W punkt.Często Stelvio jest traktowana jako zamiennik Giuli w kombi ;)
Printable View
Panowie.
Pan Radek nie znosi 159, ale musi przyjąć do wiadomości,ze to auto w ponad 10 lat po zakończeniu produkcji nadal pozostaje piękne i stylistycznie nienadgryzione czasem.
Liczba 202 tysiące (nawet mimo pandemii) nadal jest niższą liczbą niż 244 tysiące, a mówimy o dwóch modelach versus jeden.
159 to znakomite auto w swojej klasie, jeśli pod maską ma dwa siilniki: albo 1.75 TBi albo 2.0 JTDM. Oba te motory są trwałe, mało awaryjne, świetnie sobie radzą.
Będę bronił opinii, że oba te silniki, wprowadzone dwa lata przed końcem produkcji, wprowadzono za późno.
Dużym błędem było pakowanie muła w postaci 1.8 MPI, który, jak na to auto, jest ponurym żartem. Podobnie silniki JTS to jednak kłopotliwa maniana.
Natomiast kolega Adi ma rację: Giulia weszła w "pustkę". Niemniej, to wejście było kompletnie nietrafione: myślę, że to ono zdecydowało o niskiej sprzedaży (aż 10 krotnie mniej od będącego wzorcem BMW 3, to katastrofa sprzedażowa).
Najpierw bodaj dwa lata przesuwano debiut, potem pokazano auto ale... dopiero po roku trafiło do sprzedaży. To gotowy przepis na rynkową porażkę.
Ciekawi mnie, co dalej z Giulią. Wizki nowej wersji są rewelacyjne. Ale jak tu być optymistą, jak cenniki obecnej wersji startują z niemal 200 tysięcy? To są szokujące podwyżki, większe niż w innych markach. Czyli co, następca wystartuje od 250 tysięcy?
No i ulubiona i ceniona (również przeze mnie) Julka bez następcy. Kolejna katastrofa rynkowa: compacty sprzedają się dobrze nadal.
Na innym forum użytkownik zbiera gratulacje i pochwały bo udało mu się kupić Kię ceed za 115 tys z półrocznym czasem oczekiwania.Za 199 tys jest full wypasiona Giulia Villa Este, co pewnie jeszcze trochę można zbić.Audi a4 dobrze wyposażone(ale nie full) to 270-280 tys.
Wg mnie cena Giuli jest spoko.
czy Ty widziałeś nowe cenniki 2022? Chyba nie widziałeś, polecam. Najtańsza Giulia Super kosztuje 193 tysiące...
https://cenniki.alfaromeo.pl/alfa-romeo/giulia/cennik
Niektórzy chyba przespali ostatnie 2 lata na rynku moto i nie wiedzą ile kosztują dzisiaj samochody.
Audi A4 40 TFSI - 170k, z klimatyzacją manualną, monochromatycznym ekranem między zegarami, bez regulowania podparcia lędźwiowego, czujników parkowania, kamery cofania, itp.
BMW 320i - 162k, wyposażenie podobne co w Audi.
Mercedes C200 - 186k, tu z wyposażeniem trochę lepiej, ale nadal brakuje choćby foteli elektrycznych i regulacji podparcia lędźwiowego, a dodanie tempomatu adaptacyjnego wymaga dorzucenia innych opcji za kilkanaście k.
Giulia jest dość droga na papierze, ale już w podstawie do wyposażenia ciężko się przyczepiać. Zanim doposażysz Niemców do tego poziomu 200k pęknie bez problemu.
I co najważniejsze - na Niemca poczekasz jeszcze rok. Giulię można zamówić i odebrać za kilka miesięcy.
Ale mnie połowa rzeczy, które dają w standardzie w Giulii, nie jest potrzebna, a zamiast tego wolałbym tańszy samochód.
Jeśli dealer wystawia Giulię sporo poniżej 193.000 a jest tgakich ogłoszeń masa na otomoto to mnie ten cennik nie obchodzi.Pójdziesz i powiesz"dziękuję nie chcę auta za 170 tys,zapłacę 193 bo taki jest cennik na stronie" ?
