Ile dałeś za nowy wał?
Planowanie głowicy uzależnione jest od stopnia uszkodzenia, w serwisówce masz podaną minimalną wysokość głowicy oraz wielkość luzów na wale korbowym.
Printable View
Ile dałeś za nowy wał?
Planowanie głowicy uzależnione jest od stopnia uszkodzenia, w serwisówce masz podaną minimalną wysokość głowicy oraz wielkość luzów na wale korbowym.
za panewki oryginalne zapłaciłem 180 zł. Za wał też oryginalny 500 zł :)
tanie jak barszcz :P
Wal chyba nie w ASO :)
QBA ile kosztowały Was części żeby to wszystko poskładać do kupy?
Ja myślę tylko o nowych częściach.
---------- Post added at 14:28 ---------- Previous post was at 14:25 ----------
Ten mechanik do którego zaprowadziłem Alfę miał kiedyś Themę z 3.0 12v - silnik padł, kupili 3.0 24v i kupił jeszcze części do niej. Zostało mu kilka nigdy nie używanych fabrycznie nowych części :)
to faktycznie niezly fart :)
Znam dwie osoby które szukały wałów, ale do 2.0 V6 Turbo. praktycznie niedostępne(166 i GTV). Ratowali się tym, ze sprowadzali z Włoch samochody i na podmiankę szło.
no farta miałem :D za penewki oryginalne zapłaciłem mniej niż za zamienniki w intercarsie po zniżkach.
Jesli chodzi o planowanie glowicy to są to dziesiąte części mm.
Żeby cały remont miał sens warto jeszcze pomyśleć oczywiście nad nowymi pierscieniami, uszczelnienie całego silnkika na nowo wraz z uszczelnieniami pod tulejami cylindrów.
Sprawdz też czy jest luz na napędzie pompy oleju.
Na temat sensownej roboty głowic masz tutaj link z wypowiedzią Maćka z naszego warsztatu: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...a_glowice.html
dzięki.
to co do roboty, będzie zrobione, ale nie nastawiam się na wymianę wszystkich części w silniku, bo poprzedni właściciel ponoć robił remont silnika jakieś 30 kkm temu ;]
zobaczymy ile w tym prawdy i w jakim stanie jest silnik.
panewka... ;]