Wyłącz ise i juz
Printable View
Wyłącz ise i juz
Chyba tak zrobię - tak przy okazji: AC miało zrobić aplikację mobilną na androida do staga coś takiego jak jest do TECHA - zrobili juz? Bo ja nic takiego znaleźć nie mogę - a miało być na jesieni tego roku....
Sęk w tym, że z tego co wiem Prins żadnych map nie ma, on ma tylko kilka parametrów "korygujących" wskazania map paliwa (np. dawka, domyślnie 115% dawki Pb) i na bieżąco pobiera czasy wtrysku Pb dodając od siebie te korekty. Na tym polega zaleta Prinsa, że w każdych warunkach silnik działa jakby jechał na Pb, nieważne lato-zima, depresja-góry itd. itp. Problem zaczyna się, jeśli źle dobierzesz te korekty - wtedy parametry adaptacyjne ECU zaczynają się rozjeżdżać, bo ECU wykrywa za niską/za bogatą dawkę i koryguje czasy wtrysków...
Myślę, że te ustawienia Prinsa będą takie same dla obu V6 24V, bo te silniki aż tak się nie różnią - mapy paliwa Prins dostanie inne na wejście, ale korekty pewnie powinny być te same.
Dawid: wiesz jaką masz dawkę (RC_inj)? Czy masz korektę na wolne obroty (Off_inj)? Czy masz jakiekolwiek inne korekty włączone?
I najważniejsze: czy trzyma ci moc? U mnie po moim ustawieniu i tygodniu jazdy na hamowni wyszło, że zdechło 20KM i 20Nm. Po resecie ECU i 100km na benie moc wróciła :)
Ja niestety słabo kumam temat gazu i tych wszystkich parametrów ale z tego co kojarze to gaziarz ustawił tylko jeden parametr jak jechałem z nim na kalibracje i chyba 120% . Ogólnie facet zasypał mnie lawiną wiedzy na temat lpg bo to pan mgr od lpg i lubi se pogadać ale tak to gadał, że nic nie zapamiętałem. Jeśli chodzi o moc to jest naprawdę bardzo porównywalnie do pb. Trzyma moc do 7tys. obrotów. Czasem mam wrażenie, że na wyższych obrotach wręcz jest lepiej na gazie. Jedyny spadek mocy względem pb odczuwam przy prędkościach powyżej 210km/h. Dla przykładu v-max(z prędkościomierza) na pb 250, na lpg 230 (może by coś było więcej ale autostrada się skończyła :P)
CF2. Jak ustawiał to na początku było bardzo ubogo i najpierw zrobił chyba 115 i juz było ok ale z ciekawości chciałem zobaczyc (i pan gazownik też) co bedzie dalej. Odczuwalnej różnicy już nie było ale jakoś tak zostało na 120%
Mój poprzedni V6 też był CF2 i nie miałem tam takich problemów z LPG jak teraz na CF3. A instalka ta sama...
Czy to normalne, że silnik szybciej się nagrzewa na LPG niż na Pb? :confused:
które silniki V6 posiadają hydrauliczną regulację luzów zaworowych?
Wszystkie 24V, nie mam pewności co do 12V montowanych w 155/164
Tylko 24V mialy hydropopychacze.
Czy ktoś się orientuje czy można się wpiąć w obieg nagrzewnicy szeregowo w alfie gtv 24v v6?
Mam kme gold i nie wyrabia temperaturowo przy dłuższej jeździe w granicach 200. Jakieś sugestie?
Z tego co mi wiadomo wielu próbowało ale chyba nie ma prostej recepty na przeróbkę - chodzi o dłuższe katowanie właśnie. Silver za słaby, gold zamarza ale obecnie masz twina więc montujesz i masz i termikę i wystarczająco dużo gazu by wykarmić busso :)
PS
Oczywiście mam na myśli, że gaz zamarza, a nie że reduktor :) taki skrót myślowy żeby nie było niedomówień...
Z ciekawości - podaj temp gazu i temp zew przy której obserwujesz problemy.
