absolutnie nie
Printable View
absolutnie nie
Zdecydujcie się :D
Słowo "zwykle" zdradza, że jest to przypuszczenie poparte kilkoma obserwacjami, nic pewnego. FES ma kilka innych błędów, np. wartość przebiegu przy ostatnim "replacement" zamiast ostatnim "regeneration" oraz chyba pomylone "odometer at last reganration" z "distnace since last regeneration". Takie moje spostrzeżenia z kilku aut (które znów są tylko spostrzeżeniami, a nie jakąś pewną wiedzą).
Dokładnie o to mi chodziło. Dotychczas "pewne" auta, które podłączałem pod fes- a miały tam wartość różną od zera. Samochody o mniej znanej przeszłości miały 0. Próbka może nie jest reprezentatywna- to raptem 5-6 autek, ale dla mnie wiarygodna. Ot samochodom z zerem warto się uważniej przyjrzeć moim zdaniem.
Zrobiłem research. Autor programu pisze coś takiego:
It is completely normal to have this reading for the odometer parameter. It doesn't mean that it is "wrong". The value of this "odometer" has been discussed a lot. It is completely separate from the odometer reading on the instrument cluster. It could be changed by flashing the ECU. It could also show different value due to incorrect configuration of the type of speed sensor in the ECU.
Dodatkowo przejrzałem kilka wątków i okazuje się, że u kilku osób odometer wyzerował się sam – w trakcie eksploatacji, tzn. wcześniej była tam wartość, a po jakimś czasie zaczął pokazywać 0. Autor programu dużo rzeczy próbuje rozwikłać na chybił-trafił i stąd mogą wystąpić takie problemy. Jeszcze znalazłem ciekawostkę. W niektórych JTDm wartość średniego dystansu 5 ostatnich wypaleń DPF tak na prawdę oznacza średni dystans pomiędzy 2 ostatnimi wypalaniami.
Jako uzupełnienie do powyższego podsumowania mogę dodać fakt który już wcześniej opisałem. Podczas kontroli u znajomego machanika przy zakupie FES pokazywał zbliżony przebieg do tego z wyświetlacza. Po miesiącu na moim programie i kabelku pokazuje 0km. Samochód mam z dość bogatą książką, daty przeglądów pokrywają się z datami i przebiegami napraw zarejestrowanych VIN-em. Ilość wymian oleju i kilka innych szczegółów się zgadza. W innych zakątkach FES przebieg jest prawidłowy. W moim przypadku wszystko wskazuje że przebieg nie był zmieniany. Mimo wszystko w 100% pewien nie jestem ale ktoś musiał by sobie zadać sporo trudu aby to wszystko zrobić. Ale dziwne jest to że miesiąc temu przebieg był a teraz nie ma (fakt że na innym kablu i oprogramowaniu). W między czasie był robiony przegląd olejowy w nieautoryzowanym serwisie - być może tam podłączając jakieś przewody w wyniku jakiegoś niepowodzenia przebieg ten skasował się i nie jest dalej naliczany.
Sprawa dziwna - szkoda że nie ma jednoznacznego wyjaśnienia ale z tego przypadku jasno wynika że nie oznacza to że przebieg był w 100% zmieniany.
Pozdr.
Mam problem z połączeniem się do Can Setup\ Proxi Alignment Procedure. Łączę się za pośrednictwem elm-a i adapter nr 1. Do ABS-u i silnika wchodzi normalnie. Może ktoś ma jakieś pomocne uwagi?
Spotkałem się też z wątkiem, w którym autor programu prosi o podawanie błędnych wskazań. Na podstawie danych z różnych samochodów starał się rozszyfrować jak zapisywana jest informacja o przebiegu. Wygląda na to, że w niektórych autach zrezygnował z odczytu tych danych – twierdząc, że jest to nigdzie nieudokumentowane. Dodatkowo pewnie w poszczególnych wersjach zmieniał trochę algorytmy odczytu. Wygląda na to, że wskazanie "0 km" raczej trzeba traktować tak jak wymienianą szybę w kupowanym samochodzie – wskazówkę, że coś może być na rzeczy, ale w żadnym wypadku nic pewnego.
Do Can Setup powinieneś łączyć się bez adaptera.
Z tego co zrozumiałem najważniejsze jest aby mieć ELM327 + adapter 1, do czego natomiast służu adapter 2 i 3?
http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
Tutaj masz wszystko.