- - - Updated - - -
Porównuję auta w podobnej konfiguracji, wtedy Audi jest spoooro droższe.
Panowie, przecież jest mnóstwo Giulii Veloce 2.0 280km Q4 w cenie 195-200 tys od ręki! Proszę spróbować znaleźć BMW 3/C Klasę czy A4 z takim silnikiem napędem i wyposażeniem w podobnej kasie. Bez 250-270 tys nawet nie podchodź, a czasy oczekiwania okropne. Sam miesiąc temu kupiłem Giulie Veloce za 188 tys, co jest kapitalna cena patrząc na konkurencje.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Już dawno ceny samochodów przekroczyły moją psychologiczną granicę akceptacji.
Kolega Adi Carrion myśli optymistycznie:))) Poza tym, 170 za bazówkę super to nadal worek kasy... Jeszcze niedawno wersje business były to wzięcia z salonu nawet poniżej 130....
- - - Updated - - -
A kolega MUSI ZABIERAĆ GŁOS koniecznie, żeby strzyknąć jadem? Jak kolega ma problemy z własną psychiką, nie musi tutaj tego uzewnętrzniać. Boże, nie ma forum, żeby nie było złośliwych, agresywnych zakompleksionych trolii...:(
- - - Updated - - -
To prawda. Poza tym, zaskakuje mnie ubogość tego cennika jak i konfiguratora...
Paleta kolorów ograniczona.
Paleta wyboru dodatków ograniczona.
Paleta wersji ograniczona. Gdzie np. business?
Paleta felg to w ogóle jest tragiczna nędza.
Strasznie wkurzające jest też wymuszanie opcji, jak chcę coś, to MUSZE DOBRAĆ coś innego.
Z punktu widzenia klienta, oferta jest ..... kolejny raz strzelają sobie w kolano. I potem płacz, że się słabo sprzedają samochody....
Panowie tu porównują co daje audi itd... Tyle, że zarówno audi jak i beem sprzedaje się, uwaga 10 razy więcej niż Giulii. Ale tam KLIENT ma wybór i poczucie tego, że "wiele może". Tutaj nie ma.
- - - Updated - - -
Kupiłeś ale zapomniałeś zmienić auta w swoim profilu i nadal masz suzuki swift:)))))))))
Po prostu cie nie stać.
Musisz chłopcze, zaśmiecać watek swoimi kompleksami? To jest forum użytkowników i sympatyków alfy romeo a nie kanapa psychoanalityka dla szczeniaków.
- - - Updated - - -
Umysł masz też od dziecka,wciąż taki sam. Dajesz tego dowód w wątku o Tonale. Polecam ciekawym:)
Wracając do wątku, ciekawe byłoby zestawienie podwyżek cen wśród aut, uznawanych za konkurencję. Nie chodzi o cenę ale o procentowy wzrost ceny w ciągu ostatniego roku. Czyli w przypadku Giulii byłoby to: audi a4, volvo s60, peugeot 508, bmw 3, mazda 6, jaguar xe.
Nie wiem po co pakujesz do tego towarzystwa Mazdę i Peugeota. Przecież to nie premium.
A Audi i Volvo to FWD :).
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
W nim jest tylko design - osiągi leżą a prowadzenie jedynie przyzwoite.
Dokładnie, 508 bardzo daleko do Giulii. Zupełnie inna liga.
Mazda i Peugeot to jednak ta sama półka, panowie. Można się nadymać, że Giulia to premium ale rynek tak jej nie ocenia. Niemal dla nikogo marka AR nie jest marką premium.
Podobnie nie ma sensu rozróżnianie napędu: 3/4 kupujących w ogóle tego nie analizuje.
- - - Updated - - -
Według alfaholików może i tak. Ale nie według rynku. Nie nadymajmy się. Podobnie wyposażona mazda 6 postrzegana jest jako auto absolutnie z tej samej półki do Giulia a sama marka mazda wzbudza daleko większe zaufanie konsumenta, że się tak wyrażę.