Szeregowo nagrzewnica + reduktor to problem, lepiej dołożyć pompę obiegową od opla na zasilanie do reduktora.
albo kupić porządny reduktor...
Zastanawiałem się czy dałoby radę poprawić to co jest bez wymiany reduktora.
Aro1977 miejsca niby nie za dużo, ale powinien się zmieścić bez problemu.
Marcin temp zew zdecydowanie na plusie, ostatnio było +10st. Temp lpg nie znam, ale ustawione jest dosyć nisko o ile pamiętam.
Grzesiek dzięki za pomysł, rozumiem ze piszesz o czymś takim http://archiwum.allegro.pl/oferta/op...693483777.html
r_sokol co proponujesz?
A po czym poznajesz ze nie wyrabia temperaturowo? Wypada zapłon? Traci moc?
Przełącza na benzyne.
Jak ustawialismy mapy podczas jazdy to schodzila temp do kilku stopni
Bo właśnie to taki efekt jest, że temp. gazu leci na mordę choć pewnie wielu mówiło ci, że gold jest super do V-ki. Sam ostatnio zostałem zbesztany jak powiedziałem, że taki będzie efekt, bo do 166 3.0 manuala ktoś chciał to włożyć, no ale cóż, życie. Pewnie 90% osób nie zależy na tym by na lpg auto chodziło w pełnym zakresie tak jak na noPB, zresztą lpg niszczy auto i nigdy nie może jeździc tak samo na Lpg jak na noPB bo to zło :)
Ja jeżdzę na NIKO. W tym temacie strona 19 post #181.
Ale jak Ty tak dajesz w "palnik" - tzn na wysokich obrotach ci stygnie to moze pompę wodną masz uszkodzoną? Pęka wirnik i na wolnych obrotach się kręci i coś tam przepływa a na wysokich obrotach ośka się kręci a wirnik wolno i słabo pompuje. Ale w tym temacie podpytaj kolegę Grzesiekk.
Ps jeszcze powyższego postu - u mnie tylko w jednej jedynej sytuacji przełącza z powrotem na benzynę: jak się gaz kończy w butli. Wprawdzie ostatnio nie katuję alfy - ale jak ustawiałem instalację to zgodnie z instrukcją jeździłem "w pełnym zakresie prędkości obrotowej silnika na wszystkich biegach" - i takie coś się nie zdarzyło.
Tak tego typu pompa, nową kupisz nie wiele drożej. Słuchaj, zróbcie log z jazdy z instalacji LPG i popatrzę co dokładnie się dzieje, jak wygląda grzanie reduktora, jak zachowuje się temperatura LPG. Może być tak że wystarczy pacjenta Golda otworzyć i wsadzić mu w kanały gazowe sprężyny skręcone z drutu miedzianego 1,2-1,5 mm2 i już termika będzie spoko.
U mnie temp lpg waha sie w czasie jazdy od 20 do 40C. W korkach do 60-70 przy pałowaniu spada nawet do kilku C. Mam Golda :)
Tak zgadza się standardowo się on tak zachowuje, nie mniej nie wiemy jak go ktoś tam wcisnął, czy nie załamał węża zasilaniem, czy mu nie brakuje ciepełka - bo jeśli nie a mocno spada temp. gazu to sprężyny miedziane w sprężyny gazowe, ocieplić węże i po problemie na autostradzie.
Witam , pisze tu od 2 lat borykam się z instalacją lpg która nie działa cały czas prawidłowo cały czas pali się check engine oraz kultura pracy silnika jest nie taka jak na pb nawet nie podobna wypisze podzespoły które zostały zamontowane w mojej alfie z wyciągu świadectwa homologacji
Reduktor /parownik Gold
Zawór Gazowy Veltec
Wielozawór Tomasetto
Obódowa wielozaworu Bormech
Elek. Jednostka sterujaca Stag 300
Wtryski Gazu Hene
Filtr Gazu LPG (faza gazowa) Czeje
Czujnik ciśnienia PSOZ
co możecie mi powiedzieć na temat tego setu bo po dwóch latach już mam dosyć czas gwarancji się skończył i na własną kieszeń musze walczyć
Dziękuje z góry za odpowiedz
Nie Hene tylko Hana (chyba ze jakies podroby juz robia).