Czy tym ELM-em:http://allegro.pl/kabel-diagnostyczn...133575813.html i FES-em 3.6 połączę sie z can setup/proxi (muszę zrobić osiowanie proxi). Ewentualnie jaki kabel polecacie?
ja kupilem taki interfejs i tam na pewno masz osiowanie na drugiej aukcji gosc ma licencje kup sobie taki zestaw i bedziesz zadowolony ....
http://allegro.pl/multiecuscan-fiat-...156325361.html
Tak, połączysz się. Będziesz musiał dokonać jego lekkiej modyfikacji (usunięcie jednego rezystora) aby łączył się z centralkami innymi niż silnika. Zresztą wszystko masz tutaj:
http://forum.multiecuscan.net/viewtopic.php?f=5&t=1493
Wyszukasz tylko zdjęcie płytki takiej, jaką będziesz miał u siebie w środku kabla i już będziesz wiedział co wylutować. :)
a w tym moim nie trzeba nic robic i dziala bez problemu laczy sie ze wszystkim
Mam kkl z przełącznikiem, to jaki elm, i ewentualnie adaptery mam kupić aby diagnozować bóle mojej Belli?
panowie mam pytanie co do obsługi FES bo jestem przed pierwszym uruchomieniem.
Jak chce odczytać korekty wytrysków to robić to na rozgrzanym silniku ? czy na rozgrzanymi i na zimnym ? Czy generalnie dłubiąc w tym programie można cos popsuć ? Rozumiem że kablem wpinam sie przed włączeniem zapłonu tak ?
Panowie mam problem z połaczeniem sie z samochodem - kabel mam elm 327 bluetooth - sparowałem z komputerem wszystko niby jest ok. Interfejs wpięty w złączę w alfie i świeci sie na nim jakaś czerwona lampka. Włączam FES-a i ustawieniach wybrałem elm 327 1,4 bluetooth i port com16 lub com18. Jak klikam na zakładkę test to pokazuje że niby wszytsko jest OK i interfejs jest zgodny. Ale jak próbuję sie połączyć z ECU czy czymkolwiek innym to po jakimś czasie wyskakuje komunikat że upłynał czas oczekiwania etc. Wie ktoś jaki może byc powód i co ew. można zaradzić ?
pozdro
daj na com od 1 do 8 gdzies wyczytalem ze moze pomoc....
jak wybieram inny port com to nieprzechodzi testu nawet i przy łączeniu odrazu wywala błąd.
a gdzie zmieniasz port w programie ? czy w komputerze?w ustawieniach ? zmien najpierw wkomputerze potem daj wyszukiwanie interfejsu a na koncu test
zmieniałem w programie tylko, a w komputerze to jak sie zmienia ?
Kupując interfejs dostajemy płytę z oprogramowaniem i z instrukcją instalacji i podłączenia.
5 lat temu do vw kupiłem zwykłego VAGa-a i na płycie była fajna instrukcja ze screnami instalacji i konfiguracji.
Jakieś 2 lata temu kupiłem elm327 i tam też była jakaś instrukcja.
Poszukaj na płycie, którą dostałeś do fejsa. Będę w domu to zobaczę czy jeszcze to mam.
Porty ustawiasz w menedżerze urządzeń - porty - com - ustawienia - zaawansowane
Racja faktycznie jest płytka i jest opis. Sprawdze co i jak bo myslałem że ta zmiana portu w kompie tyczy sie interfejsów podłączanych do USB a nie przez bluetooth. W sumie nawet w tej instrukcji jest napisane że urządzanie po sparowaniu z komputerem nie wymaga dalszego konfigurowania i jest gotowe do pracy. No ale nie hula więc coś tam jeszcze podłubie :)
koledzy ja mam taki problem kupilem elm 327 zainstalowalem sterownik 1 podpiecie FiatECUScan 2.5 + patch i po tym podpieciu wywalilo mi blad od czujnika deszczu zmierzchu przestalo mi dzialac sterowanie w kierownicy i czujniki cofania bledow sie nie da skasowac jak wchodze w can info pisze ze nie wykryto tych czujnikow sterowania w kier czujnikow cofania co sie moglo stac w zaden sposob nie moge sobie poradzic moglo sie cos uszkodzic teraz mam wersje programu 3.6 i tez to samo
prv87 Spróbuj zmienić "prędkość transmisji danych" wchodzisz w ustawienia f9 a następnie interfejsy,może pomoże
kto cos doradzi
Witam
Zlosliwosc rzeczy martwych;-)
Jakie sterowniki instalowales?
