No to jak miałeś penrite to w czym problem? Lej taki sam, to dobry olej jest.
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Budyń straszny.
- - - Updated - - -
Najlepiej przejechać się dłuży odcinek aby silnik się zgadzał to problemów z odmą nie będzie.
Po obejrzeniu tych zdjęć, postanowiłem zobaczyć jak to wygląda u mnie, bo przebieg zbliża się do 100 tys. i nigdy odmy nie czyściłem.
Wczoraj rozebrałem separator a w środku....czysto. Jakieś śladowe ilości "masła" na membranie, ale nieporównywalne do pokazywanych tutaj zdjęć.
Co ciekawe ostatnio jeżdżę głównie krótkie odcinki, więc tym bardziej jestem pozytywnie zaskoczony.
Na jakim oleju i jak często zmienianym.?
Bo to może być powód braku.
Po co zaraz szukać problemu, może robi mimo wszystko dłuższe odcinki czasami, tak zapchana odma to przede wszystkim jazda na krótkich odcinkach i niedogrzany silnik.
Kolega wprawdzie napisał, że ostatnio robi krótkie odcinki, ale nie wiemy ile to jest to ostatnio, czy tydzień czy pół roku. Odma też w miesiąc się nie zapcha.
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Od początku Motul 5W-40, ostatnio zmieniony na Shella 0W-30. Interwał 15 kkm.
A co do krótkich odcinków, to jakieś 5 miesięcy permanentnego home-office, więc codzienne dojazdy "po bułki" 2-3 km. Raz na 2 tyg. jakaś trasa ale max. 100 km.
Ale jak kolega napisał, nie ma co szukać problemu. Ważne, że jest czysto :cool:
Witam :) Dzisiaj będę pierwszy raz wymieniał olej w świeżo zakupionej Julce. Rocznik 2011, silnik 1.4 MultiAir. Po lekturze tego wątku, widzę, że oprócz dobrego oleju ważnym jest odnotowanie wymiany oleju w ECU (nie chodzi o interwał serwisowy). Mam zakupiony interfejs ELM USB i komunikacja przez MES w wersji 4.6 odbywa się bez problemu z zielonym i żółtym adapterem. Tylko widzę, że często po wykonaniu procedury Wymiana oleju pojawia się błąd UniAir, który wymaga uruchomienia procedury dyspersji dla modułu MultiAir i tutaj bywają większe problemy :( Ale ten temat ma kilka lat, może ktoś jest na bieżąco i wie jak to teraz wygląda? Czy w każdym silniku wymagana jest ta dodatkowa kalibracja modułu, czy nadal są z tym problemy, żeby uruchomić to z poziomu MES?
Ja mogę napisać co już tu pisałem ,że na seleni musiałem robić procedurę dyspersji dla modułu MultiAir a po przejsciu na 0w30 ta opcja juz się nie aktywuje po wymianie oleju.
Dzięki. To zobaczę jak to będzie wyglądać u mnie. Kupiłem olej Aral Super Tronic 0w40. Spełnia normy fiata dlatego silnika i jest w pełni syntetyczny. Myślę, że to będzie znacznie lepszy olej dla silnika niż obecnie zastosowany 5w40 :)
https://www.oilclub.pl/index.php?thr...40-ft-ir.1805/
Tutaj masz analizę tego oleju. Wygląda na bardzo dobry produkt, ale ciężko go kupić.