Tak po prostu jest. Teoria jedno ale praktyka drugie. Jesli jednak wszystko kontestujecie to zostaje trio a4, bmw 3 i jag XE.
Bzdury. 508 jest po prostu tańsze,
a Giulia droższa. Giulia jest lepiej wykonana, ma znacznie lepszy napęd i skrzynie, stąd jest droższa. A 508 bardzo dużo jeździ w sedanach.
Droższe jest też bmw i audi a sprzedaje się ich 8 do 10 razy więcej niż Giulii. Tyle w temacie.
Kilku z Panów nieustannie podkreśla słowo "premium". Ludzie nie kupują auta bo jest "premium", połowa nawet nie wie, ze istnieją jakieś "klasy". Poza tym pisanie, że Giulia jest lepiej wykonana niż 508 nic nie znaczy. Co to jest "lepiej wykonana"? identycznie piszą o beemie trójce: jest lepiej wykonana niż Giulia.
To są jakieś opisowe pierdolety.
A Giulia nie daje wyboru. nie ma kombi, wersje GTA i GTAm to są rodzynki dla bogatych pasjonatów, paleta kolorów ograniczona, paleta felg ograniczona, cena w kosmosie, w konfiguratorze można zgłupieć, bo jak dokupuję coś, to wyskakuje mi, że muszę też dokupić coś (czego nie chcę)..... co to w ogóle ma być?
No to efekty sprzedażowe są, jakie są. Ale oczywiście, zawsze i wszędzie, można napinać się, że np. mazda 6 to nie jest premium ale giulia jest. I co z tego?
Mazdy się kupuje a giulie nie.
Wiedzą, inaczej nie dopłacaliby kilkadziesiąt k do Audi zamiast VW itp.
Jeden z najważniejszych aspektów marek premium.
Co do kombi zgadzam się, ale ten argument już nie działa w przypadku Stelvio. Konkurencja też ma wersje M, AMG, RS, itd. Są to tzw. halo cars. Widzisz w mediach jak je upalają, po czym kupujesz wersję "cywilną" jako namiastkę. Tak samo działa marketing przez ściganie, więc nie rozumiem dlaczego ma to być cokolwiek złego.
Widziałeś kiedyś jak wyglądają konfiguratory innych marek? Wcześniej w Alfie było tego znacznie więcej niż u innych, ale jak widać bogactwo wyboru nie wpłynęło pozytywnie na sprzedaż i jest teraz tyle co u innych.
To co w każdej innej marce?
Ok, tylko to nie wybór jest tu powodem, bo widzę, że Mazda ma w ofercie 2 silniki i kończy się na 193KM. Ta wersja kosztuje od 177k. Do wyboru 10 lakierów, w tym 6 odcieni szarości, 3 niebieskie i 1 czerwony, łącznie 2 wzory felg tylko w najniższej wersji, powyżej już tylko 1.
Dopłacają za markę, uznawaną za wyższą półkę, bardziej niezawodną, niemiecką solidność itd. Nie za ogólne, opisowe pojęcie "premium" które każdy może rozumieć inaczej.
Nadal natomiast nie wyjaśniłeś, co oznacza jakoś wykonania i jak zmierzyłeś, że 508 jest wykonany gorzej. Jakie są parametry badawcze, jakie są metody. Jak się to wartościuje, na jakiej podstawie.
Nie podasz tego, bo to są opinie subiektywne. Ale próbuj.
I nadal otwartym pozostaje pytanie: skoro to takie świetne wykonanie, taka klasa premium, czemu sprzedaż jest tak licha po prawie już 6 latach obecności na rynku.
DZIESIECIOKROTNIE NIŻSZA niz sprzedaż bezpośredniego konkurenta, niektórzy uważają, że wyjsciowego wzorca, jakim jest beema 3. Przecież taka róznica w sprzedaży to jest masakra.
Temat wałkowany milion razy.