Sprobuj na innym laptopie/kompie i/lub samochodzie. Czasem cos nie pasi i nie chce sie polozyc ale ogolnie wszystko powinno pieknie dzialac.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
czyli cos moglo sie uszkodzic ze mi teraz te zeczy nie dzialaja
Kurde zmieniałem te porty, na com1,2,3 i nadal nic nie pomaga. Jak klikam na szukaj interfejsu to skanuje ale tak jakby nic nie znajdywał. W ogóle była dziwna akcja bo łączyło mnie ze wspomaganiem ale z niczym innym nie mogłem sie połączyć - czy może ten kupiony interfejs jest uszkodzony czy ma ktos inne pomysły ?
Probowałem łączyc sie przez wersje demonstracyjna i przez wersje z witaminką - wszędzie to samo
Czy ktoś może zakupił taki interfejs OBD2 bluetooth? - http://www.aliexpress.com/item/2012-...705389437.html
Tutaj filmik z podłączeniem i aplikacją pod smartofona - http://www.youtube.com/watch?v=NWvbQ1RdHCo
Czy takie coś zastąpi tradycyjny kabel USB ELM327?
witam czy ktoś mógłby podać link do kabelka na allegro którym połącze się z silnikiem? kupiłem sobie już raz w ciemno i łączy z wszystkim tylko nie z silnikiem.
Mam ten sam problem co kolega powyżej.
Kupiłem interfejs ELM 327 Bluetooth na aukcji w PMfactory podawałem w wiadomości do sprzedającego że ma być do Alfy pod MES-a, ale interfejs łączy się z wszystkim tylko nie z silnikiem.
System operacyjny to Win 7, próbowałem na różnych com-ach i z różnymi prędkościami, na pracującym silniku i tylko na załączonym zapłonie, robiłem też skanowanie (jak polecił mi sprzedający w rozmowie przez telefon) i nic, mogę połączyć sie z wszystkim (oczywiście nie z ksenonami i ABS) a z silnikiem nie da rady, podaje komunikat że limit czasu został przekroczony i trzeba sprawdzić kabel i por com.
Sprawdzałem też na FES 2.7.2 i na smartfonie aplikacją AlfaOBD ( ta sama sytuacja łączy sie z wszystkim tylko nie z ECU) i aplikacja Torque nie łączy się wcale.
Podpowie mi ktoś co mogę jeszcze zrobić ?? a może interfejs jest walnięty i powinienem go oddać.
Poszukaj porady w sklepie http://www.viaken.pl/. Ja kupowałem tam kabel ELM327 ale pod USB. Wiem, że sprzedający przerabiał go pod FES-a. Nie kupowałeś co prawda u niego ale może on Ci coś doradzi to dobry fachowiec. Pomógł mi kilka razy.
Trochę głupio zawracać komuś głowę swoimi problemami ze sprzętem tym bardziej że to sprzęt nie od niego. Przeczytałem gdzieś na forum że PMfactory to dobry sprzedawca, zamówiłem kabelek po wcześniejszym zapytaniu o kompatybilność z AR159 i zapewnieniu że wszystko musi działać. Minusem tej transakcji jest to że strasznie trudno się dodzwonić po podany numer do pomocy technicznej :/ dlatego też liczyłem że może na forum ktoś coś poradzi. Jeśli nie ruszę z tematem to chyba najlepszym wyjściem będzie zwrot towaru (chociaż czytając komentarze to chyba nie będzie tak łatwo) i zakupy u Vikena.
Może jednak znajdzie się ktoś kto coś poradzi w związku z moim problemem łączenia się z ECU?????
No ja też kupiłem kabel własnie od PMfactory, wiem ze z wspomaganiem mnie łączyło ale niczym innym z tego co pamiętam to nie, z ECU napewno nie. Jeżeli klikam skanuj to w ogóle mi nic nie znajduje
Mi skanowanie znajdowało wszystko poza ECU, dzisiaj po telefonicznej rozmowie ze sprzedającym, który stwierdził, że to nie możliwe i nie wie jaka może być przyczyna tego stanu rzeczy interfejs odesłałem. Poczekam na zwrot kasy i kupię coś u Viakena
Ktoś gdzieś pisał że ten interfejs powinien śmigać :) Jak ktoś używa to proszę o potwierdzenie tej informacji.
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/no...scan-2013.html
też napisałem do niego bo widocznie coś musi być nie tak z tymi kablami