Od momentu kiedy to wyciąłem jestem o wiele szczęśliwszym człowiekiem.
Printable View
Od momentu kiedy to wyciąłem jestem o wiele szczęśliwszym człowiekiem.
Witam. Ostatnio wrzuciłem aplikację na android-a: ap.dpfmonitor w google play, która pozwala na monitorowanie filtra dpf i pokazuje poziom zapchania i postep procesu regeneracji jesli akurat zachodzi, testowałem ją z Alfa 2.4 jtdm. Dodałem tam jeszcze odczyty z ecu takie jak dystans od ostatniej regeneracji, sredni dystans pomiedzy regeneracjami i tym podobne. Może kogoś zainteresuje polecam. Niestety nie sprawdziłem jej z tym nowszym dieslem 2.0, wydaje mi się, że powinna działać i z nim.
Podepnę się pod temat,żeby nie zakładać nowego-jak sprawdzić czy w GT nie trwa akurat wypalanie?Nie ma wskażnika doładowania więc polecane tutaj metody nie wchodzą w grę.
zwiększone obroty i chwilowe zużycie paliwa.
A ja polecam wyciąć to w cholerę i zapomnieć o zwiększonym spalaniu czy konieczności jazdy "aż się wypali"
A ekologia i własne zdrowie? Bo mamy na przykład bardziej rakotwórcze spaliny, którymi się raczymy, jeżeli zostawiamy auto w garażu...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Panowie mam pytanie co do wyglądu rury wydechowej w autach z filtrem. U mnie 1.9 16v jest lekki smolny nalot, w tym samym silniku i aucie ojca również. Natomiast w audi b8 2.0tdi 143 z dpfem rura wydechowa jest cała czysta... niczym nowy tłumik. Kto mi powie dlaczego tak jest w alfie? Czy filtr nie powinien zatrzymywać sadzy ?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
w mojej 2.0 wydech był czyściutki
W mojej 2.0 jtdm też czysty.
Możecie pstrykac fote? U mnie jakis mocny brudny nie jest ale nalot czarny widać. Jak miałem gt 1.9 150 bez dpf fabrycznie to tam był czarny ale auto było wystrojone na 182km i przy mocnym bucie coś tam lubilo puścić. A w 159 mam serię i dpf ale wydech trochę brudny
ja niestety nie mogę, gdyż dpfu już nie mam
Wieczorem zrobie to wrzucę
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
jeżdżę głównie po mieście i wypalanie było średnio co 115 km - to znak że filtr się kończył
I mnie wydech wygląda tak. A jak u Was w 1.9 16v z dpf ? Załącznik 215958
Panowie. Wszystko zależy od tego jak i ile się jeździ. Bzdurą jest sprawdzanie po liczniku, kiedy wypala sie DPF, ponieważ na długich trasach będzie się wypalał powiedzmy, po 1200km. A na krótkich trasach, po 700km. Do tego należy wziąść pod uwagę charakter naszej jazdy. Tzn. Diesel przy gwałtownym dodaniu gazu i sporym obciążeniu puszcza czarny dym. I właśnie zadaniem DPFu jest jego zatrzymanie, a następnie po odpowiednim przebiegu, nastepuje ztw. wypalenie nagromadzonej w nim sadzy. Dzieje się tak gdy jeździmy agresywnie. Lub gdy często zdarza nam się ciągać jkieś lawety, kampingi itp. w znacznym stopniu obciążając przy tym jednostkę napędową. Co nastepnie przyczynia się do więkrzej ilości wydalanych czarnych spalin, a przy tym szybsze zapełnianie się sadzą DPFu. Dlatego dobrze jest poruszać się nie obciążając nadmiernie zbyt czesto naszego dieselka. Nie mówię tu o jedżeniu jak "stary dziadzia" lecz o spokojnym kręceniu go na obroty przy rozpędzaniu się. Przedewszystkim unikać gwałtownego wciskania pedału w podłogę gdy nie jest to konieczne. Poprostu jeździjmy w miarę możliwosci tak, jak się jeździ dieslem gdy nie chcemy by nadmiernie puszczał czrny bym. Wtedy w DPFie poproztu nie ma co się osadzać. Pamiętajmy że taką jazdą oszczędzamy nie tylko DPFa. Ale także koło dwumasowe, oraz te nsze nieszczęsne skrzynie biegów. Pozdrawiam.