Alfa próbowała z wielu stron żeby ruszyć sprzedaż. Powstała Giulietta czyli lepszy Fiat, nie taki drogi, coś tam drgnęło w sprzedaży ale na chwilę. No to zrobili drogą Alfę ale prawdziwą Alfę przez duże A czyli Giulie i nic, sprzedaż leży. No to mamy Tonale, czyli coś pomiędzy. I sprzedaż też nie ruszy.
Bo to jest tak jak ktoś napisał, nikt dookoła nie kupuje to lepiej też kupię to co inni, czyli Niemca.
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
Przede wszystkim to nie ja pisałem, że 508 jest gorzej wykonana. Czy jest? Nie wiem, nie siedziałem, nie macałem.
A dlaczego sprzedaż leży? Bo marka ma reputację jaką ma, od 5-6 lat nie wypuścili nowego modelu, a oferta ogranicza się do dwóch propozycji w tej samej półce cenowej. Nie ma niczego niżej dla młodszych i/lub mniej zamożnych, aby od początku przygody z motoryzacją budować przywiązanie do marki, niczego droższego jeszcze bardziej aspiracyjnego. Audi ma w tym momencie w ofercie 16 modeli (pomijając warianty kombi/sedan, SUV/SUV coupe, S/RS). BMW i Merca nie sprawdzam, ale pewnie podobnie. Nie ma chyba kwartału bez premiery jakiegoś nowego modelu, liftu, itp. Ja wiem, że taką ofertę buduje się latami, ale w Alfie brakuje długofalowego planu, albo właściwie egzekucji takiego planu, bo to co pojawiło się w okolicach premiery Stelvio miało dużo sensu, tylko tam do dzisiaj miało być jakieś 8 nowych modeli, a mamy 1 - Tonale. Już było kilka rebootów marki, ale zawsze kończy się na dobrym starcie i następującej kilkuletniej ciszy. Nie wiem, może problem leży po stronie koncernu i jego rozdrobnienia, bo w całym byłym FCA nie ma żadnej marki z faktycznie szeroką ofertą modelową.
Podpisuje się pod słowami kolegi Chmielińskiego. Brak dywersyfikacji oferty, za mało nowości, nieśmiały marketing robi swoje. Ileż to razy naczytałem się pod testami Giulii/Stelvio ze fantastyczne, zwarte, bardzo ładne, ale jednak widac wstrzemięźliwość userów, kupują te nudne Passaty, Superby, Tiguany czy RAV4. Wychodzi troszkę brak jaj rodaków, przekonania rodem sprzed 20 lat, troszkę tez brak porządnego researchu na temat marki. Widac wręcz ignorancję, dlatego masa ludzi woli gole Audi A4 35 TFSI w ośce, niz Giulie Veloce 2.0 280 km Q4. To chyba wszystko wyjaśnia jeśli chodzi o postrzeganie motoryzacji, kwestie wizerunkowe, co powie sąsiad itd.
No to po wielu spekulacjach, Imperato (szef Alfa Romeo) potwierdził oficjalnie, że:
- nie będzie następcy Giulietty (wg niego ten segment nie jest globalnie ważny)
- będzie SUV większy niż Stelvio
Zatem do 2027 roku oferta Alfa Romeo ma wyglądać następująco: Giulia + 4 SUVy (B-SUV, Tonale, Stelvio, E-SUV).
Ja nie jestem zadowolony z takiego obrotu sprawy, liczyłem, na Giuliettę oraz Giulię Kombi, a może również konkurenta BMW5.
Co więcej w segmencie E SUV (Volvo XC90, Q7,X5, GLE, Range Rover) myślę, że będzie ciężko Alfie - to nigdy nie było auto kojarzone z wielkim SUVem.
https://www.clubalfa.it/411288-jean-...migliano-darco
Informacje raczej pozytywne. Grunt, że jest jakiś konkretny plan, też bez stawiania celów z tyłka. Swoją drogą gdzieś czytałem, że ma być też sedan segmentu E, ale może to jakieś bzdury. Giulietty szkoda, ale jeśli chcą uderzać w USA to jest w tym logika.
