Dziwne, a co z autam sportowymi ktore maja prawie zawsze inne rozmiary, ich to nie dotyczy?
Printable View
One mają w świadectwie homologacji zapis na ten temat :)
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
Ta przygoda wydarzyła się dość dawno. Nie bardzo rozumiem jaka była podstawa prawna, czy to było po prostu widzimisię diagnosty (pojechałem starym trupem na okręgową stacje i to byłą jedna z 10 usterek). Mi prościej było pousuwać usterki, założyć komplet takich samych zimowych opon na samochód i nie drążyć tematu. Dla mnie pilnowanie rozmiaru opon jeśli jest VDC/ESP jest sprawą dość oczywistą. Wszystkie 4 opony muszą mieć taką samą średnicę.
Co do samochodów sportowych - to ktoś tu napisał - tak są homologowane. Ja przyjechałem na przegląd polonezem.
Nie muszą - o ile jest to uwzględnione w oprogramowaniu sterującym. Wtedy tym czego należy się trzymać to głównie średnica kół oryginalnych.
Z ciekawostek: niektóre auta, jak np moja Honda, są wyposażone w system ostrzegania o utracie ciśnienia w kole oparty właśnie o prędkość obrotową kół. System włączył alarm po tym gdy wymieniłem koła z zimowych na letnie i na tylną oś założyłem nowe opony a na przedniej zostały opony mające już nie więcej niż 3mm bieżnika.
www.delta-HF.com
To ja podam całkiem inny przykład. Jeździłem wcześniej vectrą c na lato były opony 215/55r16 na zimę natomiast 195/65r15 i nic nie działo się z systemami ABS czy ESP. Kolega ma natomiast peugeota 407 na lato ma 205/55r16 na zimę założył 195/60r15 i pokazała mu się choinka na wyświetlaczu składającą się z ABS, ESP i innych systemów. Pojechał z tym do salonu i usłyszał, że musi mieć opony r16 205/55 lub 205/60, ponieważ pod taki rozmiar opon są skonfigurowane systemy bezpieczeństwa.
Dzisiaj założyłem do mojej 159 letnie opony 235/45r18 i po wcześniejszych zimowych 205/55r16 wygląda jak "terenówka";)
Dziś właśnie założyłem 205/55r16 (nowe) na tył i 215/55r16 (lekko używane) na przód. Nie pomyślałem o tym wcześniej i Pan na stacji wymiany zwrócił mi właśnie uwagę na VDC :/ Teraz jeszcze czytam to co piszecie i mam niesmak :]
Jesienią jednak miałem te same rozmiary założone na odwrót i nie zauważyłem żadnych problemów czy to z komputerem czy też negatywnymi wrażeniami z jazdy.
Bo trzeba pamiętać, że systemy pracują różnie - jedne opierają się o różnicę w prędkości kół (niezależnie od ich rozmiaru), inne o różnice w stosunku do wcześniej ustalonych wartości. Generalnie systemy aktywnej poprawy bezpieczeństwa to mocno złożony temat ;)
www.delta-HF.com
ja mam pytanie jakie powinno byc cisnienie w oponach bo nabili mi 2,1 i nie wiem czy nie za malo??Mowili cos ze nie nabijaja wiecej zeby nie zabkowalo opon itp itd.Pytali oczywiscie ile chce ale nie wiedzialem ile ma byc
no Ty masz pewnie 16" to tak koło 2.3 a z tyłu 2.2 bym dał;)
a może w instrukcji obsługi napisali?
To sobie ją przeglądnij szukając tabelki z ciśnieniem podanym w dość międzynarodowym standardzie jakim jest "bar".
Chociaż zapewne łatwiej jest poczekać aż ktoś gotowe rozwiązanie poda na talerzu...
www.delta-HF.com
Instrukcja strona 262. W razie problemów ze znalezieniem polecam przerzucić 3-4 strony w jedną i drugą stronę, bo może są różne pdfy.
Swoją drogą 2800 postów w 2 lata...nieźle
Wracając do tematu, ja w swojej mam obecnie założone R17 Michelin Premacy HP, zdecydowanie moge polecić. Dobrze sie zachowuje na mokrym jak i suchym, głośność w normie, bardzo dobra przyczepnosc skutkujaca krótką droga hamowania.
wleciały dziś papcie 225/50R17 Toyo Proxes T1 Sport - za parę dni napiszę coś więcej
Czarny_28 łap http://instrukcja.pl/download/file/3008/1933650469.pdf ;) Tylko uprzednio trzeba założyć konto użytkownika.