Z DPF jest jescze jeden problem. Potrafi zamaskowac usterki typu nieszczelny uklad dolotowy, niesprawny wtryskiwacz... sądzę lapie dość sprawnie. W takim przypadku, właściciel bedzie sie zastanawial czy to normalne ze wypala sie co 200-300 km, czy filtr juz sie konczy, a przyczyna może leżeć gdzieś indziej.
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Potwierdzam - ja tak miałem. Myślałem, że padł mi DPF. Okazało się, że DPF był spoko a winne były zdechnięte wtryskiwacze.
Na którym biegu najlepiej robić wymuszone wypalanie DPF?
Zastanawiałem się po zakupie Belli o co chodzi po odpaleniu auta z tym info z komputera o "maksymalnym poziomie oleju silnikowego"??
Po obejrzeniu https://www.youtube.com/watch?v=yApmlEVsnh0 dowiedziałem się,
że zapchany DPF przyspiesza proces rozrzedzania oleju silnikowego przez olej napędowy.
Wystarczy sobie tylko wyobrazić jakich szkód mogło by przysporzyć wymuszenie pracy silnika przez dłuższy czas na podwyższonych obrotach w celu wypalenia filtra na rozrzedzonym ropą oleju..
W poniedziałek robię w aucie pakiet startowy i zobaczymy jak wygląda olej.
Co sądzicie o usuwaniu dpf, czy moja alfa przejdzie badanie techniczne bez tego filtra czy lepiej skorzystać z usług regeneracji DPF np takich
http://allegro.pl/regeneracja-dpf-al...724324161.html
??
Ja jak już widzę np po chwilowym zużyciu paliwa, że włączyło się wypalanie DPFa to redukuje sobie do czwartego biegu i na tempomacie jadę 80/90kmh tak by mieć około 2500 obrotów. Zaś w trenie zabudowanym. 60kmh na trójce. Idealnie się wtedy oczyszcza.. 10 minut takiej jazdy i proces dobiega końca.
U mnie pali przez 10 minut niezależnie, czy próbuję mu "pomagać" czy stoję w miejscu. Z resztą 2500 RPM to nic nie da, kiedyś jak mi DPF ześwirował po lipnym paliwie z Orlenu, to przepalałem go z podpiętym laptopem i wykresem temperatury DPF na żywo. Dopiero jazda na 3500 - 4000 RPM na czwórce po autostradzie miała faktyczny wpływ na wzrost temp. DPFa.
U mnie średnia temp wypalania jest koło 650 stopni.
Przecież DPF wypala się nawet na biegu jałowym przy wolnych obrotach. Byle by nie przerywać procesu gasząc silnik. Samochód sam sztucznie podnosi temperaturę w DPFie dorzucając tam dodatkową dawkę paliwa. Dlatego podwaja się w czasie jazdy spalanie, a na wolnych obrotach delikatnie podnoszą się obroty turbiny. Wyższe obroty silnika pomagają jedynie dokładniej wydalić z DPFu wypaloną sadzę. Dlatego dobrze jest w czasie wypalania utrzymać trochę wyższe obroty. A do tego wystarczy zredukować bieg. Nie ma potrzeby jechać szóstym biegiem 140kmh..
- - - Updated - - -
Ja wypalam DPFa swoim sposobem, i przez rok czasu intrwały wypalania zwiękrzyły się z 650km, do 900km. Czyli wniosek taki, że DPF staje się w środku chyba coraz czystrzy, albo paliwo jest coraz lepszej jakości. Mój kolega z pracy w swojej Audicy, wypalanie ma co 250km :D Należy też zwrucić uwagę na to ze DPF bedzie się częsciej zabijał, podczas częstego forsowania sinika, jeździe na niedogrzanym silniku, gdy np szlag trafi wtryskiwacz i leje, a także gdy będzie przepalał trochę już więcej oleju..
Mowilem o ewentualnym wplywie na redukcję cząstek sądzy podczas "normalnej" jazdy, tak ty podnieść temp filtra jak przy procesie wypalania...
Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka
DPF wypala się bo jest wtryskiwana dodatkowa dawka paliwa w suwie wydechu. W puszcze po prostu rozpalane jest ognisko.