Pójście w suvy jest podyktowane wymaganiami rynku - w ciągu ostatniego tygodnia widziałem w Krakowie suv-y Rollsa, Bentleya i Astona Martina - marek, po których nikt by sie tego wcześniej nie spodziewał!!! Czy nam sie to podoba, czy nie - klienci chcą suv-ów...
Ja też nie...
Zamiast robić to, w czym Alfa jest dobra, idą w SUVy, gdzie konkurencja jest już dawno, ma większe doświadczenie i potencjał.
Alfa powinna zrobić kombi + podniesione kombi - oba na bazie Giulii.
Powinni też zrobić hot hatcha i coupe.
Ehhh :(
Obawialiśmy się, że marka upadnie jak Saab. A tu wychodzi na to, że przetrwa, ale zrobi się nijaka i mdła... coś jak piękne Volvo które jedzie do 180.
Chcą też compactów, modele jakie są na rynku sprzedają się bardzo dobrze i pewnie nadal tak będzie.
A plany Imparato?
Były plany Marchionne.
Były plany jego następców.
Mija dekada, trwa nowa.
Nic się nie zmienia.
Tak już chyba zostanie. Albo z alfy romeo zrobią to, co zrobili z subaru.
- - - Updated - - -
Co absolutnie nie przeszkadza mu wypuścić niedawno 308 w nowej szacie.
Co nie przeszkadza innym robić I30, corolli, mazdy trójki, róznych kia (już nie kumam tej gromadki), golfa, leona i tak dalej.
Imparato pozycjonuje markę w segmecie SUV.
Czas gasić światło.
Zaczynam żałować, że VW nie przejął alfy. Serio.
Idealny przepis żeby znów zacząć dokładać do marki....a Francuzi chcą zarabiać i dlatego idą w SUV-y. Drugim powodem jest fakt, że poważnie podchodzą do rynku amerykańskiego gdyż wiedzą, że w Europie nie przekroczą pewnego pułapu sprzedaży przez smrodek awaryjności jaki ciągnie się za marką. W Ameryce SUV-y to podstawa, kompakt i kombi nie będą się tam sprzedawać.
Ja też bym chciał, żeby żabojady dostrzegli w końcu potencjał Alfy jako najmocniejszego gracza jakiego mają w segmencie premium i sypnęli mocniej groszem ale chyba nikt bo klęsce komercyjnej Giulii - która kosztowała swoje i została wypuszczona z przytupem - nie zatwierdzi innego modelu niż te, które na pewno na siebie zarobią.
A tylko SuVy zarobią na siebie, nawet jak sprzedaż nie będzie wysoka to przy tym segmencie można nadrobić marżą.
To jak to jest? Kompakty umarły? Nie sądzę...
Też o tym ostatnio myślałem... Patrząc na Lamborghini - no życzyłbym sobie tak zarządzanej Alfy Romeo.
I dlatego wypuszczają klon Alfy jako Dodge? Coś mi ten rynek amerykański śmierdzi...
Poza tym, kurde, no trzeba to sobie powiedzieć jasno i otwarcie: bogaci ludzie nie kupują SUVa Porsche, Bentleya, Astona, BMW czy Merca dlatego, że SUVy są takie zajebiste. Oni je kupują, bo nie mogą (żona/rozsądek/potrzeba wożenia dzieci/etc.) mieć 911, DB11, Continentala, M3/M5 czy innego AMG. Co robisz jak nie możesz mieć Porsche 911? Kupujesz Porsche Cayenne. Nie masz do końca tego, co chciałeś. Ale masz to wymarzone Porsche. Tak to działa.
Jeżeli ktoś myśli, że Alfa Romeo będzie się sprzedawać, mając w ofercie same SUVy, to popełnia olbrzymi błąd :D
SUVy się same nie sprzedają. SUVy są sprzedawane przez sportowe modele, przez te ikony motoryzacji, które nie zawsze możesz mieć. Natomiast zakup SUVa zawsze możesz wytłumaczyć - sobie, żonie, znajomym, komukolwiek. Trochę smutne, ale prawdziwe.