Tylko po co, jak wszystko daje fiat pod adresem: http://aftersales.fiat.com/ELUM/Home.aspx?id_language=9
i bez rejestrowania.
witam mam pytanie czy ktos mial doczynienia z oponami calorocznymi posiadam pirelli p6 caloroczne i nie wiem czy warto je zakladac jak zachowuja sie w porze letniej opony dostalem prawie za darmo i mam dylemat czy ja zakladac czy sprzedac moze ktos mi pomoze dzieki
aro_1977 dzieki za linka.Powiem tylko tyle ze tabela z cisnieniem dla mojego rocznika jest na ostatniej stronie i znajduje sie tam rozmiar 205/55/16 wiec chyba jednak jest dozwolony przez producenta taki rozmiar skoro znajduje sie w instrukcji
Jak na złość nie chce padać :) ale na suchym opony trzymają bardzo dobrze - nie wiem czy to profil opony(wcześniej jeździłem na Continentalach profil 55) czy wzmocnienie boków sprawia że w szybkich zakrętach nie ma uczucia wałkowania opony - jeżeli wiecie co mam na myśli :)
Ogólnie zmiana z 215/55R16 na 225/50R17 pozytywna. Plusy to trzymanie i wyżej zawieszone auto. Zachowanie w koleinach bez zmian czyli "lubi czasem potańczyć". Zmiana jaką zauważyłem to przy starcie więcej gazu trzeba dawać żeby auto nie muliło :) ale to pewnie kwestia szerokości
założyłem te opony w zeszłym sezonie po Nokianach ZG2 chcąc spróbować japońskiej jakości. ZG2 zdecydowanie przewyższają Toyo Proxes T1 Sport pod każdym względem ważnym dla bezpieczeństwa (przyczepność na mokrym, droga hamowania i prowadzenie się auta podczas hamowania z dużej prędkości do zera, poczucie lepszej kontroli nad autem) a ustępują w dziedzinie komfortu - Toyo są wyraźnie cichsze. ścieralność porównywalna, może z lekkim wskazaniem na korzyść Toyo.
dodatkowo również problem "z biciem" Toyo (zmieniałem i wulkanizatora a i wulkanizator zakupił nową wyważarkę).
Reasumując - "dojeżdzę" Toyo Proxes T1 Sport i wracam do sprawdzonych Nokianów
Właśnie zastanawiałem sie między Nikanami a Toyo - opony podobno bardzo podobne. Wybrałem Toyo ze względu na rant zabezpieczający felgę - niestety w nokianach go brakowało :(
Witajcie.
Po przeszukaniu czeluści internetu wybrałem 3 opony, które mnie interesowały. Mianowicie:
- Continental ContiSportContact 5
- Goodyear Eagle F1 Asymetric 2
- Dunlop Sport Maxx RT
Po długich namysłach, jeszcze głębszych przeszukiwaniach zakątków internetu w poszukiwaniu opinii zdecydowałem się na te ostatnie. I teraz pytanie do Was czy ktoś nie widział jakiś promocji na te opony w rozmiarach Dunlop SP Sport Maxx RT 215/45R17 lub 225/45R17? Te pierwsze najtańsze znalazłem 437zł/szt a drugi rozmiar za 394zł
Ktoś coś wie? ;)
Może autorowi chodziło o AR 156 lub 147???
Co nie zmienia faktu, że 225/45R17 fajnie wychodzi jeśli chodzi o cenę.
www.delta-HF.com
Tak tak do 156 ale, że tutaj fajna dyskusja się rozwinęła więc postanowiłem zapytać.
a może ktoś założył opony całoroczne?
jak to się spisuje i czy warto w to wejść
oszczędności wychodzą dość znaczne
Ostatni model calorocznego goodyeara wyprzedza wiele letnich markowych producentów. Miałem co prawda w słabszym aucie i było niezle. Był to chyba Vector3. W zimie lepiej niż w lecie, ale do max 100KM chyba tylko. Nie ma na nich efektu klejenia, co przy szybszym aucie jestem wg mnie niezbędne.
Ja miałem Goodyear 4Seasons - 15tki w 147 potem w 156, bardzo dobra opona. We wrześniu kupiłem Siene na dojazdy do pracy - robie codziennie 70km w obie strony - oczywiście opony miały prawie tyle co auto coś koło 11 lat. Choć pewnie nie jeden amator "dobrego" bieżnika by jeszcze jeździł ale ja od razu kupiłem komplet całorocznych - Navigator 2 = GY Vector 3. W zimie super, w lecie też ok, z tym że pewnie głośniejsze od letnich - w sienie i tak niewiele słychać bo jest głośno od innych elementów niż opony :P
Ja kupiłem miesiąc temu opony Mohawk i powiem wam,że zrobiłem na nich już 3tyś km i sa ciche i dobrze auto trzyma się drog zarówno na suchej jak i na mokrej nawierzchni.
17tki? A można wiedzieć czy na etykiecie euro były oznaczenia E,E,72db ???
A jaki model M112?