Bez jaj, naprawdę??
No nie kręcić, może, ale że po uruchomieniu nie jeździć przez minutę???
Printable View
Nie uwierzę dopóki nie zobaczę. Czekanie minuty po starcie przed jazdą brzmi jak totalna bzdura.
Na szybko sprawdziłem w amerykańskiej instrukcji do Ghibli (2018):
Załącznik 271049
Jak ktoś chce sobie ułożyć samochód na początku to wystarczy nie szaleć z obrotami i nie pałować silnika na zimnym (co się tyczy dowolnego przebiegu i jest generalnie głupotą). Do tego sporo osób zmienia sobie olej po zrobieniu pierwszych kilku tysięcy i tyle.
Jeszcze nie zdarzyło mi się słyszeć, żeby dla jakiegoś samochodu procedura wyglądała inaczej. Producenci też raczej o tym nie wspominają, aczkolwiek niektórzy dodają ostrzeżenia/limitery przed określonym przebiegiem.
Dzięku za opinie czyli raczej standardowo, kilka tysiecy nie pałowac i zmieniać obroty jak najcześciej. Żadnym samochodem nie pałowalem na zimno, przydaje sie wsk. temp. oleju... ale to po dotarciu. Wymiana oleju w wersji Q po 3 kkm jest chyba wymagana nawet przez producenta
Moja rada
Autkiem lekko do rozgrzania silnika i nie pałować przez pierwsze 5 tkm- zmienić mu oleum po 3 potem po 10 tkm i tak co 10 - odwdzięczy się na pewno.
- - - Updated - - -
wystarczy że przychodzi do garażu otwiera drzwi, potem np bramę (nie każdy ma na pilota) wsiadasz i już masz ponad 1 min pracy na jałowym- potem lekko do pełnej temp i jest oki.
No ja najpierw otwieram bramę garażową a potem uruchamiam silnik, bo nie chcę obkopcić sobie paneli w bramie garażowej ;)
wolne obroty to akurat nie służą docieraniu auta, z resztą chyba nawet dotartemu. w nowym aucie, rozgrzać na "4 kreski" w miarę rozsądnie jeżdżąć (nie emerycko) a potem ognień. ja tak robiłem z każdym autem ( i motorem), teraz sobie pozwalam od "3 kresek" bo to już oznacza płyn chłodzący prawie na 90C (olej jeszcze nie na max ale wystarczająco IMHO - nie mam cierpliwości dłużej czekać i tak)
Wszystkie wersje Giulii/Stelvio mają temperaturę oleju, dlatego ja czekam na 3 kreski, uważam że to wystarcza (tym bardziej że w wielu warunkach - typu spokojna jazda to 3 kreski to max)
Dziekuje za informacje ake sorry nie bardzo rozumiem te 3 krezki to temp. oleju czy płynu? w forku mam temp. oleju i wiem że jak olej ma ok. 75-80 st to już można cisnąć a temp. cieczy dużo wcześniej gaśnie....
I jeszcze pytanko czy to prawda co poniżej w necie znalazłem, jakoś nie moge w taką procedure uwierzyć?
"
„5 razy start-stop, 5 razy otwórz drzwi i zamknij”
Tego zdania podobno uczą już na szkoleniu na temat modelu Giulia. Naciśnięcie 5 razy start-stop, pięciokrotne otarcie drzwi i zamknięcie, to procedura kasowania komunikatu o zakłóceniach w pracy silnika. Mają na to procedurę. Doskonały pomysł, nie musisz odwiedzać serwisu na kasowanie błędów"