogi zderzaka. 3 razy mi to poprawiano i wciąż
3. Bluetooth. Telefon haraczy i przerwa. Trzy telefony przerobiłem, aktualizacje i g....
4. Klimatyzacja wyje. Odpowiedz serwisu, ten typ tak ma. Rzeczywiście, w innych volvo tak samo
5. Plastiki. Raczej bez zastrzeżeń ale basy wprowadzają w drgania tapicerkę drzwi i ciagle skrzypi roleta bagażnika, nie do usunięcia.
6. Serwis. Za każdym razem, czyli 8 razy po wymianie opon w Aso jeździłem wytwarzać koła do wulkanizatora. Prosiłem, zwracałem uwagę i ...
Ktoś na forum mówił ze w volvo jest darmowy serwis. Bzdura. Standardowy przegląd, około 1300 pln.
Poważnie, bardzo lubię ten samochód i jest mi głupio ze go obgaduje, ale zwróćcie uwagę co ludzie piszą o AR, nie wierzę ze robią to poważnie. Szczególnie dziennikarze. Czepialstwo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Mam wrażenie, że innych premium się tak nie czepiają (a jest za co!) "by się nie ośmieszyć", w Alfie wypada pożartować i punktem honoru pseudo dziennikarzy są wręcz wylicznaki, co tutaj wyszukać :)
Zauważcie, że prawdziwi moto dziennikarze, dosyć dobrze przyjeli Stelvio, jak zauważali wadę, to zwalali to na to, że jest te 50-70 tys. tańsza. W cenie/jakośc wypadała już bdb.
Natomiast włąśnie takie dziennikarzyny, które lybują sie w artykułach 15 powódów, dlaczego kupić takiego srajfona ..... jak dostaną auto, to bawią się w to samo. Szkoda tylko, ża gdy pisali o np: nowym XC60, to nie napisali, że jest dramatycznie przepłacony w stosunku do tego, co oferuje. Ba, nowe XC60, które też rozważałem w benzynie 320 KM, ma tak astronomiczne spalanie, że nawet niemałe w Stelvio wydaje się lajtowe :)
-
Z tego i bliźniaczego portalu śmieją się na internatach że o produktach piszą dobrze tylko jak zapłacą, i faktycznie mają sporo tekstów "sponsorowanych"
-
jeśli chodzi o darmowy serwis, to o volvo nigdy nie słyszałem. są oczywiście pakiety serwisowe- podobnie jak w alfie. za to w bmw faktycznie jest 'w cenie' serwis 5 lat. oczywiście nie jest do końca darmowy, bo po rezygnacji z niego cena samochodu obniża się o jego koszt:) za to o ile dobrze pamiętam jest to kwota symbiliczna, dla x1 było to jakieś 1300 zł (za pięć lat, nie rocznie, więc raczej miły dodatek). również przedłużenie gwarancji zarówno w bmw jak i w audi w porównaniu do alfy to kwoty raczej symboliczne. za to o wpadkach innych marek premium po prostu się nie mówi- wspomniane x1 3 dni po odbiorze zdechło w garażu- padł starter, ściągnięcie z niemiec kilka dni:D
za to jeśli chodzi o artykuł, to wystarczy obejrzeć kilka testów stelvio na youtube, by zrozumieć, skąd w samochodzie z parku prasowego trzeszczenie wszystkich elementów po 20k- każdy kolejny dziennikarz sprawdza na siłę, czy nie trzeszczą. a narzekaniem na liczniki i spalanie mnie rozłożył:)
-
Moje trzy grosze - nie chcielibyście dostać samochodu na jazdę próbną po jazdach testowych niektórych znawców motoryzacji, pół dnia czyszczenia i mycia.
-
"Fatalny" samochód :) najlepszy tekst widziałem w teście giulii gdzie facet w minusach wymieniał plastiki, spasowanie i skrzynię biegów!!!, że mu szarpie. Uśmiałem się, bo te przełożenia, zestrojenie skrzyni z napędem było jednym z moich motywów przesiadki z volvo na alfę :)) Wszyscy się zachwycają a jemu szarpie...
Gratulacje, finałowa 5 SUV of the year 2018 mototrend
http://www.motortrend.com/news/alfa-...year-finalist/
-
1 załącznik(i)
Odebrałem kilka dni temu moje "veloce" stelvioZałącznik 238356
Kilka uwag na szybko. Przy ok 4 tys bodaj w rezonans wpadała mocno środkow część podszybia. Po puknięciu pięścią jest sporo lepiej ale coś tam brzęczy ;) . Póki co śladowy przebieg więc nie kręce ale za chwilę będzie wkurzać.
Miał to ktoś ?
Audio niestety żałosne. To chyba zależy co kto miał wcześniej. Ja niby miałem tylko Fiata ale Freemonta V6 i było audio Alpine z subwooferem w bagażniku i dużo głośników. Przepaść.
Paliwa wsuwa poki co na autostradzie przy 150-160 13,5. Miasto 13. Poza delikatnie jadąc 9-10. Spadnie coś ?
Poza tym bajka.
Aha. na zimno na niskich obrotach dzwięk nie jest chwilami jak... diesel ?? Im wyżej tym lepiej, w górnym rejestrze nawet coś zagaduje ale jak mowię, póki co nie kręcę.