Na którym biegu najlepiej robić wymuszone wypalanie DPF?
Na którym biegu najlepiej robić wymuszone wypalanie DPF?
Zastanawiałem się po zakupie Belli o co chodzi po odpaleniu auta z tym info z komputera o "maksymalnym poziomie oleju silnikowego"??
Po obejrzeniu https://www.youtube.com/watch?v=yApmlEVsnh0 dowiedziałem się,
że zapchany DPF przyspiesza proces rozrzedzania oleju silnikowego przez olej napędowy.
Wystarczy sobie tylko wyobrazić jakich szkód mogło by przysporzyć wymuszenie pracy silnika przez dłuższy czas na podwyższonych obrotach w celu wypalenia filtra na rozrzedzonym ropą oleju..
W poniedziałek robię w aucie pakiet startowy i zobaczymy jak wygląda olej.
Co sądzicie o usuwaniu dpf, czy moja alfa przejdzie badanie techniczne bez tego filtra czy lepiej skorzystać z usług regeneracji DPF np takich
http://allegro.pl/regeneracja-dpf-al...724324161.html
??
Ja jak już widzę np po chwilowym zużyciu paliwa, że włączyło się wypalanie DPFa to redukuje sobie do czwartego biegu i na tempomacie jadę 80/90kmh tak by mieć około 2500 obrotów. Zaś w trenie zabudowanym. 60kmh na trójce. Idealnie się wtedy oczyszcza.. 10 minut takiej jazdy i proces dobiega końca.
U mnie pali przez 10 minut niezależnie, czy próbuję mu "pomagać" czy stoję w miejscu. Z resztą 2500 RPM to nic nie da, kiedyś jak mi DPF ześwirował po lipnym paliwie z Orlenu, to przepalałem go z podpiętym laptopem i wykresem temperatury DPF na żywo. Dopiero jazda na 3500 - 4000 RPM na czwórce po autostradzie miała faktyczny wpływ na wzrost temp. DPFa.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
U mnie średnia temp wypalania jest koło 650 stopni.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Przecież DPF wypala się nawet na biegu jałowym przy wolnych obrotach. Byle by nie przerywać procesu gasząc silnik. Samochód sam sztucznie podnosi temperaturę w DPFie dorzucając tam dodatkową dawkę paliwa. Dlatego podwaja się w czasie jazdy spalanie, a na wolnych obrotach delikatnie podnoszą się obroty turbiny. Wyższe obroty silnika pomagają jedynie dokładniej wydalić z DPFu wypaloną sadzę. Dlatego dobrze jest w czasie wypalania utrzymać trochę wyższe obroty. A do tego wystarczy zredukować bieg. Nie ma potrzeby jechać szóstym biegiem 140kmh..
- - - Updated - - -
Ja wypalam DPFa swoim sposobem, i przez rok czasu intrwały wypalania zwiękrzyły się z 650km, do 900km. Czyli wniosek taki, że DPF staje się w środku chyba coraz czystrzy, albo paliwo jest coraz lepszej jakości. Mój kolega z pracy w swojej Audicy, wypalanie ma co 250kmNależy też zwrucić uwagę na to ze DPF bedzie się częsciej zabijał, podczas częstego forsowania sinika, jeździe na niedogrzanym silniku, gdy np szlag trafi wtryskiwacz i leje, a także gdy będzie przepalał trochę już więcej oleju..
Ostatnio edytowane przez Dawid W ; 10-12-2017 o 22:01
Mowilem o ewentualnym wplywie na redukcję cząstek sądzy podczas "normalnej" jazdy, tak ty podnieść temp filtra jak przy procesie wypalania...
Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka
DPF wypala się bo jest wtryskiwana dodatkowa dawka paliwa w suwie wydechu. W puszcze po prostu rozpalane jest ognisko.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...