Jakie Hany masz? Kolor.
Jaki blad wywala Tobie na Check?
Nie Hene tylko Hana (chyba ze jakies podroby juz robia).
Jakie Hany masz? Kolor.
Jaki blad wywala Tobie na Check?
Widać ze ktoś pisze a jak e czyli powinno być hana, czaja, a czujnik PS-02. Komponenty ok ale jak widać więcej zależy jak to jest założone, a nie co. Tak jak wyżej te hany trzeba wyjaśnić jaki kolor, po drugi czy na benzynie wszystko jest ok? Kondycja silnika dobra? Jak układ zapłonowy - u mnie po założeniu gazu cewki leciały jedna po drugiej... wcześniej na benzynie nie było oznak, że już jest ich koniec.
Witam
W mojej alfie 3.0 24v nadszedł czas updateu instalacji. Chce zmienic wtryski i reduktor. Nie wiem na które wtryski sie zdezydowac, czy hany czy baracudy. Hanki mam w 166 i 29kkm nie mialem zadnego problemu. Baracydy to polski produkt, ma niezle opinie i wymienne dysze kalibracyjne.
Reduktor mialem scorpion gt. Czy kupić taki sam czy moze coś lepszego?
Alfa z pierwszego posta w tym temacie:)
Osobiście stosuję obecnie tylko Barracudy, trwalsze i precyzyjniejsze niż Hany obecne. W moim byłym BMW E46 330i mają już ponad 80tys km i dalej km dobija już szwagier, w ojca Lagunie jakieś 25-30tys km, w BMW e39 540i moim już jakieś 25tys km i tu przelały przez siebie już ponad 3500l LPG grubo - w żadnym aucie żadnych problemów najmniejszych z nimi nigdy nie miałem. Z kolei kolega ostatnio z E46 330i zdejmował Hany po coś trochę ponad 20tys km, poszły na reklamację i dostał wszystkie nowe.
Opinia Grześka nie jest jedyną, od dłuższego czasu słychać sporo o reklamacjach wtryskiwaczy hana i wygląda na to, że po wyrobieniu sobie marki spuścili z "tonu" czyli z jakości. Ja na barracudach zrobiłem dopiero 15tys ale faktycznie sprawują sie bardzo dobrze.
Mój pierwszy problem z LPG. Po przełączeniu na gaz gdy temp jest jeszcze poniżej 50st silnik szarpie i gaśnie. W kabinie czuć gaz. Wtryski Hana zielone, Kme Gold. Jak przełączę przy 55-60st nic się złego nie dzieje. Ktoś miał podobny problem? Przebieg na gazie to jakieś 25tyś
Podaj temp parownika i temp gazu.
Witam ponownie nie było mnie przez chwilę przesyłam zdjęcia komory silnika z widocznymi wtryskami bo powiem że jestem zielony i nie wiem jak je rozpoznać oraz zerkniecie pogladowo czy dobrze złożone http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160839&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160840&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160841&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160842&stc=1
/hany zielone
- kolor czarny: 20 - 30 KM/cyl.
- kolor czerwony: 26 - 39 KM/cyl.
- kolor zielony: 33 - 50 KM/cyl.
- kolor złoty: 33 - 50 KM/cyl.
- kolor niebieski: 40 - 60 KM/cyl.
Czy jest mi ktoś w stanie polecić jakiś warsztat, gdzie z czystym sercem można oddać auto do gruntownego przeglądu instalacji LPG?
Interesujące mnie lokalizacje to Warszawa lub Bielsko-Biała.
Sprawdź na lpg-forum.pl w polecanych warsztatach.
jak cię interesuje pod warszawą tzn. okolice nasielska to mam tam ogarniętego gaziarza.