Przeczytałem kilka stron w temacie i zastanawiam się co jest u mnie nie tak, wypalanie DPF występuje średnio co 250km czyli na jeden zbiornik paliwa mam 3 cykle wypalania(159ti 2.4 210km). Średnie spalanie wg.komp. to 7,4l a na stacji po tankowaniu wychodzi 6,9l( tak tak, komp zawyża u mnie spalanie) Wtryskiwacze miałem sprawdzone na maszynie 20tys.km temu. Powiedzcie mi czy nie za często wypala się u mnie filtr i ile właściwie można zaoszczędzić paliwa po wycięciu filtra? Codziennie przejeżdżam 100km w trasie z prędkościami ~110km/h
Jak u Was zmalało spalanie po wycięciu?
Podłączyć się pod kompa i sprawić stan zapchania po wyoaleniu.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
A co ze spalaniem po usunięciu filtra, jest znaczny spadek?
Raczej znikomy spadek będzie w całości bo wypalanie filtra bardzo podbija średnia przez czas wypalania czyli 6-8 minut. Ale uważaj bo na filtry nagonka i biorą się za nie była nawet akcja na Śląsku z tym więc nad usunięciem też się trzeba dobrze zastanowić [emoji41]
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Właśnie zależy mi na dpf, teraz mam usuniety egr i klapy oraz remap więc chyba skłonie sie w stronę regeneracji jesli koszty nie beda zawyzone
Widocznie jest zapchany i nie jest w stanie się wypalić całkowicie. Możesz spróbować jakiś dedykowany dodatek do paliwa, może coś da - koszt niewielki, szansa też niewielka, ale zawsze jakaś. Jak nie pomoże to albo wyjęcie DPFa i przedmuchanie z kompresora albo procedura serwisowa wypalania filtra (odpalana z kompa).
Czytam Wasze wypowiedzi i zastanawiam sie co u mnie jest nie tak. Rok temu mialem problem z dpf, musiałem go wypalac przy uzyciu komputera. Od tamtej pory ani razu nie mialem podwyższonego spalania czy innych sytuacji o ktorych piszecie. Trochę mnie to niepokoi, bo większość czasu jezdze po mieście, trasy sporadycznie i te zasyfienie zaworu na pewno jest wysokie. Czy jest to możliwe, że dpf sie nie wypala? Mam tez spore spalanie bo wychodzi mi ok. 10l/100km (1.9 jtdm 150KM 2006 rok) . Pozdrawiam
Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka
Spalanie masz normalne, ja miałem w swojej podobne w jeździe miejskiej. Spalania chwilowego możesz nie zauważyć, podobnie jak w czasie jazdy możesz przeoczyć wypalanie DPF, jeśli nie jesteś szczególnie wyczulony na jego objawy. Najłatwiej jak stoisz na światłach to zauważyć - trochę głośniej chodzi, z wentylatorem na maksa i trochę nierówno, do tego wskaźnik turbo pokazuje więcej niż zwykle na postoju a obroty jałowe ciut wyżej niż zwykle. W czasie jazdy za to odwrotnie, jak puścisz gaz to boost szybko spada na 0 (normalnie nigdy nie jest 0).
Podłącze się do tego tematu. Mam pytanie. Auto kupiłem niecałe dwa tygodnie temu. Alfa 159, 2008 r. 136KM. Po przejechaniu około 200 km pojawił się check engine i objawy takie jak już były tu opisywane chwilowy spadek mocy itd. Po pracy podłączyłem i sprawdziłem pod komputerem - błąd P1206 i 101 % zapchania DPF. Skasowałem, wypaliłem i wróciło do normy. Pojechałem w trasę łącznie około 470 km i około 60 km przed domem pojawił się znowu check engine i to samo co poprzednio, spadek mocy itd. Dojechałem do domu podpiąłem - błąd P1206 i 30 % zapchania, czyli się wypalił podczas jazdy, spasowałem ponownie błąd. Wyjechałem dziś do pracy (tylko 2 km), postawiłem auto i w czasie pracy musiałem gdzieś wyjechać, po odpaleniu i jakimś kilometrze zapala się check engine. Jak dojadę do domu to pewnie pojawi się P1206. Co proponujecie?
Ten błąd może pojawiać się w związku z np błędnym odczytem czujnika ciśnienia. Ecu pokazuje, że filtr jest zapchany w 70% bo oblicza to na podstawie ilości km i zużytego paliwa, a czujnik ciśnienia przekazuje do ECU sygnał "odetnij moc filtr zapchany"
Może być oczywiście tak, że filtr już jest fizycznie zapchany (uszkodzony) i wypalanie to tylko odhaczenie w ECU czynności, która nic nie dała.